15.9 C
Bratislava
nedeľa, 19 mája, 2024
spot_img

7 KORENÍN PRE SPOKOJNÉ TRÁVENIE: ZARAĎTE ICH DO KAŽDODENNEJ STRAVY A UŽ NIKDY NEZAŽIJETE POCIT NADÚVANIA

Vedeli ste, že mnohé kuchynské bylinky a koreniny sú superpotravinami, ktoré zlepšujú zdravie a funkciu čriev?

Spolupodieľajú sa tak na dobrom trávení a tým pádom aj na celkovom zdraví pokožky, vyrovnanosti hormónov, na lepšej imunite a celkovo prispievajú k lepšej psychickej pohode. Bylinky do pokrmov primárne pridávame pre lepšiu chuť či arómu, no ich pozitívny dopad na náš organizmus je oveľa väčší. Existuje mnoho bylín, ktoré sa už po stáročia používajú v prospech čriev. A netreba ísť po ne ďaleko. Niektoré z považovaných za najúčinnejšie, pokiaľ ide o zdravé črevá a trávenie už určite máte doma.

Ďumbier (zázvor)

Ako starodávny liek sa používa už tisíce rokov. Je dobre známe, že znižuje nevoľnosť, upokojuje žalúdok a tráviaci trakt. Funguje to tak, že sa zvyšuje produkcia slín, čo zlepšuje schopnosť žalúdka tráviť a absorbovať živiny. Okrem toho je ďumbier osvedčeným antimikrobiálnym činidlom pre mnohé bežné žalúdočné problémy. Takže, keď sa vám nabudúce trochu „pokazí“ žalúdok, popíjajte zázvorový čaj alebo si naordinujte zopár kvalitných zázvorových cukríkov.

Kurkuma

Ide o známe karminatívum, teda látku, ktorá doslova vyháňa plyny zo žalúdka a znižuje tak nadúvanie. Kurkumín, hlavná a najcennejšia zložka kurkumy je silné protizápalové činidlo, o ktorom je známe, že znižuje celkové zápalové markery. Je to tiež antioxidant, ktorý zabraňuje oxidačným poškodeniam organizmu. Ak máte možnosť, používať v kuchyni čerstvú kurkumu, je to ideál. Ak nie, siahnite aspoň po kvalitnom prášku.

Škorica

Je pravdepodobne najpríjemnejšou koreninou na podporu zdravia čriev. Je sladká, ale korenistá chuť stimuluje apetít a znižuje hladinu cukru v krvi spomalením rozkladu sacharidov. Navyše má antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Pravidelné pridávanie škorice do pokrmov výrazne znižuje riziko výskytu bežnej črevnej infekcie baktériou Helicobacter pylori, zodpovednej za chronickú infekciu žalúdka. Skúste si do rannej kávy alebo čaju prisypať kvalitnú cejlónsku škoricu a spravíte dobré tráveniu.Ak sa rozhodnete, zaradiť škoricu do svojho jedálneho lístka častejšie, nešetrite na kúpe a siahajte len po cejlonskej, teda pravej škorici. Čínska totiž obsahuje kumarín, prírodný toxín, ktorý je škodlivý pre pečeň. Pravá škorica obsahuje len jeho stopové prvky.

Kajenské korenie

Získava sa namletím kajenskej papriky na jemný prášok. Prakticky ide o čili, preto je výrazne pálivý a treba s ním pri pridávaní do jedla zaobchádzať opatrne. Avšak látka kapsaicín, ktorú čili papričky obsahujú, má pozitívny vplyv na trávenie a zlepšuje sekréciu žalúdočných štiav. Zároveň prekrvuje sliznice, priaznivo podporuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Platí teda, že akékoľvek čili pridané do jedla s mierou, má pozitívny vplyv na trávenie.

Rozmarín

Ide asi o najznámejšiu kuchynskú bylinku so známym pozitívnym vplyvom na trávenie a zdravie čriev. Výborne sa hodí k pečenému mäsu aj zelenine. Podobne ako kurkuma, jej rozmarín pomáha znižovať nadúvanie a zmierňuje plynatosť. Ako bonus podporuje detoxikáciu pečene zvýšeným prietokom žlče. Skvelo vyzdvihne typickú chuť grilovaného mäsa, no zázraky spraví aj s pečenými zemiakmi. Ak máte starší ker, zdrevnatené stonky môžete použiť namiesto špajdle pri príprave špízu.

Rasca

Pomáha pri tráviacich ťažkostiach tým, že ovplyvňuje vylučovanie pankreatických enzýmov, ktoré podporujú trávenie a zároveň funguje ako skvelý neutralizér kyslosti žalúdka. Pokiaľ trpíte nadúvaním či plynatosťou, dvakrát denne siahnite po rascovom čaji. Rascu si môžete aj dopestovať. Semená sa sejú v apríli priamo na hriadku. Nepoužívajte však tie, čo sa predávajú ako korenina. Majú veľmi nízku klíčivosť, pretože sa spracúvajú nedostatočne vyzreté. Kupujte osivo rasce určená na vysievanie.

Mäta

Okrem toho, že je skvelá v osviežujúcich nápojoch, zároveň ide doslova o protikŕčovú bylinku. Uvoľňuje kŕče svalov, vrátane tých v tráviacom trakte. Mätový čaj upokojí žalúdok a zároveň je veľmi prospešný počas zimných mesiacov, keď pomáha telu odolávať náporu rôznych vírusov.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/682177-7-bylin-a-korenin-pre-spokojne-travenie-zaradte-ich-do-kazdodennej-stravy-a-uz-nikdy-nezazijete-pocit-naduvania/

Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,700OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články