6.1 C
Bratislava
streda, 21 februára, 2024

JE CHUTNÁ, VEĽMI ZDRAVÁ A VONIA KRAJŠIE AKO ŠAMPIŇÓNY. PORAST ZAKLADÁME NA JAR, ZBIERAŤ JU BUDEME AŽ DO DECEMBRA

Má výraznú hubovú chuť a je aromatickejšia ako šampiňón. Hliva ustricovitá patrí medzi veľmi chutné huby. Aj keď je o niečo tvrdšia a vyžaduje si dlhšie tepelné spracovanie, je vhodná na všetky kuchynské úpravy a najmä na konzervovanie v octovom náleve.

Namiesto záhonov kláty

Hliva je drevokazná huba a na záhonoch sa pestovať nedá. V záhrade ju pestujeme na klátoch rozličných stromov, ktoré rozrežeme na dĺžku zhruba pol metra a priemer okolo 10 – 20 centimetrov. Treba sa však presvedčiť, či drevo nie je napadnuté nejakou inou drevokaznou hubou. Kláty by mali byť čerstvé a vlhké. Najvhodnejšie je hrabové, topoľové, bukové alebo orechové drevo.

Ako ju pestujeme

Pripravené kláty infikujeme zakúpeným podhubím tak, že do vyvŕtaných otvorov asi v strede klátu zatlačíme podhubie. Kláty potom zapustíme do zeme tak, aby podhubie zostalo asi tri centimetre pod povrchom pôdy a časť klátu ešte vyčnievala. Vhodné je umiestniť kláty na tienisté, chránené miesto a prikryť ich polyetylénovou fóliou. Asi za dva mesiace prerastie podhubie kláty a začnú sa objavovať plodnice v trsoch.

Kedy bude úroda

Hliva je jesenná huba, ktorá začína vytvárať plodnice až pri poklese teplôt, teda keď teplota v noci klesá na 8 až 10 stupňov. Keď chceme získať plodnice ešte v tom istom roku, treba založiť porast hliny na jar alebo v lete. Porast hlivy na klátikoch rodí štyri i viac rokov. Jesenný zber ľahko predĺžime až do decembra, keď klátiky zakryjeme polyetylénovou fóliou alebo pareniskovými oknami. Krátkodobý mrazík plodniciam neuškodí. Hlivy zbierame opatrným vylamovaním, odrezávaním jednotlivých plodníc alebo celých trsov.

Ako prospieva nášmu zdraviu

Hliva obsahuje množstvo látok, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie a nestrácajú sa ani pri tepelnej úprave. Chránia nás pred rakovinou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, kožnými problémami aj alergiami. Okrem toho hliva posilňuje imunitu, má antibiotické a antiseptické účinky, odstraňuje únavu a vracia dobrú náladu. Obsahuje tak málo kalórií, že je vhodná aj vtedy, keď chceme schudnúť. Hliva aj podporuje činnosť mozgu a zdravé trávenie.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/659451-je-chutna-velmi-zdrava-a-vonia-krajsie-ako-sampinony-porast-zakladame-na-jar-zbierat-ju-budeme-az-do-decembra/

Related Articles

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,500OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

ZOMREL HEREC MARCEL NEMEC. OBĽÚBENÝ KOMIK PREHRAL BOJ S RAKOVINOU VO VEKU 52 ROKOV

Vo veku 52 rokov zomrel slovenský herec a komik Marcel Nemec. O jeho úmrtí priniesol správu portál Aktuality.sk. Pre slovenský web...

DIAMANTY Z LABORATÓRIÍ SÚ LACNEJŠIE A EKOLOGICKEJŠIE. PODARÍ SA IM ZAPLAVIŤ TRH?

Hoci ich starší členovia tohto odvetvia veľmi neuznávajú, laboratórne vypestované diamanty technológa Martina Roscheisena čoskoro zaplavia 85 miliardový trh so šperkami. Mohli...