20.2 C
Bratislava
štvrtok, 8 júna, 2023

JEDLO Z FRANKENSTEINOVEJ ZÁHRADY

Znie to neznámo, ale súčasne zaujímavo a možno aj strašidelne. Ešte ste o ňom nepočuli? To podstatné ponúkam v tomto článku. 

Špecialisti výskumu zistili, že ľudský mozog mimoriadne priaznivo reaguje na isté chute. Túto informáciu využil v svoj prospech potravinársky priemysel a zakomponoval ju do stratégie priemyselne vyrábaných potravín. Začal vedome a cielene upravovať potraviny dennej spotreby. Odbyt priniesol priaznivé výsledky a tak z počiatočného výskumu vznikol dlhodobý program. Čo je jeho podstatou? 

Nepretržitý odbyt potravín dennej spotreby, ktoré sú obohatené návykovými látkami.

Zdroj: Pixabay

Ako sa to deje?

Aby chuťové poháriky bažili po potravinách opakovane, bolo nutné zrealizovať malé úpravy, ktoré mozog zachytí a vyhodnotí. Pri opakovanom strete informácií vzniká návyk. 

A tak z potravín boli odstránené:

  • nutričné živiny, 
  • vláknina, 
  • voda 

a miesto nich pribudli prísady, ktoré sú návykové, ale určite nie zdravé:  

  • aditíva, 
  • arómy, 
  • farbivá, 
  • glutamát sodný, 
  • kukuričný sirup,
  • náhradné sladidlá, 
  • transmastné tuky. 

Dôvod? 

Cieľom tejto úpravy potravín je podporiť chute kupujúcich, čo štandardne zaisťuje opakovaný nákup, pričom v niektorých prípadoch sa stáva, že istý sortiment prináša až nadmerný konzum. Termixy, pudingy, majonézové šaláty, hotové chladené jedlá, konzervy, mäsové paštéty, syrové nátierky, zmrzlinové produkty, mrazené koláče, chladené sladkosti, fast food produkty, … to všetko patrí práve k nim. Stačí už len exkluzívny obal so správnym reklamným textom a chuťové receptory sa ocitajú na štartovacej dráhe. Ak produkt zaujme spotrebiteľa, rád si ho opätovne zakúpi, pretože bonusom pre zákazníka je aj to, že ide o produkty šetriace čas a energiu z jeho 24-hodinovej kvóty. Marketing výrobcu víťazí.

Zdroj: Pixabay

Tu nemôžeme skončiť

Dôležitá je informácia, ktoré “tri ľubôstky” cielene pridané do potravín spôsobujú tú príjemnú chuť a zároveň návykový potenciál. Poďme podľa abecedy: 

CUKRY (a NÁHRADNÉ SLADIDLÁ); 

  • je všeobecne známe, že cukor sa do potravín pridáva zámerne a to nielen s cieľom sladenia, ale aj ako konzervačné činidlo alebo spojivo, 
  • medzi najčastejšie potraviny obsahujúce skrytý cukor radíme cereálie, tyčinky, sušienky, ovocné pyré, ale nevyhne sa ani kečupu, horčici, omáčkam, ochuteným mliečnym výrobkom (mlieko, jogurt, jogurtové mlieko, tvaroh, smotanový krém),
  • máme aj výrobky, u ktorých zdravý rozum nehľadá skrytý cukor, napriek tomu sa tam usídlil, takže nim disponujú napr. mäsové výrobky (šunky, klobásy, saláma chorizo), aj  tepelne spracované škroby (chlieb, pečivo, hranolky, chipsy, hamburgery),
  • opakom sú produkty, kde je oficiálne očakávaný cukor ako pridaná ingrediencia, viď. nealko nápoje (limonády, kolové nápoje, ovocné šťavy, džúsy) a niektoré alkoholické nápoje (aperitívy, vaječný likér, sladké destiláty, miešané kokteily),
  • pripomínam: označenie „bez cukru“ neznamená neprítomnosť náhradných sladidiel (pozor, nie sú pre organizmus to “pravé orechové” ako sa väčšina ich konzumentov domnieva v rámci zdravšieho životného štýlu), 

OCHUCOVADLÁ;

  • ponúkajú príjemnú a výraznú chuť produktom, ktoré ich buď nemajú, alebo ich základná chuť nie je postačujúca pre záujem či nadšenie spotrebiteľa, 
  • prinášajú spektrum chutí ako sladká, ovocná, čokoládová, ale aj kyslá, slaná a dnes tak populárna umami chuť (známa z vegety, sója a worcester omáčky, instantnej polievky, japonských jedál),
  • na trhu sa nachádzajú vo forme esencie, extraktu, kvapiek, omáčky, prášku, sirupu, toppingu,

TUKY;

  • v kategórií najhorších tukov vedú transmastné tuky (v nutričnej tabuľke zakúpeného výrobku sú označené ako stužené rastlinné tuky), 
  • začiatkom dvadsiateho storočia sa nachádzali hlavne v margarínoch a rastlinných tukoch, ale keď sa ich výrobcovia naučili používať, začali ich pridávať do všetkého (od koláčov, zákuskov, keksov, cez cestá, čipsy, koláčové polevy, smotanové jedlá, vyprážané potraviny), 
  • spomeňte si na hranolky z fast foodu, sú štíhle, chrumkavé a tak akurát mastné, že tuk ani necítite, ochutené kukuričným sirupom (čo bežný spotrebiteľ netuší) a na vyváženie chuti sú skombinované so soľou,
  • alebo také donutky/donuts/americká kobliha/moderná šiška, ide v nich o cielenú kombináciu tuku a cukru, ktorá vytvára silne návykový efekt a ak nie ste diabetikom na inzulíne, nemáte vizuálnu predstavu, aké kvantum inzulínu musí váš pankreas vyprodukovať na túto tukovo-sladko-múčnu skládku, … a ruku na srdce, ak si dáte jednu, po nej prichádza na rad aj tá druhá.
Zdroj: Pixabay

Keď to zhrniem

Jazyku lahodiace menu častokrát spôsobuje nielen žalúdočné a tráviace problémy, ale prináša do telesných útrob aj devízu nebezpečného viscerálneho vnútrobrušného tuku. Táto správa je úžasná tak akurát pre lekárov špecialistov, keďže konzumenti Frankensteinových produktov sa skôr či neskôr ocitajú v ich ambulanciách.

Niekdajšiu skutočnú stravu potravinársky priemysel premenil v jedlo z Frankensteinovej záhrady. Je to nielen smutné, ale zdraviu škodlivé a zdravému rozumu naháňajúce strach. Jedlo má mať vo vašom živote, aj v živote vašich najbližších, prioritu. Kvalite stravy musí patriť jedna z prvých priečok životného štýlu, lebo stále platí, že Čo do seba dáš, tak sa aj máš. Preto apelujem na váš zdravý úsudok pri každom jednom nákupe.  

Ena Spišáková,  výživový poradca centra Strava liekom

www.enaspisakova.sk

Related Articles

DOKÁŽU NAPRÍKLAD SLADKOSTI ZMENIŤ NÁŠ MOZOG? ČO SA V ŇOM VLASTNE DEJE

Sladké maškrty, ale aj vyprážané hranolky či zemiakové čipsy nepridávajú len kilogramy na hmotnosti, ale dokážu sa nepríjemne pohrať aj s našim...

LUXUSNÉ HODINKY VYROBENÉ Z RECYKLOVANÝCH KAPSULÍ. TIETO HODINKY SÚ POCTOU PRÍRODE

Spojenie dvoch značiek, ktorých mená aj produkty sú známe po celom svete. A na konci je poriadne prekvapivý výsledok.

KOLAGÉN: HOVÄDZÍ VERZUS MORSKÝ. KTORÝ JE VÝŽIVNEJŠÍ?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,900OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

DOKÁŽU NAPRÍKLAD SLADKOSTI ZMENIŤ NÁŠ MOZOG? ČO SA V ŇOM VLASTNE DEJE

Sladké maškrty, ale aj vyprážané hranolky či zemiakové čipsy nepridávajú len kilogramy na hmotnosti, ale dokážu sa nepríjemne pohrať aj s našim...

LUXUSNÉ HODINKY VYROBENÉ Z RECYKLOVANÝCH KAPSULÍ. TIETO HODINKY SÚ POCTOU PRÍRODE

Spojenie dvoch značiek, ktorých mená aj produkty sú známe po celom svete. A na konci je poriadne prekvapivý výsledok.

KOLAGÉN: HOVÄDZÍ VERZUS MORSKÝ. KTORÝ JE VÝŽIVNEJŠÍ?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila...

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

POZOR NA PODVODNÍKOV: PORADÍME VÁM, AKO ZVÝŠITE SVOJU BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE

Internet je miesto, na ktorom sa veľa dozviete. Nie je však dobre regulovaný a preto je ideálnym miestom pre podvodníkov. Máte svoje...