18 C
Bratislava
nedeľa, 28 mája, 2023

ČAROVNÝ SVET KORENÍN

V receptoch a v jedálnych lístkoch reštaurácií sa niekedy stretávame aj s koreninami, ktoré sú u nás menej známe. Odkiaľ pochádzajú a na čo sa používajú? Niektoré z nich tu postupne predstavujeme.

Tonkové bôby

Názov je v prípade tejto prísady do jedla viac ako zavádzajúci. Nejde o bôby v zmysle fazule, svoj názov dostali podľa všetkého podľa vzhľadu. Ide o plody 30-metrového stromu tonka, ktoré síce nevyzerajú pekne, ale voňajú a chutia „rajsky“. V svojich kuchyniach ich využívajú aj kuchári z reštaurácií ocenených Michelinom. Ich pravlasť sa nachádza v trópoch Južnej Ameriky a vo Venezuele, ktorá je ich najväčším vývozcom, sa nimi do 40. rokov aj platilo. Ešte dnes sa tam hovorí, že bôby tonky v peňaženke prinášajú šťastie.

Vôňa tejto koreniny pripomína vanilku, karamel, mandle a marcipán, niekto v nej odhalí aj tóny sladkého drievka. Aby si svoju arómu udržali, treba ich skladovať v dobre uzatvorených nádobách v tme a chlade.

Kúpiť ich možno sušené a používajú sa nastrúhané. Strúhajú sa podobne ako muškátový oriešok. Pridávajú sa do sladkých jedál a dezertov, ako sú parfait, krémy, torty, koláče, pralinky, čokoláda, zmrzliny a pudingy. Možno ich aj pomlieť a pridať do cukru podobne ako zrnká vanilky alebo uvariť v mlieku. Kto rád experimentuje, môže napodobniť kuchárske hviezdy: tie ochucujú fazuľami tonky napríklad ryby, ale aj paradajkovú omáčku. A koľko tonkových bôbov sa odporúča do jedla nastrúhať? Závisí od individuálnej chu­ti.

Harissa

Červená pasta, s ktorou ste sa určite stretli, ak ste boli niekedy v Tunisku, Maroku, alebo na Blízkom východe. To je harissa. Je tu neodmysliteľnou súčasťou takmer každého jedla, niektorí ju jedia dokonca aj na raňajky. Vyzerá neškodne, ale je mimoriadne štipľavá. V prípade harissy nejde o korenie, skôr sa dá označiť za pochutinu. Je to zmes mnohých surovín pričom prím hrá čili paprika a kajenské korenie. Každá domácnosť a kuchár si ju robia sami, ale dostať ju aj hotovú v obchodoch vo forme pasty alebo ako sypkú zmes. Najštipľavejšiu harissu vraj robia v Tunisku. Hodí sa do každého jedla, ktorému chcete dodať pikantnosť, takisto do marinád. Dávkovať ju však treba opatrne.

Harissa kúpená na dovolenke alebo v obchode s orientálnymi potravinami vydrží neotvorená prakticky neobmedzene. Otvorená patrí do chladničky. Ak si urobíte vlastnú harissu, tak tá by mala vydržať v chladničke asi dva mesiace, treba ju však zaliať olivovým olejom. Výroba vlastnej harissy nie je náročná. Potrebujete 50 g sušených čili papričiek, 4–5 strúčikov cesnaku, 1 PL rímskeho kmínu, 1 PL koriandrových semienok, 80 g paradajkového pretlaku, 1 PL soli a 2 PL olivového oleja. Najprv zalejeme čili vriacou vodou, tak aby papričky boli v nej ponorené, a prikryté necháme 20 minút odstáť. Potom dáme aj s vodou do mixéra, pridáme všetky ostatné suroviny (okrem oleja) a rozmixujeme na pastu. Preložíme do pohára, alebo pohárov, zalejeme trochou oleja, uzatvoríme a dáme do chladničky.

Galangal

Tak ako si nevedia v severnej Afrike predstaviť varenie bez harissy, nevedia si ho Thajsku a Indonézii predstaviť bez galangalu. Je to hľuza, ktorá pripomína zázvor, ale chutí trochu inak. Chuť galangalu je sladko-horká, je síce tiež štipľavý, ale nie až tak ako zázvor. Existujú však dva druhy – menší má oranžové hľuzy a je výrazne štipľavejší, väčší je jemnejší. V obchodoch s orientálnymi a ázijskými potravinami sa dá kúpiť čerstvý, častejšie sa však predáva sušený. Čerstvý vydrží v chladničke zabalený do fólie niekoľko týždňov. Práškový, keď je v dobre uzatvorenej nádobe, rok. V Indonézii je neodmysliteľnou súčasťou národného jedla nasi goreng, a aj v Malajzii či v Thajsku sa používa častejšie ako zázvor. Inak ho možno použiť presne tam, kam sa dáva zázvor. Stačí ho nastrúhať či najemno nasekať.

Zdroj: https://zena.pravda.sk/jedlo/clanok/608517-carovny-svet-korenin-viete-co-je-harissa-ci-galangal/

Related Articles

MÁTE HIPPOKRATOVE ALEBO PÁSIKAVÉ NECHTY? PREZRADIA VAŠE CHOROBY

Toto je deväť najčastejších nemykotických (čiže ich nespôsobujú huby) nechtov. Postihujú nechtové platničky a ich bezprostredné okolie. Necht je...

ELON MUSK KONEČNE UKÁZAL SVETU, AKO FUNGUJE MOZGOVÝ IMPLANTÁT NEURALINK. CHCE NÍM ZMENIŤ SCHOPNOSTI ĽUDÍ

Prepojenie ľudského mozgu s počítačmi je jednou z najväčších výziev súčasnosti. Na takejto technológii pracuje aj vizionár Elon Musk, ktorý pred pár...

ZA TINOU TURNEROVOU SMÚTI AJ BIELY DOM

Biely dom prejavil smútok nad úmrtím poprockovej speváčky Tiny Turnerovej, ktorá zomrela v stredu vo veku 83 rokov. TASR správu prevzala z...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,800OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

MÁTE HIPPOKRATOVE ALEBO PÁSIKAVÉ NECHTY? PREZRADIA VAŠE CHOROBY

Toto je deväť najčastejších nemykotických (čiže ich nespôsobujú huby) nechtov. Postihujú nechtové platničky a ich bezprostredné okolie. Necht je...

ELON MUSK KONEČNE UKÁZAL SVETU, AKO FUNGUJE MOZGOVÝ IMPLANTÁT NEURALINK. CHCE NÍM ZMENIŤ SCHOPNOSTI ĽUDÍ

Prepojenie ľudského mozgu s počítačmi je jednou z najväčších výziev súčasnosti. Na takejto technológii pracuje aj vizionár Elon Musk, ktorý pred pár...

ZA TINOU TURNEROVOU SMÚTI AJ BIELY DOM

Biely dom prejavil smútok nad úmrtím poprockovej speváčky Tiny Turnerovej, ktorá zomrela v stredu vo veku 83 rokov. TASR správu prevzala z...

LEKÁRI SÚ VOČI CHORÝM MENEJ EMPATICKÍ AKO UMELÁ INTELIGENCIA, UKÁZAL POKUS

Umelá inteligencia sa správa k pacientom lepšie ako ľudskí lekári, ukázal menší výskum. Robot ChatGPT poskytoval nielen kvalitnejšie informácie, ale dokonca bol...

PRÍLIŠ DLHÉ TELEFONOVANIE ŠKODÍ SRDCU. VEDCI ODPORÚČAJÚ MENEJ AKO POL HODINY TÝŽDENNE

Podľa nového výskumu, ktorý vyšiel v časopise European Heart Journal – Digital Health, stačí tridsať minút hovorov mobilným telefónom týždenne, aby sa...