Ovocie, ktoré dáva strom/ker Ziziphus jujuba, je známe ako jujuba, alebo čínska ďatľa, má použitie v tradičnej čínskej medicíne už viac ako 3000 rokov. V starých čínskych knihách, ktoré sú venované tradičnej čínskej herbálnej medicíne, napr. Huangdi Neijing, jujuba bola zaradená ako jedna z piatich najhodnotnejších ovocí v Číne.
Obľúbená východoázijská plodina je výnimočná svojimi vlastnosťami. Prekvapivo, čerstvý plod obsahuje takmer všetky esenciálne aminokyseliny, prítomné sú však aj neesenciálne aminokyseliny. Z celkového počtu aminokyselín je 26% esenciálnych. Celkový obsah bielkovín je ale pomerne nízky. Ďalej obsahuje jujuba rôzne antioxidanty ako sú flavonoidy, karotenoidy, polyfenoly, saponíny, diétnu vlákninu a niekoľko rôznych organických kyselín, ktoré v súčte majú blahodarné účinky pre naše zdravie. Všetky tieto hodnoty sa ale mierene menia počas dozrievania ovocia. Čerstvé plody obsahujú asi 15 násobne viac vitamínu C ako jablko. Jujuba ako potravina, obsahuje viac vitamínu C ako 89% potravín, viac sacharidov ako 65% potravín, viac draslíka ako 52% potravín. Podobne je to aj s vápnikom a vitamínom A, v oboch prípadoch je to viac ako 48% potravín.
Jujuba je určená skôr pre starších ľudí, prípadne pre ľudí slabšej telesnej konštrukcie, oslabených po chorobách, pooperačných stavoch, prípadne pre ľudí dlhodobo chorľavých. Na druhej strane, je tiež výborná aj pre športovcov a aktívne žijúcich mladých ľudí. Jujuba človeka „prebudí“, povzbudzuje jeho vitalitu. Mohli by sme povedať, že má podobné účinky ako energetické nápoje, ale v miernejšej a zdravej podobe.
Máme referencie od mladých ľudí, alebo ľudí stredného veku, že táto plodina má na nich povzbudzujúce účinky. Napríklad, v priebehu dlhého šoférovania, počas ktorého by bežne pociťovali únavu, užitie niekoľkých plodov jujuby spôsobuje povzbudenie, ktoré v organizme únavu nepotlačí, ale organizmus naopak povzbudí. Jujuba udržuje hladinu pozornosti a zlepšuje vitalitu života. Za tento účinok, okrem antioxidačným látkam, vďačí jujuba pomerne vysokým obsahom sacharidov s nízkym glykemickým indexom, ktorý má hodnotu 20. Z tohto dôvodu je v čerstvej podobe vhodná aj pre diabetikov.
Tieto referencie potvrdzujú aj nedávne vedecké práce, ktoré poukazujú, že jednou z hlavných pôsobení jujuby, by mohol byť prínos pre náš mozog. Zistenia ukazujú, že extrakt z jujuby má neuroprotektívne účinky, vrátane ochrany neurónových buniek pred stresom z neurotoxínov. Tieto fakty naznačujú, že jujuba je kandidát na vývoj doplnkov výživy na prevenciu, alebo liečbu neurologických chorôb.
Spomínané vlastnosti jujuby sa prejavia zlepšením kvality spánku a dobrou reguláciou tráviaceho traktu. Informácie ďalej naznačujú, že popri flavonoidoch aj iné látky zodpovedné za antioxidačné vlastnosti, môžu mať imunomodulačný a hepatoprotektívny účinok na organizmus. Vďaka vysokému obsahu draslíka, patrí jujuba do skupiny zásaditých potravín.
Číňania plodom tejto rastliny hovoria aj žeňšeň, ktorý rastie na strome. Rastlina je tiež známa ako ,zizifus čokoládový, jujuba čínska a podobne. Plody ziziphusu majú veľmi veľa prospešných vlastností pre organizmus. Ovocie a semená sa používajú v tradičnej čínskej aj kórejskej medicíne, kde veria, že znižujú stres a používajú sa tiež pre svoje antibakteriálne, protivredové, protizápalové aj antifungálne účely.
použitie a dávkovanie
Ziziphus sa užíva na prevenciu a tiež povzbudenie oslabeného organizmu, napríklad v obdobiach roka, kedy sú ľudia náchylnejší na choroby. V Alžbetinej záhrade pestujeme dve odrody, ktoré sú jemne odlišné svojou chuťou a tvarom, pripomínajúc malé jabĺčko a hrušku. Čerstvý ziziphus sa konzumuje priamo zo stromu, čerstvosť si udrží do 10 dní.
Sušený Ziziphus existuje v dvoch formách a to krájaný a jemne drtený. Drtená forma je vhodná do raňajok. Sušenie prebieha nútenou cirkuláciou vzduchu pri teplote do 40 °C.
Sušené plody sú k dispozícii v baleniach o hmotnosti 20, 50,100 gramov. Doporučená denná dávka je cca 5 gramov sušeného plodu čo zodpovedá 15-20g čestvého plodu. Jujuba nemá žiadne známe nežiadúce účinky, môže sa brať aj vo väčších dávkach a dlhodobo.
Číňania kúsky plodu jujuby pridávajú aj do pokrmov podobne ako pridávame my do jedál sušené alebo čerstvé huby. Vynikajúcou pochúťkou je napríklad varená ryža s malými alebo drtenými kúskami plodu.
pôvod
Rastlina pochádza z Juhovýchodnej Ázie, kde je bohato rozšírená. Celkovo je známych vyše 400 rôznych kultivarov. Ovocie tejto rastliny sa využíva ako potravina a prísada do jedál, džemov, alkoholu, alebo octu.
rozbor nutričných hodnôt
Nutričné hodnoty (100 g čerstvej jujuby)
špecifikácie | obsah | hodnota |
---|---|---|
voda | 77,9 | g |
energia | 331 | kJ |
bielkoviny | 1,2 | g |
tuky | 0,2 | g |
sacharidy | 20,2 | g |
popol1 | 0,51 | g |
1 – Po spálení jujuby, vzniká popol s obsahom uhličitanov iónov kovov. Vďaka vysokému obsahu draslíka, vzniká rozpustný K2CO3, ktorého vodný roztok má pH˃7.
Ostatné zložky
špecifikácie | obsah | hodnota |
---|---|---|
Vápnik (Calcium) | 21 | mg |
Magnézium (Mg) | 10 | mg |
Fosfor (Phosphorus) | 23 | mg |
Draslík (Kalium) | 250 | mg |
Zinok (Zincum) | 0,05 | mg |
Meď (Cuprum) | 0,073 | mg |
Vitamín C | 69 | mg |
Vitamín A | 2 | μg |
Thiamín / Vitamín B1 | 20 | μg |
Riboflavín / vitamín B2 | 40 | μg |
Niacín / Vitamín B3 | 900 | μg |
Vitamín B6 | 81 | μg |
Vitamín B12 | 0 | μg |
Cholesterol | 0 | μg |
Zdroj: https://www.alzbetinazahrada.sk/eshop/co-je-to-ziziphus/c-295.xhtml#video-zizphus-jujuba