6.5 C
Bratislava
streda, 21 februára, 2024

ČAROVNÝ SVET KORENÍN

V receptoch a v jedálnych lístkoch reštaurácií sa niekedy stretávame aj s koreninami, ktoré sú u nás menej známe. Odkiaľ pochádzajú a na čo sa používajú? Niektoré z nich tu postupne predstavujeme.

Tonkové bôby

Názov je v prípade tejto prísady do jedla viac ako zavádzajúci. Nejde o bôby v zmysle fazule, svoj názov dostali podľa všetkého podľa vzhľadu. Ide o plody 30-metrového stromu tonka, ktoré síce nevyzerajú pekne, ale voňajú a chutia „rajsky“. V svojich kuchyniach ich využívajú aj kuchári z reštaurácií ocenených Michelinom. Ich pravlasť sa nachádza v trópoch Južnej Ameriky a vo Venezuele, ktorá je ich najväčším vývozcom, sa nimi do 40. rokov aj platilo. Ešte dnes sa tam hovorí, že bôby tonky v peňaženke prinášajú šťastie.

Vôňa tejto koreniny pripomína vanilku, karamel, mandle a marcipán, niekto v nej odhalí aj tóny sladkého drievka. Aby si svoju arómu udržali, treba ich skladovať v dobre uzatvorených nádobách v tme a chlade.

Kúpiť ich možno sušené a používajú sa nastrúhané. Strúhajú sa podobne ako muškátový oriešok. Pridávajú sa do sladkých jedál a dezertov, ako sú parfait, krémy, torty, koláče, pralinky, čokoláda, zmrzliny a pudingy. Možno ich aj pomlieť a pridať do cukru podobne ako zrnká vanilky alebo uvariť v mlieku. Kto rád experimentuje, môže napodobniť kuchárske hviezdy: tie ochucujú fazuľami tonky napríklad ryby, ale aj paradajkovú omáčku. A koľko tonkových bôbov sa odporúča do jedla nastrúhať? Závisí od individuálnej chu­ti.

Harissa

Červená pasta, s ktorou ste sa určite stretli, ak ste boli niekedy v Tunisku, Maroku, alebo na Blízkom východe. To je harissa. Je tu neodmysliteľnou súčasťou takmer každého jedla, niektorí ju jedia dokonca aj na raňajky. Vyzerá neškodne, ale je mimoriadne štipľavá. V prípade harissy nejde o korenie, skôr sa dá označiť za pochutinu. Je to zmes mnohých surovín pričom prím hrá čili paprika a kajenské korenie. Každá domácnosť a kuchár si ju robia sami, ale dostať ju aj hotovú v obchodoch vo forme pasty alebo ako sypkú zmes. Najštipľavejšiu harissu vraj robia v Tunisku. Hodí sa do každého jedla, ktorému chcete dodať pikantnosť, takisto do marinád. Dávkovať ju však treba opatrne.

Harissa kúpená na dovolenke alebo v obchode s orientálnymi potravinami vydrží neotvorená prakticky neobmedzene. Otvorená patrí do chladničky. Ak si urobíte vlastnú harissu, tak tá by mala vydržať v chladničke asi dva mesiace, treba ju však zaliať olivovým olejom. Výroba vlastnej harissy nie je náročná. Potrebujete 50 g sušených čili papričiek, 4–5 strúčikov cesnaku, 1 PL rímskeho kmínu, 1 PL koriandrových semienok, 80 g paradajkového pretlaku, 1 PL soli a 2 PL olivového oleja. Najprv zalejeme čili vriacou vodou, tak aby papričky boli v nej ponorené, a prikryté necháme 20 minút odstáť. Potom dáme aj s vodou do mixéra, pridáme všetky ostatné suroviny (okrem oleja) a rozmixujeme na pastu. Preložíme do pohára, alebo pohárov, zalejeme trochou oleja, uzatvoríme a dáme do chladničky.

Galangal

Tak ako si nevedia v severnej Afrike predstaviť varenie bez harissy, nevedia si ho Thajsku a Indonézii predstaviť bez galangalu. Je to hľuza, ktorá pripomína zázvor, ale chutí trochu inak. Chuť galangalu je sladko-horká, je síce tiež štipľavý, ale nie až tak ako zázvor. Existujú však dva druhy – menší má oranžové hľuzy a je výrazne štipľavejší, väčší je jemnejší. V obchodoch s orientálnymi a ázijskými potravinami sa dá kúpiť čerstvý, častejšie sa však predáva sušený. Čerstvý vydrží v chladničke zabalený do fólie niekoľko týždňov. Práškový, keď je v dobre uzatvorenej nádobe, rok. V Indonézii je neodmysliteľnou súčasťou národného jedla nasi goreng, a aj v Malajzii či v Thajsku sa používa častejšie ako zázvor. Inak ho možno použiť presne tam, kam sa dáva zázvor. Stačí ho nastrúhať či najemno nasekať.

Zdroj: https://zena.pravda.sk/jedlo/clanok/608517-carovny-svet-korenin-viete-co-je-harissa-ci-galangal/

Related Articles

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,500OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

ZOMREL HEREC MARCEL NEMEC. OBĽÚBENÝ KOMIK PREHRAL BOJ S RAKOVINOU VO VEKU 52 ROKOV

Vo veku 52 rokov zomrel slovenský herec a komik Marcel Nemec. O jeho úmrtí priniesol správu portál Aktuality.sk. Pre slovenský web...

DIAMANTY Z LABORATÓRIÍ SÚ LACNEJŠIE A EKOLOGICKEJŠIE. PODARÍ SA IM ZAPLAVIŤ TRH?

Hoci ich starší členovia tohto odvetvia veľmi neuznávajú, laboratórne vypestované diamanty technológa Martina Roscheisena čoskoro zaplavia 85 miliardový trh so šperkami. Mohli...