Sú pre teba šokujúci tí, ktorí počas dní akčného Oskara si s kľudom Angličana vychutnávajú teplý čaj alebo pariacu sa polievku? Pri pohľade na nich ťa oblieva ešte väčšie teplo, keďže v lete jednoznačne preferuješ orosené nápoje. Nie si v tom sám, takých je vás viac. Pravda raz zaskočí, inokedy prekvapí a teraz ti oznamujem, že dokáže spôsobiť aj zdravotný šok. Ako to?
Lebo leto …
Predstav si horúci deň. Relaxuješ pri vode, horúčavu vnímaš od korienkov vlasov až po achillovu pätu, pokožku máš lepkavú a slanú od potu, takže intenzívne túžiš po schladení tela a mysle. Čo tak rýchly ponor do vody, ktorá je len pár metrov od teba, … lenže ak by si podľahol túžbe skočiť do chladného osvieženia, tvoje srdce by to nemuselo zvládnuť a ostať “studeným” natrvalo, tak to sa ti ešte nežiada. Ako to máš vyriešiť? Čo tak studený mok v podobe orosenej vody, limonády, drinku či piva. Povieš si: ánooo, to je cesta. Upíjaš si z neho s radosťou, keď odrazu pocítiš slabosť. Vnímaš ako tvoje srdce zrýchlilo. V tej chvíli pochopíš, že niekde nastala “chyba v programe”. Žeby Matrix?

Súvislosť medzi tvojim srdcom a studeným nápojom
Možno patríš k tým, ktorí milujú leto a jeho slnečnú energiu. Možno bez problémov zvládaš vlnu horúčav, rozpálené chodníky, stagnujúci vzduch. Aby v tvojom tele v každej situácii všetko dobre fungovalo, musí niekto dohliadať na stabilnú vnútornú teplotu. Určite to nie si ty, pretože tvoja práca spočíva v niečom úplne inom. Menežérom teploty je termostat, čiže tvoje srdce. Práve ono zahrieva krv a následne ju šíri do celého tela. Opäť zopakujem: srdce je mimoriadne citlivý termostat, dbá na to, aby si sa neprehrial, ale ani nepodchladil.
Vlastné teplo spúšťa chladenie
Ak si vnútorne prehriaty, srdce vyvolá potenie, aby sa tvoj organizmus ochladil. Čiže spustí chladiaci systém. Aziati vedome a preventívne pijú v horúcom období vlažný až teplý čaj, po ktorom sa ľahko spotia a ich telo sa automaticky ochladí. Doprajú si jemne korenené jedlá podporujúce krvný obeh a potenie, aby sa ich telo zbavilo prebytočného vnútorného tepla.
Studené, chladné, ľadové spúšťa zahrievanie
Studený nápoj alebo ľadová drť rozpumpuje v tvojom organizme zahrievanie. Ľadový nápoj tvojmu telu ubližuje. Určite nevieš, že studené nápoje sú sýtené oxidom uhličitým z dôvodu, aby sa priamo nedotýkali steny tvojho žalúdka. Takýmto spôsobom ich tvoje telo vníma ako teplejšie. Aby sa tvoj organizmus popasoval s ľadovým nápojom, musí ho najprv ohriať!! Teplo potrebné pre samotné trávenie dodáva práve srdce, ktoré je už aj tak dosť zaťažené svojou náročnou a nepretržitou činnosťou. Takže akýkoľvek studený nápoj zaťaží tvoje srdce ešte viac.

“Viacerí kardiológovia nedoporučujú piť studené tekutiny ľuďom s ochorením srdca, aby nezvyšovali riziko možnej srdcovej príhody.”
A ešte klinček do truhly
Čo sa udeje, keď k studenému nápoju si dopraješ aj tučné jedlo? Ak si na kúpalisku, tak v bežnej ponuke sa snúbi vychladené pivo a horúca klobáska, ale aj ľadový nápoj a vysmiaty mastný langoš. Ako sa s takými kombináciami vysporiada tvoj metabolizmus? Vysvetlím ti to na jednoduchom príklade vhodnom pre každého laika. Čo sa stane, keď dáš mäkké, rozpustené maslo do chladničky? Je jasné, že stuhne, zhustne. Prečo by to malo byť inak v tvojom tele? Takže, ak napr. vyprážaný syr zapiješ akýmkoľvek studeným nápojom:
- ten ochladí tvoje trávenie,
- tuky v syre stuhnú a tvoj metabolizmus ich definitívne nespracuje,
- pričom nespracované tuky sa usadia v tvojich tkanivách a cievach, kde časom zahája svoju škodlivú zlomyseľnú činnosť.

Ako sa v lete šetrne schladiť
Aby si počas horúcich letných dní nezaťažoval svoje srdce, dopraj si nasledovné:
- buď vnímavý k signálom svojho tela; po ulici chodievaj v tieni, sedávaj pod slnečníkom, využívaj klobúk, šiltovku, dáždnik,
- dopĺňaj si pravidelne tekutiny; vlažný slabý čaj a vlažná neutrálna voda sú nápoje vhodné pre letné horúčavy, podporíš nimi krvný obeh a ľadviny, pričom pravidelným pitným režimom sa vyhneš závratom a kolapsu,
- konzumuj vlažné a ľahké jedlá; dopraj si vlažnú polievku, zeleninový šalát, dusenú zeleninu, to všetko v horúčave osvieži a dodá vypotené minerály, vychutnaj si horkú zeleninu (čakanka, rukola, púpavové listy, biela kapusta, žerucha),
- vynechaj povzbudzovače; počas horúcich letných dní eliminuj alebo aspoň minimalizuj kávu, alkohol, energetické drinky, pretože ťa pripravujú o vodu v tele a ešte viac rozpaľujú činnosť tvojho srdca (krvný tlak, návaly tepla, búšenie srdca),
- neprepínaj sa vo fyzickej aktivite, ani v športe; tvoje srdce má čo robiť, aby sa vyrovnalo s horúčavou, preto sa nepúšťaj do rýľovania záhrady a miesto skákania na trampolíne zvoľ prechádzku alebo plávanie,
- uži si obedňajší relax; 20-30 minútové ničnerobenie alebo spánok vo vychladenej miestnosti prinavráti energiu potrebnú pre popoludňajšiu aktivitu a povinnosti.
“Múdrosť východných krajín spočíva v tom, že aj v lete konzumujú vlažný čaj alebo teplý odvar, čím minimalizujú kardio ochorenia.”
Rovnica o dvoch známych
Je bežné, priam tradičné, že v horúcich letných dňoch siahaš po orosených nápojoch. Veď rovnica je jasná, orosený pohár patrí k letu. Ale otázka znie: “Je to pre teba pomoc, či záhuba?” Predstav si, že už v roku 1969 ju riešili sovietski rádiológovia. Nevyhnutne potrebovali zadržať v žalúdku pacienta “kašu bária” po dobu potrebnú na röntgenové vyšetrenie. Lenže keď podali pacientovi “studenú ovsenú kašu” (okamžite z chladničky, bez predhriatia), opustila jeho žalúdok rýchlejšie, než mali stanovenú dobu na vyšetrenie. A tak nastal čas ich experimentov z rôznych uhlov pohľadu na tú istú problematiku. Zistili, že ak sa jedlo zapíja studenými nápojmi alebo nápojmi s ľadom, skráti sa doba zdržania potravín v žalúdku zo 4 – 5 hodín na 20 minút (viac v dizertačnej práci prof. V. D. Lindenbratena „Materiály týkajúce sa pôsobenia tepla na organizmus“, 1969, Ústav experimentálnej medicíny, Akadémia lekárskych vied ZSSR, Leningrad). To znamená, že akýkoľvek skonzumovaný studený nápoj alebo studené jedlo doslova vytlačia aktuálne skonzumovanú porciu zo žalúdka.
Super biznis
Spoločnosti rýchleho občerstvenia týmto spôsobom veľmi dobre zarábajú, pretože keď ľadovým nápojom zapíjaš ich sortiment (bagety, hamburgery, párky v rožku), máš problém nasýtiť sa na dlhšiu dobu. Všimni si, že za horúce nápoje (čaj, káva) zaplatíš pomerne vyššiu cenu, resp. nie sú zahrnuté vo viaczložkovom výhodnom sete. Ľadový nápoj akejkoľvek značky je vždy lacná záležitosť. Platí to pre všetky studené nápoje, ktoré spôsobujú veľmi rýchly odliv skonzumovanej stravy zo žalúdka. Takže toto je:
1. priama cesta k obezite (zješ viac, než je potrebné),
2. újma na zdraví (hnilobné procesy v črevách, disbióza, kolitída, enteritída).
Odveká múdrosť
“Múdry sa poučí z chýb druhých a u hlupáka trpí vlastné telo”. Tvrdo znejúce slová. Nemajú ťa uraziť, ale prebrať z letnej letargie a s dobrým úmyslom prispieť k ochrane črevného mikrobiómu. Ak zasiahli tvoje horúce ego, práve to bolo mojim cieľom. Maj sa rád a dopraj si len to dobré, tvojmu zdraviu prospešné. Preto pred, počas a po jedle:
- nepi studené nápoje,
- nejedávaj zmrzlinu (spôsobuje ten istý nepriaznivý účinok pre tvoj žalúdok).

Mylná predstava vs. striktná pravda
Populárna je mylná predstava, že studená voda uhasí rýchlo tvoj smäd. Fyziológovia vysvetľujú, že to tak nie je. Studená voda vyžaduje oveľa viac času, aby ju tvoj organizmus dokázal vstrebať, pretože na účel vstrebania sa musí najprv zahriať v žalúdku na teplotu tela, t.j. 36,6 °C. Pre viacerých čitateľov novinka! Voda izbovej teploty alebo dokonca teplejšia sa absorbuje okamžite a prináša so sebou aj okamžitú úľavu. Viacerí moji klienti sa čudujú, ako dokážem piť vodu teplú a v zime pochlipkávať vodu horúcu ☺. Úplne normálne. Naladila som sa vedome na to, čo je správne. Nehľadám výhovorky ani ospravedlnenia. Vážim si vlastný organizmus a tak ho neurážam a nedehonestujem. A čo sa týka časového intervalu, nápoje izbovej teploty doporučujem piť minimálne 20 minút pred jedlom a najskôr 30 minút po jedle. A počas konzumácie jedla je pitie tekutín nevhodné kvôli zhoršeniu samotného trávenia. Žalúdočné kyseliny a tráviace šťavy majú ostať v potrebnej, zbytočne neriedenej koncentrácii.
Zdravo a stručne na záver
Ak na teba klope leto, neklop ty na svoj žalúdok oroseným nápojom. Maj sa rád!
Ena Spišáková, výživový poradca centra Strava liekom