21.6 C
Bratislava
sobota, 20 júla, 2024
spot_img

KEĎ ICH ZARADÍTE DO JEDÁLNIČKA, TELO SA VÁM POĎAKUJE. POSILŇUJÚ IMUNITU, ZMIERŇUJÚ ÚZKOSŤ A DEPRESIU, SÚ PREVENCIOU RAKOVINY AJ SRDCOVOCIEVNYCH CHORÔB

Pre ich pozitíva ich pestuje celý svet a obľubu si získavajú aj u nás. Letá v našich podmienkach už bývajú dostatočne teplé, a tak môžeme i na Slovensku dopestovať úrodu batatov, rastlín pochádzajúcich z trópov. Tak ako topinambury aj bataty sa k nám dostali zo Strednej Ameriky, odkiaľ ich do Európy doviezli moreplavci. Bataty sú chutné a výživné hľuzy sladkého zemiaku a v mnohých krajinách sú dôležitou súčasťou jedálnička alebo aj základnou potravinou.

Zemiak čo nie je zemiak

Hoci zvykneme batat nazývať sladkým zemiakom, so zemiakmi nemá nič spoločné. Nie je príbuzný ani s topinamburom. Batat patrí do čeľade pupencovitých a nie je iba zeleninou, ale niektoré druhy sú aj okrasné – tie však nie sú jedlé. Na okrasu slúžia napríklad kultivary Terrace Lime, Blacky alebo Tricolor. Veľmi pekne vyzerajú pri rôznych záhradných konštrukciách.

Prečo ich pestovať

Pokiaľ chcete bataty pestovať ako zeleninu, treba ich zasadiť na prelome apríla a mája. Predkličovať ich môžete už v januári. Pestovať bataty zo semienok sa neoplatí, majú len slabú klíčivosť. Bataty potrebujú chránené miesto na slnku alebo v polotieni, postačuje im bežná záhradná pôda, len nesmie byť premokrená. Potrebujú pravidelné a výdatné polievanie, počas vegetačnej sezóny ich prihnojujte hnojivom na úžitkové rastliny. Pokiaľ majú bataty vhodné podmienky, dávajú bohatú úrodu.

Zber a uskladnenie

Bataty zberáme na jeseň, začiatok zberu je v septembri. To, že sú hľuzy zrelé, nám indikujú zožltnuté listy rastliny. Zber úrody je potrebné dokončiť predtým, než teploty poklesnú pod 10 stupňov. Hľuzy vybraté z pôdy necháme preschnúť asi dva dni a potom ich môžeme konzumovať. Bataty nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie, pretože pomerne rýchlo začnú hniť. Krátko ich môžeme skladovať v chlade a suchu.

Prečo patria na tanier

Bataty sú chutné, výživné a zdravé. Ak sa rozhodujete, či ich zaradiť do jedálnička, určite neváhajte. Táto zelenina je dobrá ako prevencia rakoviny a pomáha predchádzať aj iným chorobám, napríklad srdcovocievnym, očným a tiež depresívnym. Konzumácia batatov zmierňuje stres, úzkosť a posilňuje imunitu. Bataty pripravujeme aj so šupkou, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/649150-ked-ich-zaradite-do-jedalnicka-telo-sa-vam-podakuje-posilnuju-imunitu-zmiernuju-uzkost-a-depresiu-su-prevenciou-rakoviny-aj-srdc/

Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,900OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články