6.1 C
Bratislava
streda, 21 februára, 2024

KONEČNE VIEM, AKO UVARIŤ DOKONALÚ KUKURICU A PORADÍM AJ VÁM. KEDY JU ZBERAŤ A AKO PRE ZDRAVIE VYUŽIŤ KUKURIČNÉ „FÚZY“?

Kukurica je jednou z najstarších plodín na svete. Najväčšej popularite sa teší nielen v Peru a v Bolívii, odkiaľ pochádzajú jej predkovia, ale aj v Amerike. Vďaka Krištofovi Kolumbusovi si však na nej pochutnáme aj v Európe.

V záhradách sa pestuje sladká a šťavnatá kukurica siata cukrová. Aby však taká naozaj bola, treba ju pozberať v ten pravý čas. Klasy preto vylomte vtedy, keď zrná prechádzajú z mliečnej do voskovej zrelosti. Termínovo to býva od júla do septembra a správnu zrelosť odhadne naozaj každú vďaka jednoduchému triku: Na rastline z klasu opatrne odokryte časť listeňov, ktoré ho obaľujú a skontrolujte veľkosť zŕn. Musia byť dostatočne plné, pekne vyfarbené a všetky až po špičku dobre vyvinuté. Ak ich navyše bez väčšej námahy premačknete nechtom, pričom uvidíte bielu mliečnu šťavu, nastal ten správny čas zberu. Teraz kukurica nielen, že výborne chutí, ale má aj najvyšší obsah ľahko stráviteľných cukrov a bielkovín.

Po zbere ju dlho neskladujte

Hneď po zbere klasov sa totiž cukry v zrnách začínajú rýchlo meniť na škrob. Sladkosť sa stráca, preto treba kukuricu skonzumovať čo najskôr. Pár dní, síce, v chladničke vydrží, ale v takom prípade z nej neodstraňujte listene. Urobte tak až tesne pred prípravou. Ak vám naraz do mliečnej zrelosti dozrieva príliš veľa klasov, môžete kukuricu zamraziť. Odporúča sa maximálne na šesť mesiacov bez straty kvality. No a spracovať môžete aj klásky, ktoré do jesene nestihnú plne dorásť a dozrieť. Výborné sú zavarené v sladkokyslom náleve.

Variť so soľou alebo bez?

To, či vodu na varenie kukurice osoliť alebo nie, je asi najväčší rozpor, s akým sa môžete v návodoch na jej kuchynskú prípravu stretnúť. Traduje sa, že ak vodu posolíte, kukurica stvrdne. Nie je to však pravda. Pokiaľ sú klasy v správnej mliečne zrelosti (neprezreté), nikdy vám počas varenia nestvrdnú. Solenie vody však nemá reálny význam, keďže každý stravník si najradšej ten svoj klások vždy dosolí podľa chuti. Čo, ale, pri varení pomôže udržať krajšiu farbu, sú listene. Buď ich zopár ponechajte priamo na klásku, alebo nimi na záver kukuricu v hrnci prikryte.

Ako dlho?

  • Mladú kukuricu cukrovú stačí variť 10, najviac 15 minút. Klásky môžete nechať vcelku, alebo ich rozkrojiť na polovicu či tretiny. Nič tým nepokazíte.
  • Ak obľubujete naparovanie zeleniny, ani kukurica nie je problém. Stačí mať parný hrniec, ktorý to zvládne do 5 minúť, alebo použiť naparovák na knedľu, ktorý sa vkladá do hrnca s trochou vody. Takto kukurici v pare doprajte aspoň 20 minút.
  • Do tretice sa dá kukurica pripraviť v tlakovom hrnci, no my sme tento spôsob neskúšali. Zdá sa nám to zbytočné, ale podľa niektorých gazdiniek je takto uvarená kukurica hotová do 2 minút a vraj najlahodnejšia. Môžete skúsiť a porovnať.

Náš tip: Ak obľubujete chuť masla, pridajte kúsok už do vody, v ktorej kukuricu varíte. Zrná ním doslova nasiaknu.

Kukuričné „fúzy“ pre zdravie

Blizny samičieho kvetu, takzvané kukuričné fúzy alebo vlasy pri čistení kukurice automaticky hádžeme do kompostu. Vo farmácii sa, ale, používajú ako droga (Stigmata maidis) pri ťažkostiach s močením, infekciách močových ciest, na upokojenie podráždenej prostaty, pri problémoch so zadržiavaním vody v tele, ako prevencia obličkových kameňov a na mnoho iných zdravotných komplikácií. Je teda dobré, kukuričné fúzy usušiť ako iné bylinky a uchovať si ich do zásoby.

Na liečivý čaj potom podľa potreby odoberiete jednu čajovú lyžičku a zalejte 250 ml studenej vody, ktorú budete postupne zahrievať až ju privediete k varu. Následne odstavíte a kukuričné fúzy necháte 10 minút lúhovať. Pite po dúškoch trikrát denne, ale nepodávajte ho deťom ani tehotným ženám.

Tri podoby kukurice: Poznáte všetky?

  • Okrasná kukurica – indiánska – alebo tiež flint corn, má zrná sfarbené od bielej po ružovú, žltú, sivomodrú, červenú až po takmer čiernu farbu.
  • K okrasným typom patrí aj veľmi obľúbená jahodová kukurica s oválnymi, len 5 cm dlhými klasmi a bordovými alebo žltými zrnami.
  • Zrná múčnej kukurice obsahujú hlavne mäkké škroby, preto sa dobre melú na múku.
  • Kukurica pukancová (‘Jantár F1’, ‘Simona F1’) má zase drobné a pevné zrná. Tiež obsahujú mäkké škroby, ktoré sa zahrievaní rozpínajú až zväčšujúci sa tlak roztrhne pevnú škrobovú vrstvu po obvode zrna a vznikne chutný pukanec.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/679941-konecne-viem-ako-uvarit-dokonalu-kukuricu-a-co-vyliecia-jej-fuzy-ked-to-zistite-uz-nikdy-to-pre-vas-nebude-len-obycajna-zelenina/

Related Articles

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,500OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

ZOMREL HEREC MARCEL NEMEC. OBĽÚBENÝ KOMIK PREHRAL BOJ S RAKOVINOU VO VEKU 52 ROKOV

Vo veku 52 rokov zomrel slovenský herec a komik Marcel Nemec. O jeho úmrtí priniesol správu portál Aktuality.sk. Pre slovenský web...

DIAMANTY Z LABORATÓRIÍ SÚ LACNEJŠIE A EKOLOGICKEJŠIE. PODARÍ SA IM ZAPLAVIŤ TRH?

Hoci ich starší členovia tohto odvetvia veľmi neuznávajú, laboratórne vypestované diamanty technológa Martina Roscheisena čoskoro zaplavia 85 miliardový trh so šperkami. Mohli...