Zaradiť ich pravidelne do jedálneho lístka by mal každý. A hoci niektoré môžu byť pôvodcami alergií, v množstve rozmanitých druhov si určite nájdete oriešky, ktoré vám nebude škodiť.
Ľudskému organizmu totiž dodávajú zdravé tuky, potrebnú energiu a veľa ďalších prospešných látok.
Vlašské orechy posilnia mozog
Azda najobľúbenejšie vlašské orechy dozrievajú na orechoch kráľovských. Tieto statné stromy sa oddávna uctievali ako symbol plodnosti. Plodmi sú guľaté kôstkovice zo zeleným a dužinatým vonkajším oplodím, ktoré po dozretí hnedne a praská. Vnútorná časť oplodia drevnatie a poznáte ju ako škrupinu. Skrýva jedlé olejnaté semeno (jadro) – vlašský orech.
Čím prospievajú zdraviu?
- Vlašské orechy majú veľmi vysoký obsahom zdraviu prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín.
- Bránia vzniku zrazenín v cievach, znižujú hladinu cholesterolu.
- Sú dobrým zdrojom hlavne vitamínu B 6 (pyridoxín), ktorý zabezpečuje tvorbu červených krviniek a správne fungovanie mozgu.
- Významný je aj obsah zinku pozitívne vplývajúceho na imunitu.
- Podporujú činnosť nervovej sústavy, zlepšujú duševnú výkonnosť.
- Pôsobia protizápalovo, preto sú vhodné pri kožných problémoch, ekzéme či lupienke.
- Sú vhodnou potravinou pre ľudí so zvýšeným rizikom srdcového zlyhania.
- Vďaka vysokej energetickej hodnote sú vhodným doplnkom výživy športovcov i ľudí s fyzicky náročným povolaním.
Lieskovce sú plné energie
Liesky sú naším domácim druhom. Aby sa im darilo, potrebujú dostatok slnečných lúčov. Na pôdu sú nenáročné a moderné odrody dnes môžete bez problémov pestovať aj v záhrade. Nájdete dokonca aj také, ktoré okrem chutných orieškov poskytnú aj estetický prvok v podobe červených listov (‘Lombardská červenolistá’) či obalových šupín oplodia (‘Varšavská červená’, ‘Lombardská červenoplodá’).
Čím prospievajú zdraviu?
- Lieskové oriešky sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, ale aj vitamínov, napríklad vitamínu E či minerálov.
- Pomer tukov v podobe omega-3 a omega-6 mastných kyselín je o niečo menej priaznivý, než v prípade vlašských orechov, no pre zdravie stále prijateľný.
- Odborníci ich odporúčajú ako prostriedok na zvýšenie odolnosti proti stresu.
- Zlepšujú pamäť, posilňujú srdce.
- Sú vhodné pre diabetikov.
- Pravidelnou konzumáciou dostatočného množstva lieskovcov môžete predísť tvorbe obličkových kameňom.
Omladzujúce mandle podporia krásu vlasov
Hoci sú stromy mandlí veľmi náročné na teplo, nájdete ich aj v mnohých slovenských záhradách. Na rozdiel od orecha kráľovského alebo liesky sa môžu pochváliť krásnymi ružovými kvetmi, ktoré často rozkvitajú ešte pred rozvinutím prvých listov. Plody sú zelené so zamatovým povrchom. Dužina, ktorá počas dozrievania hnedne, schne a puká, skrýva jamkovitú kôstku s jedlým semenom.
Čím prospievajú zdraviu?
- Mandle obsahujú látky, ktoré sú prospešné v období rýchleho rastu v detstve a dospievaní.
- Tak ako pri väčšine orechov hrajú dôležitú úlohu nenasýtené mastné kyseliny, no podľa odborníkov na výživu mandle obsahujú pomerne veľa omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré, hoci sú zdraviu prospešné, pri zlom pomere ku omega-3 mastným kyselinám môžu pri nadmernej konzumácii prispievať ku vzniku zápalov. Ak však konzumáciu mandlí doplníte aj inými druhmi orechov, alebo semienok (ľanové, chia), ich prínos pre organizmus bude viac než pozitívny.
- Typický pre mandle je vysoký obsah vitamínu E, ktorý pôsobí ako antioxidant a spomaľuje starnutie.
- Významný je aj vitamín B1, ktorý nielenže podporuje látkovú premenu, ale minimalizuje aj chuť na sladké a priaznivo vplýva na nervovú sústavu.
- Vysoký obsah horčíka, draslíka a vápnika prospieva mozgu, zlepšuje pamäť a koncentráciu.
- Horčík zároveň priaznivo vplýva na kvalitu vlasov, pevné nechty a zdravo vyzerajúcu pleť.
- Aj ľudia trpiaci na málokrvnosť by mali pre významné množstvo železa zaradiť mandle do jedálneho lístka.