23.3 C
Bratislava
nedeľa, 1 augusta, 2021

INTUITÍVNE STRAVOVANIE, JE VHODNÉ PRÁVE PRE TEBA?

Vedel si o tom, že existuje toto príjemné slovné spojenie? Čo presne obnáša v praxi? Máš sa pri jedení riadiť vlastnou intuíciou alebo je namieste tvoja obhajoba, že preto si si toto sústo vložil intuitívne do úst, lebo ti to práve prišlo pod ruky. Ako to je? V nasledujúcich riadkoch servírujem to podstatné! 

Jedlo je viac než len kalórie

Pod súčasným sociálnym tlakom (v podobe fitnes, redukčné centrá, estetické salóny, výživové doplnky, internetové nákupy, on-line poradenstvá) veľká časť populácie aplikuje frustrujúci spôsob stravovania známy ako diéta. Aktuálne množstvo rôznorodých informácii mätie tvoju myseľ v rozhodovaní, čo je správne, čo je zdravé. Nevnímaš hlas svojho vnútra, ale akceptuješ nariadenia výživového poradcu, kouča, guru, riadiš sa informáciami z kníh a e-bookov alebo si súčasťou ozdravovacích hnutí. 

Čo je nedokonalosťou každého diétneho stravovania? Predsa to, že funguje dočasne a dokazujú to aj samotné výsledky. V čom spočíta problém diét? Jednoducho v tom, že nedokážeš žiadnu žiť navždy. Každej diéte chýba časová trvácnosť. Ani jedna diéta neprináša udržateľný úspech, takže raz a navždy pochop, prijmi a nastav sa na skutočnosť, že naozaj jedinou cestou je dlhodobo udržateľný životný štýl.

Intuitívne stravovanie (IS) a jeho podstata

Dôležité je hneď v úvode poznamenať, že ide o súčasť zdravého životného štýlu. Takže pozor, žiadna nová diéta! Sústreď sa na nasledujúci text, aby si správne pochopil pointu tejto voľby stravovania a nevytváral si jeho vlastnú verziu.

Intuitívne stravovanie prináša so sebou prístup, zdôrazňujúci vnímanie signálov vlastného organizmu voči jedlu.

Fyzická a emočná rovnováha v stravovaní získaná týmto spôsobom dokáže skoncovať s diétami. Počiatočné postupy nie sú pre každého rovnako jednoduché a rýchle, lebo pravdivo skonštatujem, že stravovacia história a súčasná konzumná politika na Slovensku má ešte ďaleko k nutričnej dokonalosti. Avšak individuálna ochota jedinca k zmene je rozumný a správny prvý krok na ceste k intuitívnemu stravovaniu. 

Minulosť
Keď ešte nebol svet presiaknutý diétami rôzneho typu a nefigurovali ochorenia typu celiakia, SIBO, HIT, laktózová či kazeín intolerancia, BED (záchvatové prejedanie), PPP (poruchy príjmu potravy), stravovali sme sa poväčšine intuitívne. Bolo to úplne prirodzené. Malé dieťa je toho jedinečným príkladom, lebo keď pocíti hlad, pýta si jesť svojim krikom a keď sa zasýti, zastaví jeho prísun. Presne toto sú dva základné piliere intuitívneho stravovania: hlad a sýtosť. A k tým ďalším patrí:

  • rešpekt pred jedlom,
  • schopnosť vzdať sa jedla, keď je to potrebné (napr. v prípade choroby),
  • potecha z jedla.
Zdroj: Pixabay

Súčasnosť

Viaceré faktory intuitívneho stravovania ťa dokážu chrániť pred nevhodnými spôsobmi jeho požívania ako:

  • chronické diéty,
  • prejedanie sa, 
  • fast food. 

Fixácia

Práve ona, fixácia, narúša schopnosť posúdiť pocit hladu a nereguluje chuť do jedla. Ak si jej otrokom, nedokážeš brať ohľad na reálny hlad a konkrétne jedlá, ale vedome sa fixuješ na:

  • sacharidy a tuky (počítaš kalórie pomaly aj počas spánku ☺),
  • čas konzumácie (obed si dáš o 12,00 hod., hoci tvoj organizmus nie je ešte skutočne hladný),
  • dôvod konzumácie (nepretržite pojedáš na spoločenskej udalosti; kávu si dáš zo zvyku na každom stretnutí, na dovolenke nepoznáš mieru v jedení a pití, lebo all inclusive). 

Dôležitý je medzičlánok

Pravda je taká, že nie pre každého je intuitívne stravovanie vhodné. Prečo? Keďže v ňom ide o jedenie bez striktného pozorovania množstva, váženia potravín a počítania kalórií, zároveň bez obmedzovania sa a plánovania, jeho aktér musí nutne disponovať! schopnosťou načúvať ozajstným potrebám svojho tela. Tento koncept stravovania si naozaj vyžaduje isté vedomosti a prax v stravovaní. Kto si ešte nikdy neprešiel informačným tokom makro a mikronutrientov i štádiom rátania kalórií, nemôže v žiadnom prípade veriť svojmu podvedomiu, ktoré dokáže hovoriť aj piate cez deviate. Tu povrchnosť neprospieva a nevíťazí.  

Nadstavba (piedestál) stravovania

Tak ako vo všetkom je dôležitý zdravý rozum, tak nachádza uplatnenie aj tu. Výskum dokazuje, že existujúci trend pod názvom intuitívne stravovanie súvisí s mnohými prínosmi pre fyzické a duševné zdravie. Učí ľudí opätovne počúvať svoj organizmus a reagovať na jeho požiadavky. Svojimi princípmi doporučuje rozlišovať medzi:

  • chuťou na jedlo na základe emočného pocitu hladu (neistota, strach, stres, odmena)
  • a potrebou jedla na základe reálneho fyzického hladu. 

V tomto smere sa už zrealizovalo množstvo výskumov, takže hovoríme o vedeckom prístupe založenom na dôkazoch.

Intuitívne stravovanie je rovnováha medzi mysľou, telom a jedlom. 

Zbav sa diskomfortu v hlave, aj v tele

Ak si vhodný kandidát, čiže spĺňaš vyššie uvedený medzičlánok a máš v úmysle posunúť svoju stravovaciu latku na vyššiu úroveň, začni sa spoliehať na vlastnú intuíciu, ktorá čiastočne sídli v tvojom žalúdku. Pokiaľ budeš zo začiatku jedávať všetko a zároveň pozorne vnímať signály vlastného metabolizmu, zistíš, čo tvojmu organizmu vyhovuje, čo ho obťažuje, čo naďalej očakáva a na čo máš definitívne zabudnúť. Postupne a prirodzene vylúčiš jedlo spôsobujúce mu diskomfort. Dietologičky, Evelyn Tribole a Elyse Resch, skompletizovali Základnú desiatku pravidiel, ktorá slúži ako vodítko pre tento prístup k stravovaniu:

Zdroj: Pixabay
  1. ZAMÁVAJ NA ROZLÚČKU VŠETKÝM DIÉTAM; Skoncuj s nimi raz a navždy! Z dlhodobého hľadiska absolútne nefungujú a spôsobujú sklamanie. Hľadaj dlhodobý rozumný stravovací spôsob vyživenia svojej telesnej schránky. Už Hippokrates skonštatoval, že rozumný postoj k svojmu telu zaujmeš realizáciou jeho sloganu Strava liekom. (Keďže zdieľam jeho výrok, tak aj moje centrum stravovacej a metabolickej pomoci nesie tento názov.)
  2. REŠPEKTUJ HLAD; Udržuj svoje telo sýtené zdravými jedlami vrátane sacharidov. Ak si dobre vyživovaný, je menej pravdepodobné, že prepadneš nezdravému jedlu a pochutinám medzi hlavným jedlami. Takto získaš opäť dôveru v seba samého.
  3. ZMIER SA S JEDLOM; Nastoľ prímerie. Ak máš zákaz jedávať určité jedlá, núti ťa to viac po nich túžiť. Ak si na to dáš povolenie a budeš ich jesť pozorne, vnímavo, v malom množstve, zabrániš  prejedaniu a pocitu viny.
  4. ODSTRÁŇ POTRAVINOVÚ POLÍCIU; Je častým zvykom jedlo klasifikovať na dobré a zlé. Ak ješ tzv. dobré veci, cítiš sa pozitívne, uvoľnene, v pohode, ale ak ješ niečo zlé, podvedomo sa cítiš previnilo alebo si povieš nahlas/potichu, že to nie je správne. Toto prekáža v počúvaní vlastného tela. Zbav sa tohto rozkolu v svojej hlave, aby si mal priestor na opätovný kontakt so svojou intuíciou. Jedlo vnímaj ako palivo na ceste života a zároveň ako súčasť kultúry.
  5. OBJAV FAKTOR SPOKOJNOSTI; Jedlo je skutočne výživné a príjemné iba vtedy, ak ho konzumuješ správnym spôsobom. Takže nejedávaj ani rýchlo, ani postojačky, ani pred televíziou, či s mobilom v ruke. Keď ješ pomaly, s pozornosťou a v správnom prostredí, je to oveľa uspokojivejšie, takže zješ aj menšie množstvo.
  6. VNÍMAJ SVOJU SÝTOSŤ; Jedz, keď ti telo hovorí, že je hladné a prestaň jesť, keď ti oznamuje svoju zdravú sýtosť. Japonci sú v tomto veľmi dobrí, hovoria tomu Hara Hachi Bu: “Jedz, kým nie si sýty na 80%”. Nejedávaj len ústami, ale jedz súčasne aj mysľou a každú chvíľu sa pozastav, aby si sa naučil byť v kontakte i kontrole so svojím telom a cítil, keď si plný.
  7. BUĎ K SEBE LÁSKAVÝ; Často sme k sebe veľmi neúctivý a jedávame, aby sme rozptýlili svoj hnev, strach, osamelosť alebo nudu. To len zvyšuje emočné jedenie, ktoré je z krátkodobého hľadiska uspokojené, ale z dlhodobého to problém nevyrieši. Vlastnou láskou a pozornosťou dokážeš v konečnom dôsledku urobiť pre seba oveľa viac.
  8. VÁŽ SI SVOJE TELO; Nie všetci máme rovnakú veľkosť a tvar, takže je mimoriadne dôležité pochopiť a súčasne opustiť nereálne očakávania týkajúce sa obrazu vlastného tela. Prijatie a rešpektovanie svojho tela takého aké je, ti pomôže cítiť sa lepšie. To ti umožní robiť múdre rozhodnutia o výžive a cvičení namiesto toho, aby si v dôsledku aktuálnej emócie podnikal nesprávne kroky v jedení.
  9. POHYBUJ SA A VNÍMAJ ROZDIEL; Namiesto cvičenia na spaľovanie kalórií je oveľa vhodnejšie zamerať sa na to, ako sa pri aktivite cítiš. Rob niečo, čo ťa skutočne baví, čo ťa robí šťastným, napr. tanec, prechádzka, vychádzka so psom, túra, kosenie trávy, práca v záhrade. A ak ťa poteší plávanie, bicyklovanie, beh, bedminton, kolieskové korčule, fitnes alebo telocvičňa, je to tiež úplne v poriadku.
  10. REŠPEKTUJ SVOJE ZDRAVIE; Výber jedál, ktorý si dopraješ, môže rozmaznávať tvoje zdravie a chuťové poháriky. Nemusíš jedávať dokonalo, stačí, ak budú ladiť kvalita a kvantita.
Zdroj: Pixabay

Stručná rekapitulácia
Intuitívne stravovanie je o tom, že sa zbavíš obmedzení, ktoré si sám na seba kladieš a naučíš sa počúvať, čo ti hovorí vlastné telo. Nie je preto prekvapením, že intuitívne stravovanie dokáže poskytnúť mier vo vlastnej hlave, čo nás robí duševne a fyzicky zdravšími. To, ako ješ, je rovnako dôležité ako to, čo ješ. Nauč sa počúvať svoje telo a jedávať jedlo iba ako odpoveď na hlad, namiesto toho, aby si  jedlo delil na dobré a zlé. Život tak bude pre teba oveľa chutnejší a chrumkavejší. Doporučujem ti vytvoriť si dlhodobo vhodný a zároveň tvojmu organizmu vyhovujúci životný štýl v rámci stravovania. Lebo tadiaľ vedie cesta. 

Ena Spišáková, výživový poradca centra Strava liekom

www.enaspisakova.sk

Related Articles

SLOVENSKO MÁ DRUHÚ MEDAILU

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar získal na OH 2020 v Tokiu striebornú medailu v K1. Vo finále skončil druhý so stratou 3,22...

PRVÉ ZLATO Z OLYMPIJSKÝCH HIER 2021

V kvalifikácii neminula ani jeden zo 125 terčov. Pre slovenskú výpravu vybojovala prvý cenný kov na hrách v Tokiu.

HODVÁBNA CESTA

Hodvábna cesta, čín. s’–čchou č’ lu, sichou zhi lu — sieť obchodných ciest spájajúcich od 2. stor. pred n. l. Čínu so...

Stay Connected

22,279FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
18,100OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

SLOVENSKO MÁ DRUHÚ MEDAILU

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar získal na OH 2020 v Tokiu striebornú medailu v K1. Vo finále skončil druhý so stratou 3,22...

PRVÉ ZLATO Z OLYMPIJSKÝCH HIER 2021

V kvalifikácii neminula ani jeden zo 125 terčov. Pre slovenskú výpravu vybojovala prvý cenný kov na hrách v Tokiu.

HODVÁBNA CESTA

Hodvábna cesta, čín. s’–čchou č’ lu, sichou zhi lu — sieť obchodných ciest spájajúcich od 2. stor. pred n. l. Čínu so...

MÁLO RÝB V STRAVE SKRACUJE ŽIVOT

Už dávno vieme o tom, že sú ryby pre naše zdravie veľmi dôležité. Najnovšia štúdia však dokazuje, že majú pre nás a...

VO VNÚTROZEMÍ CHORVÁTSKA SA VÍRUS TAK RÝCHLO NEŠÍRI

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zverejnilo vo štvrtok novú mapu zachytávajúcu situáciu s ochorením COVID-19 v Európe a podľa...