19.2 C
Bratislava
pondelok, 27 júna, 2022

KVÁSOK ALEBO DROŽDIE?

Keď sme počas prvej vlny pandémie zostali všetci doma, jedným z prvých nedostatkových tovarov sa v obchodoch sa stalo droždie. Ľudia si ho kupovali do zásoby na pečenie chleba. Tí, ktorým sa neušlo, začali kváskovať a kváskovanie, už takmer zabudnuté, sa odvtedy teší veľkej obľube. Ktoré chleby sú lepšie?

Chuti nerozkážeš, niekto obľubuje kváskový chlieb, niekto ten z droždia. Každý má svoje výhody i negatíva. Tu sú.

Kváskový chlieb

Má nezameniteľnú, trošku kyslastú chuť, ktorú spôsobuje prirodzene nakvasená, fermentovaná, ražná múka zmiešaná s vodou. Kvasenie začína práve po zmiešaní vody a múky. Ako vysvetľuje Lukáš Najmajer, majster z lučeneckej pekárne Penam, pri kvasení vznikajú kyseliny octová a mliečna, vďaka ktorým si chlieb zachováva svoju typickú arómu. Tie ho chránia aj pred plesňami a to je aj dôvod, prečo je kváskový chlieb trvanlivejší oproti tomu z droždia.

Ďalšou výhodou je, že je výživný a organizmus ho dokáže ľahko stráviť. „Kvások vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr,“ približuje majster dôvod.
Nevýhodou kváskového chleba je, že si jeho príprava vyžaduje dlhší čas. Pri zmiešaní ražnej múky a vody treba aspoň 9 hodín, kým kvások začne rásť. Potom treba ešte ďalšie hodiny na kvasenie samotného cesta. Pri izbovej teplote je odporúčaných aspoň 5 – 6 hodín, môže sa však nechať kvasiť aj v chladničke. „Tam na to treba 13 – 16 hodín, a ide o takzvané studené zrenie cesta,“ vysvetľuje Lukáš Najmajer.

Zdroj: Pixabay

Chlieb z droždia

Máte ho hotový relatívne rýchlo, to je jeho najväčšia výhoda. Obsahuje aj vitamíny, v porovnaní s kváskovým chlebom však nie je taký zdravý. Najmä ten z obchodu často obsahuje ešte množstvo umelých prísad. A na rozdiel od kváskového chleba ešte aj cukor, práve pomocou ktorého sa kvasnice rozmnožujú. A to desaťkrát rýchlejšie v porovnaní s kváskom z múky a vody, čiže ak sa ráno rozhodnete pre chlieb z droždia, popoludní ho máte určite hotový.

Môžete si pripraviť klasický drožďový kvások, keď rozpustíte kvasnice v mlieku s troškou cukru, ktorý potom vlejete do múky, ale môžete kvasnice aj jednoducho zamiešať priamo do cesta. Ako? „V mise zmiešajte lyžicou múku, droždie, cukor, soľ a vodu. Zmes prikryte a nechajte kvasnice pracovať asi 15 minút,“ radí majster pekár. Potom treba vypracovať cesto a nechať ho kysnúť. Dnes sú už rôzne špeciálne misky na kysnutie cesta, ktoré proces urýchlia.

Kvasnice obsahujú vitamíny B, D a niektoré minerály. Priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, pevnosť vlasov a nechtov, dokonca majú mať účinok i proti nespavosti. Chlieb z nich je však pre organizmus ťažšie stráviteľný a nemá takú prirodzenú trvanlivosť ako kváskový. Ako sme už spomínali, tá sa dosahuje pridaním umelých prísad, čiže z hľadiska zdravia víťazí jednoznačne chlieb kváskový.

Zdroj: https://ahojmama.pravda.sk/clanky/kvasok-alebo-drozdie-co-je-lepsie-porovnanie/14561-clanok.html

Related Articles

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

STARÉ DOBRÉ FĽAŠKY HORE DNOM: JE TO NAOZAJ DOBRÝ SPÔSOB DOVOLENKOVÉHO ZAVLAŽOVANIA?

Znova je tu fáza roka, v ktorej prahneme aspoň po týždni-dvoch mimo bežného prostredia. Komplikáciou pri plánovaní zájazdu k moru či tvorbe...

SVETLO SI VYRÁBA SAMA! TOTO STE (MOŽNO) O SVÄTOJÁNSKEJ MUŠKE NEVEDELI

Pre niekoho možno mýtus, pre iných pekné spomienky na detstvo, keď po večeroch v záhrade naháňali svätojánske mušky. Kam sa podeli a...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
19,800OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

STARÉ DOBRÉ FĽAŠKY HORE DNOM: JE TO NAOZAJ DOBRÝ SPÔSOB DOVOLENKOVÉHO ZAVLAŽOVANIA?

Znova je tu fáza roka, v ktorej prahneme aspoň po týždni-dvoch mimo bežného prostredia. Komplikáciou pri plánovaní zájazdu k moru či tvorbe...

SVETLO SI VYRÁBA SAMA! TOTO STE (MOŽNO) O SVÄTOJÁNSKEJ MUŠKE NEVEDELI

Pre niekoho možno mýtus, pre iných pekné spomienky na detstvo, keď po večeroch v záhrade naháňali svätojánske mušky. Kam sa podeli a...

PRENÁJOM AUTA NA DOVOLENKE: NENECHAJTE SA NACHYTAŤ NA POPLATKOCH. NA ČO SI DAŤ POZOR?

Čas dovoleniek so sebou často prináša potrebu požičať si auto v zahraničí. Vozidlo dokáže spríjemniť cestu, umožní nám vidieť a stihnúť viac....

PELJEŠACKÝ MOST OTVORIA KONCOM JÚLA. SKRÁTI CESTU NA JUH CHORVÁTSKA

Nový most skráti cestu zo Záhrebu do Dubrovníka približne o dve hodiny. Jeho výstavba trvala približne tri roky. Most...