20.2 C
Bratislava
štvrtok, 8 júna, 2023

IHLIČNAN V NÁDOBE: KTORÝ VYBRAŤ A AKO SA OŇ STARAŤ, ABY V ZDRAVÍ PREŽIL VIANOCE AJ NÁSLEDNÉ VYSADENIE DO ZÁHRADY

Pomalšie opadáva, nemáte v izbe „mŕtve“ drevo a po sviatkoch ho môžete premiestniť do záhrady. Plastová imitácia na dlhé roky verzus pravý stromček, ktorý však čoskoro skončí ako odpad na kontajnerovom stojisku… Z ekologického, prevádzkového aj estetického hľadiska môže byť riešením vianočnej dilemy ihličnan v nádobe.

Prechod musí byť postupný

V obvyklom decembrovom zhone sa to dodržiava ťažko, ale neodkladajte cestu do záhradného centra na poslednú chvíľu. Stromček v črepníku totiž potrebuje určitý čas na aklimatizáciu pred prechodom z chladného exteriéru do izbovej teploty. Doprajte mu dva-tri dni v pivnici či garáži. Už tam ho nezabudnite zalievať, lebo v nádobe má k dispozícii len minimum vlahy. Potrebuje ju doplniť aspoň každý druhý deň, zároveň však pozor na premokrenie. Zabráni mu drenážny otvor na odtekanie prebytočnej vody do misky. Nezaškodí ani pravidelné osviežovanie ihličia cez rozprašovač. V obývačke nájdite stanovište s dostatkom denného svitu, ale nie v bezprostrednej blízkosti vykurovacieho telesa.

Smrek je vhodnejší ako jedľa

Ak si hodláte stromček ponechať, čo je hlavný zmysel takejto voľby vianočnej dekorácie, siahnite po smreku s veľkosťou 1 – 1,2 metra. Hľadajte pomaly rastúci typ, ktorý v črepníku pestovali odmala. Odolnejšie zvládne teplotné výkyvy, ktoré ho čakajú. Vďaka plytkým koreňom je smrek lepšie uspôsobený na život v kvetináči. Udržaniu rastu balu najmä v horných vrstvách substrátu napomáha ťažšia pôda. V kyprej zvyknú korene smerovať do hĺbky ako u jedle, ktorá práve z tohto dôvodu je problematická. Komerčne predpestované stromčeky sú zámerne uložené do objemnejších nádob, než je ich reálna potreba. Preprava je síce o to zložitejšia a v izbe zaberú viac priestoru, z tohto faktu však neskôr môžete ťažiť pri dlhodobom uchovávaní. Napriek tomu rátajte s tým, že drevina si časom bude vyžadovať ešte väčší kvetináč.

Zmiernenie teplotného šoku

Stromček v črepníku držte vo vykurovanom interiéri čo najkratšie: ideálne ani nie do Silvestra. Pred presunom von ho znova aklimatizujte. Ak máte zimnú záhradu alebo skleník, využite toto úložisko až do jari. Ak nie, obaľte nádobu slamenou alebo jutovou rohožou a položte na polystyrén, nech sa teplotný šok zmierni. Myslite na to, že ihličnan v nádobe na terase či okraji okrasného záhona musí mať dostatočne veľký črepník, nezhutnenú zeminu a vyhovujúce hnojenie aj zálievku. Nepohodu dá najavo žltnutím a rednutím ihličia.

Dostatočne široká aj hlboká jama

Značne väčšia šanca na pretrvanie stromčeka je pri jeho presadení do voľnosti. V takom prípade však už – samozrejme – neposlúži na ďalšie Vianoce. V záhrade vykopte jamu s dvojnásobkom priemeru balu a hĺbkou, aby sa drevina usadila nižšie, ako bola predtým v nádobe. Stromček so všetkou predstaviteľnou opatrnosťou presuňte, aby ste nepoškodili korene. Po zasypaní jamy pôdu utlačte a výdatne zalejte. Eventuálne prihrňte mulč na reguláciu vlhkosti aj ochranu pred mrazmi. Po zakorenení zabezpečujte prísun živín prostredníctvom granulovaného postupne sa uvoľňujúceho hnojiva určeného práve pre ihličnany.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/sezona/clanok/649457-ihlicnan-v-nadobe-ktory-vybrat-a-ako-sa-on-starat-aby-v-zdravi-prezil-vianoce-aj-nasledne-vysadenie-do-zahrady-sezona/

Related Articles

DOKÁŽU NAPRÍKLAD SLADKOSTI ZMENIŤ NÁŠ MOZOG? ČO SA V ŇOM VLASTNE DEJE

Sladké maškrty, ale aj vyprážané hranolky či zemiakové čipsy nepridávajú len kilogramy na hmotnosti, ale dokážu sa nepríjemne pohrať aj s našim...

LUXUSNÉ HODINKY VYROBENÉ Z RECYKLOVANÝCH KAPSULÍ. TIETO HODINKY SÚ POCTOU PRÍRODE

Spojenie dvoch značiek, ktorých mená aj produkty sú známe po celom svete. A na konci je poriadne prekvapivý výsledok.

KOLAGÉN: HOVÄDZÍ VERZUS MORSKÝ. KTORÝ JE VÝŽIVNEJŠÍ?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,900OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

DOKÁŽU NAPRÍKLAD SLADKOSTI ZMENIŤ NÁŠ MOZOG? ČO SA V ŇOM VLASTNE DEJE

Sladké maškrty, ale aj vyprážané hranolky či zemiakové čipsy nepridávajú len kilogramy na hmotnosti, ale dokážu sa nepríjemne pohrať aj s našim...

LUXUSNÉ HODINKY VYROBENÉ Z RECYKLOVANÝCH KAPSULÍ. TIETO HODINKY SÚ POCTOU PRÍRODE

Spojenie dvoch značiek, ktorých mená aj produkty sú známe po celom svete. A na konci je poriadne prekvapivý výsledok.

KOLAGÉN: HOVÄDZÍ VERZUS MORSKÝ. KTORÝ JE VÝŽIVNEJŠÍ?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila...

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

POZOR NA PODVODNÍKOV: PORADÍME VÁM, AKO ZVÝŠITE SVOJU BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE

Internet je miesto, na ktorom sa veľa dozviete. Nie je však dobre regulovaný a preto je ideálnym miestom pre podvodníkov. Máte svoje...