2.1 C
Bratislava
utorok, 18 januára, 2022

10 DÔVODOV, PREČO JESŤ PARADAJKY KAŽDÝ DEŇ

Hurááá, konečne nám dozrievajú…šťavnaté, červené, osviežujúce paradajky! Zelenina, na ktorú sa tešíme od októbra je teraz čerstvá, plná chuti a vitamínov. Prečo by si si ju mala dopriať každý deň? Pretože len počas týchto týždňov si ju môžeš vychutnávať z vlastnej záhradky, bez chemikálií, presne takú, aká má byť. Presvedč sa o jej liečivých vlastnostiach a vychutnaj si niektorý z našich originálnych rajčinových receptov. Paradajková sezóna je týmto oficiálne zahájená :-)!

Paradajka – v čom spočíva jej výnimočnosť?

Napriek tomu, že paradajka je technicky ovocie, obvykle ju radíme je do kategórie zeleniny. V súčasnosti je na svete veľa druhov a poddruhov paradajok. V zrelom stave ju zvyčajne poznáme v červenej farbe, ale bývajú aj žlté, oranžové, zelené alebo fialové. Výnimočnosť paradajky spočíva v jej zložení. Jednu stredne veľkú paradajku (123 g) tvorí:

  • len 22 kalórií,
  • 95 % tvorí voda,
  • 4 %  tvoria sacharidy, čo predstavuje približne 5 g,
  • z týchto 4 % – viac ako polovicu tvorí glukóza a fruktóza,
  • 1 % tvorí nerozpustná vláknina, čo predstavuje asi 1,5 g,
  • poskytuje približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

Paradajka je tiež skvelým zdrojom niekoľkých vitamínov: vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a vitamínu K. Ďalej obsahuje vitamíny: D, E, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), B12. Sú v nej zastúpené aj vysoké množstvá minerálov ako: vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén.

Čím je viac červená, tým je zdravšia

Paradajka je hlavným zdrojom lykopénu – prírodného karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kožnými ochoreniami. Podporuje liečbu pri neplodnosti a znižuje riziko srdcových ochorení. Pravidlom je, že čím červenšia paradajka, tým väčšie množstvo lykopénu obsahuje. Kombinácia paradajky s obsahom zdravého tuku môže zvýšiť absorpciu lykopénu až 4-násobne. Najväčší obsah nájdeme v šupke paradajky.
Aj napriek tomu, že hotové výrobky z paradajok (kečupy, omáčky, polievky, šťavy a iné) obsahujú paradoxne väčšie hodnoty lykopénu, odporúčame konzumáciu čerstvých paradajok.

Zdravotné benefity paradajky v kocke:

  • znižuje hodnoty cholesterolu,
  • bojuje proti zápalu a oxidačnému stresu,
  • znižuje riziko vzniku krvných zrazenín,
  • spomaľuje proces spálenia kože na slniečku (konzumácia 40 g paradajkovej pasty s olivovým olejom denne po dobu 10 týždňov, znížila proces spálenia o 40 %),
  • paradajková alergia je zriedkavá.

Paradajky v kuchyni

Má nekonečné množstvo využitia ako v teplej kuchyni, tak aj v studenej. Je dobrým spoločníkom na piknikoch a grilovačkách. Dá sa využiť do šalátov, na chlebík alebo ako príloha k vajíčkam, syrom, mäsu. Pripraviť z nej môžeš parádne lečo, domáci kečup, nátierky a omáčky, polievku a veľa iných dobrôt. Najradšej ich mám v surovom stave, napríklad ako prílohu k mäsu alebo v rôznych šalátoch v kombinácii s inými zeleninami. Čo nikdy nesklame, je kombinácia paradajky s mozzarellou a bazalkou :-).

Zdroj: https://fitshaker.sk/10-dovodov-preco-jest-paradajky-kazdy-den-originalne-paradajkove-recepty

Zdroj: Pixabay

Related Articles

CHCETE SI ZLEPŠIŤ ZRAK? CVIČTE!

Čo všetko môžeme urobiť pre svoje oči? Predovšetkým chrániť si ich a dobre sa o ne starať. Ak sú unavené, slzia nám,...

ČESKÉ DREVO PROTI ČÍNSKEMU PLASTU. NIEKDAJŠÍ SKEJŤÁK SA NAŠIEL V EKOLOGICKÝCH HRAČKÁCH

Štepán Malý sa nebojí výziev a jeho podnikateľské projekty sprevádza ekologická zodpovednosť. Do svojho prvého podnikateľského dobrodružstva však vletel po hlave –...

FRANTIŠEK MATOUŠEK – VYTVÁRA OBRAZY VYTRHÁVANIM RIFLOVINY

Maliarovi Františkovi Matouškovi sa podarilo to, čo sa dnes pošťastí už len máloktorému umelcovi: nájsť novú originálnu metódu, ako oznamovať niečo úplne...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
19,000OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

CHCETE SI ZLEPŠIŤ ZRAK? CVIČTE!

Čo všetko môžeme urobiť pre svoje oči? Predovšetkým chrániť si ich a dobre sa o ne starať. Ak sú unavené, slzia nám,...

ČESKÉ DREVO PROTI ČÍNSKEMU PLASTU. NIEKDAJŠÍ SKEJŤÁK SA NAŠIEL V EKOLOGICKÝCH HRAČKÁCH

Štepán Malý sa nebojí výziev a jeho podnikateľské projekty sprevádza ekologická zodpovednosť. Do svojho prvého podnikateľského dobrodružstva však vletel po hlave –...

FRANTIŠEK MATOUŠEK – VYTVÁRA OBRAZY VYTRHÁVANIM RIFLOVINY

Maliarovi Františkovi Matouškovi sa podarilo to, čo sa dnes pošťastí už len máloktorému umelcovi: nájsť novú originálnu metódu, ako oznamovať niečo úplne...

PUTIN PLÁNUJE VÝSTAVBU ARKTICKEJ ŽELEZNIČNEJ TRASY K BARENTSOVMU MORU

Ruský prezident Vladimir Putin poveril svoju vládu predložením návrhov na vybudovanie železničného spojenia k pobrežiu Barentsovho mora. Iniciatíva prichádza...

JEDINÁ PREVENTÍVNA PREHLIADKA POMÔŽE VÁŠMU SRDCU BIŤ

Kardiovaskulárne ochorenia sú zabijakom číslo jeden. Ročne si ochorenia, vrátane srdcového infarktu a mozgovej príhody, vyžiadajú až 17,5 milióna životov. Pritom až...