Má silnú stonku, dlhý koreň a dosahuje výšku okolo jeden a pol metra. Nie je to teda nenápadná rastlina, no napriek tomu ju prehliadame, pretože je úplne obyčajná. Lopúch väčší sa vyskytuje vo všetkých oblastiach Slovenska a rastie aj na miestach, kde zvyčajne nehľadáme užitočné rastliny. A predsa je lopúch veľmi prospešný a pokiaľ ho máme v záhrade, netreba ho hneď likvidovať.
Rastie aj na smetiskách
Lopúch je rastlina, ktorú nájdeme aj na lúkach, neobrobených pozemkoch, popri cestách či dokonca na smetiskách. To však neznamená, že ho treba automaticky prehliadať alebo likvidovať. Pokiaľ ho objavíte v záhrade, netreba hneď prepadať panike. Lopúch je totiž užitočný a nášmu zdraviu dokáže priniesť skutočný prospech. Ako?
Na srdce, pečeň aj kĺby
Na liečebné účely využívame listy lopúcha. Použiť sa dajú aj korene, no už menej. Vykopávame ich na jar alebo potom neskôr na jeseň, v októbri a novembri. Lopúch je známy tým, že znižuje krvný tlak a pomáha udržať v zdraví srdcovocievny systém. Podporuje činnosť pečene, pomáha telu zbaviť sa prebytočnej vody a nakopne látkovú výmenu. Je výborný aj na zmiernenie bolestí kĺbov. Pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, zmierňuje žalúdočné problémy. Mimoriadne účinný je na zmierňovanie kožných problémov a tiež je známy ako prostriedok na podporu rastu a zdravia vlasov.
Priložte si list
Podobne ako kapustové listy, aj listy lopúcha pôsobia protizápalovo. Lopúchov list stačí priložiť na miesto zápalu, fixovať na mieste, napríklad pomocou obväzu a nechať pôsobiť aspoň 24 hodín, ideálne nielen cez deň, ale aj v noci počas spánku, keď prebieha prirodzená regenerácia organizmu. Pri tejto ľudovej, no účinnej kúre mení list lopúcha sfarbenie, kým trvá zápal, čo je približne do dvoch týždňov. Po odznení zápalu ostáva po priložená farba listu pôvodná, teda sýtozelená.
Využite ho ako zeleninu
Keď máte lopúch v záhrade, môžete ho považovať za burinu a úplne ignorovať jeho liečivé vlastnosti. Možno vás však presvedčí jeho kulinárske využitie, aby ste si ho na záhone predsa len nechali. Lopúch sa dá totiž využiť v kuchyni ako zelenina. Na tento účel sa využíva jeho koreň a mladé výhonky. Listy však do šalátu nepridávajte, sú horké. Lopúchové výhonky varíme a konzumujeme na spôsob špargle. Mladé korene sa dajú konzumovať aj čerstvé, prípadne ich môžete variť alebo piecť či zapekať.