15.8 C
Bratislava
pondelok, 20 mája, 2024
spot_img

ČO SA STANE V TELE PO OCHUTNANÍ ČILI? FAKTY O ŠTIPLAVOSTI, ZDRAVOTNÝCH VÝHODÁCH A PRVEJ POMOCI VÁS URČITE PREKVAPIA

Čili papričky sa u nás stali v posledných rokoch doslova fenoménom. Ich ohňostroju farieb a chutí podľahol aj zeleninár a producent osív Ing. Peter Gajdoštin.

V tridsať metrov dlhom fóliovníku sa stará o viac ako 50 rozmanitých odrôd, pričom každoročne sortiment rozširuje o ďalšie novinky, doslova z celého sveta. Tie, ktoré prejdú jeho prísnym testovaním, sú potom dostupné vo forme osiva aj pre záhradkárov. O výnimočnosti niektorých odrôd sa s pestovateľom porozprávame o niekoľko dní, keď bude ich dozrievanie na vrchole, aby ste si mohli nachystať zoznam osív do novej pestovateľskej sezóny. Teraz sme boli zvedaví na zaujímavosti zo sveta týchto ostrých krások.

Sú čili papričky príbuzné klasických zeleninových paprík? Alebo ide o celkom iný druh?
  • Druhovo patria k paprike ročnej (Capsicum annuum), teda ku klasickej zeleninovej paprike jalapeño, papričky typu poblano a napríklad klasické feferónky.
  • Pokiaľ ide o pravé čili a prakticky ich najznámejšie skupiny (‘Habanero’, ‘Trinidad Scorpion’, ‘Bhut Jolokia’, ‘Fatali’), tak najviac odrôd je vyšľachtených z druhu paprika čínska (C. chinense), ktorá im prepožičiava nižší rast, pevnejšie kríčky a hlavne takmer nekonečnú variabilitu v tvare aj farbe plodov.
  • Toto je v našich záhradách základ. Ak by sme šli viac do sveta, tak hlavne v Strednej a Južnej Amerike sa pestujú odrody pochádzajúce z druhu paprika bobuľnatá (C. baccatum). Rastliny majú slabšie výhonky a pri bohatej násade plodov často poliehajú. Známe sú pod tradičným názvom aji, napríklad ‘Aji Amarillo’, ‘Aji Rojo’, ale do rovnakej skupiny patria aj odrod ‘Bishop’s Crown’, ‘Naranga’, ‘Brazilian Starfish’, či ‘Omnicolor’.
  • Vďaka väčšej odolnosti proti nižším teplotám sa v Severnej Amerike ako trváca rastlina pestuje paprika páperistá (C. pubescens). Pre rastliny sú typické plstnaté listy, modré kvety a čierne semená. U nás patria jej odrody ku skutočnej exotike a sú vizuálne veľmi zaujímavé. Odrody sú dostupné pod označeniami rocoto, locoto alebo manzano pepper.
  • Posledným druhom v rámci čili je paprika krovitá (C. frutescens). Spoznáte ju veľmi jednoducho podľa toho, že plody rastú dohora, doslova vzpriamene ako sviečky. Sú drobné (zvyčajne dlhé 2 až 3 cm), štíhle a zrejúce do červenej farby. U nás najznámejšia je odroda ‘Tabasco’.
Prečo sú čili také štipľavé?

Nejde len o čili, ale všeobecne o papriku. Za štipľavosť tohto rodu (Capsicum) sú zodpovedné viaceré rastlinné alkaloidy kapsaicinoidy. Najznámejší a najčastejší z nich je kapsaicín. Ten vo zvýšenom obsahu nájdete aj v pálivých odrodách klasických zeleninových paprík. Čili však majú ešte niečo navyše a to väčšie množstvá látok dihydrokapsaicín a nordihydrokap­saicín. Preto je aj celkový pocit zo štipľavosti iný, ako v prípade klasických paprík.

Hovorí sa, že vtáky necítia štipľavosť, preto môžu roznášať semená divorastúcich paprík. V čom je ten rozdiel v porovnaní s ľudských organizmom?

Áno, je pravda, že vtáky môžu vyzobávať semienka akokoľvek pálivých čili papričiek bez toho, aby pocítili štipľavosť. Dôvodom je fakt, že kapsaicín ovplyvňuje nervové zakončenia v ústach všetkých cicavcov, teda aj ľudí, no na vtáky nepôsobí. Dá sa predpokladať, že papriky si tento alkaloid v priebehu fylogenetického vývinu vytvorili práve ako obranný mechanizmus proti požieraniu cicavcami – v ich tráviacom trakte sa totiž semená rozložia, kým vtákmi prejdú bez poškodenia. Takto sa rastliny v prirodzených podmienkach môžu rozširovať a rozmnožovať – doslova prežiť. V našom prípade kapsaicín stimuluje nervové zakončenia v ústach a žalúdku, pričom je naviazaný na rovnaké receptory bolesti, ktoré zachytia pôsobenie tepla či mechanické poškodenie. Okrem bolesti náš organizmus reaguje zvýšeným výdajom tekutín (potením, slzením, slinením), pretože sa chce prostredníctvom nich tejto „nebezpečnej“ látky zbaviť.

Kapsaicín je súčasťou mnohých liečivých preparátov, mastí, ale aj doplnkov stravy. Aké sú jeho prínosy pre ľudský organizmus?

V prvom rade má kapsaicín pozitívny vplyv na trávenie, zlepšuje sekréciu žalúdočných štiav. Zároveň prekrvuje sliznice, priaznivo podporuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zrážanlivosť krvi a tým predchádza riziku vzniku infarktu. Kapsaicín zároveň pomáha zmierňovať prejavy artritídy a lupienky.Foto: dobrasemena.cz‘Indonesian Panjang’ má dlhé, veľmi štíhle plody zrejúce do červenej farby. Rastliny vyžadujú oporu. Štipľavosť je 20- až 30-tisíc SHU.

Čo nám najrýchlejšie pomôže, ak to s konzumáciou čili preženieme?

Rozhodne mlieko a iný mliečne produkty. Obsahujú totiž bielkovinu kazeín, ktorá preruší väzby medzi kapsaicínom a jeho receptormi v tráviacom trakte. Veľmi silné podráždenie a sčervenanie pokožky po aplikácii napríklad masti alebo náplasti s obsahom kapsaicínu zmiernite umytím mydlom alebo potretím daného miesta liehom či olejom. Kapsaicín sa v týchto látkach rozkladá, preto rýchlo odstránite ten, čo sa ešte nestihol vstrebať do pokožky.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/680436-co-sa-stane-v-nasom-tele-po-ochutnani-cili-papricky-tieto-fakty-o-stiplavosti-zdravotnych-vyhodach-a-prvej-pomoci-vas-prekvapia/

Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,800OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články