19.2 C
Bratislava
piatok, 17 septembra, 2021

KVÁSOK ALEBO DROŽDIE?

Keď sme počas prvej vlny pandémie zostali všetci doma, jedným z prvých nedostatkových tovarov sa v obchodoch sa stalo droždie. Ľudia si ho kupovali do zásoby na pečenie chleba. Tí, ktorým sa neušlo, začali kváskovať a kváskovanie, už takmer zabudnuté, sa odvtedy teší veľkej obľube. Ktoré chleby sú lepšie?

Chuti nerozkážeš, niekto obľubuje kváskový chlieb, niekto ten z droždia. Každý má svoje výhody i negatíva. Tu sú.

Kváskový chlieb

Má nezameniteľnú, trošku kyslastú chuť, ktorú spôsobuje prirodzene nakvasená, fermentovaná, ražná múka zmiešaná s vodou. Kvasenie začína práve po zmiešaní vody a múky. Ako vysvetľuje Lukáš Najmajer, majster z lučeneckej pekárne Penam, pri kvasení vznikajú kyseliny octová a mliečna, vďaka ktorým si chlieb zachováva svoju typickú arómu. Tie ho chránia aj pred plesňami a to je aj dôvod, prečo je kváskový chlieb trvanlivejší oproti tomu z droždia.

Ďalšou výhodou je, že je výživný a organizmus ho dokáže ľahko stráviť. „Kvások vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr,“ približuje majster dôvod.
Nevýhodou kváskového chleba je, že si jeho príprava vyžaduje dlhší čas. Pri zmiešaní ražnej múky a vody treba aspoň 9 hodín, kým kvások začne rásť. Potom treba ešte ďalšie hodiny na kvasenie samotného cesta. Pri izbovej teplote je odporúčaných aspoň 5 – 6 hodín, môže sa však nechať kvasiť aj v chladničke. „Tam na to treba 13 – 16 hodín, a ide o takzvané studené zrenie cesta,“ vysvetľuje Lukáš Najmajer.

Zdroj: Pixabay

Chlieb z droždia

Máte ho hotový relatívne rýchlo, to je jeho najväčšia výhoda. Obsahuje aj vitamíny, v porovnaní s kváskovým chlebom však nie je taký zdravý. Najmä ten z obchodu často obsahuje ešte množstvo umelých prísad. A na rozdiel od kváskového chleba ešte aj cukor, práve pomocou ktorého sa kvasnice rozmnožujú. A to desaťkrát rýchlejšie v porovnaní s kváskom z múky a vody, čiže ak sa ráno rozhodnete pre chlieb z droždia, popoludní ho máte určite hotový.

Môžete si pripraviť klasický drožďový kvások, keď rozpustíte kvasnice v mlieku s troškou cukru, ktorý potom vlejete do múky, ale môžete kvasnice aj jednoducho zamiešať priamo do cesta. Ako? „V mise zmiešajte lyžicou múku, droždie, cukor, soľ a vodu. Zmes prikryte a nechajte kvasnice pracovať asi 15 minút,“ radí majster pekár. Potom treba vypracovať cesto a nechať ho kysnúť. Dnes sú už rôzne špeciálne misky na kysnutie cesta, ktoré proces urýchlia.

Kvasnice obsahujú vitamíny B, D a niektoré minerály. Priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, pevnosť vlasov a nechtov, dokonca majú mať účinok i proti nespavosti. Chlieb z nich je však pre organizmus ťažšie stráviteľný a nemá takú prirodzenú trvanlivosť ako kváskový. Ako sme už spomínali, tá sa dosahuje pridaním umelých prísad, čiže z hľadiska zdravia víťazí jednoznačne chlieb kváskový.

Zdroj: https://ahojmama.pravda.sk/clanky/kvasok-alebo-drozdie-co-je-lepsie-porovnanie/14561-clanok.html

Related Articles

BOLT MÁ PROBLÉMY S NEZODPOVEDNÝMI ĽUĎMI NA E-KOLOBEŽKÁCH

Len tak ich odhadzujú na ulici, hrozí im pokuta! Zdieľané elektrické kolobežky Boltu si našli svoj domov vo viacerých...

ZMENY VÝSKYTU HORÚCICH DNÍ A TROPICKÝCH NOCÍ V LETE NA SLOVENSKU

V posledných dňoch boli na Slovensku, ale aj v celej západnej Európe zaznamenané mimoriadne horúce dni.  Napríklad v Paríži bola 1. júla zaznamenaná maximálna denná teplota...

AVOKÁDO – ZELENÉ MASLO PRE ZDRAVIE

V súčasnej dobe už aj Slovač vie, ako avokádo vyzerá, aj ako chutí. Avšak ešte stále nie každý zo slovenskej populácie ovláda fakt,...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
18,400OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

BOLT MÁ PROBLÉMY S NEZODPOVEDNÝMI ĽUĎMI NA E-KOLOBEŽKÁCH

Len tak ich odhadzujú na ulici, hrozí im pokuta! Zdieľané elektrické kolobežky Boltu si našli svoj domov vo viacerých...

ZMENY VÝSKYTU HORÚCICH DNÍ A TROPICKÝCH NOCÍ V LETE NA SLOVENSKU

V posledných dňoch boli na Slovensku, ale aj v celej západnej Európe zaznamenané mimoriadne horúce dni.  Napríklad v Paríži bola 1. júla zaznamenaná maximálna denná teplota...

AVOKÁDO – ZELENÉ MASLO PRE ZDRAVIE

V súčasnej dobe už aj Slovač vie, ako avokádo vyzerá, aj ako chutí. Avšak ešte stále nie každý zo slovenskej populácie ovláda fakt,...

VZDUCHOLOĎ SILWA

Riešenie bezpilotnej vzducholode ponúka jedinečnú platformu inteligentného vzdušného monitorovacieho prostriedku, ktorý  poskytuje unikátne možnosti bezhlučného a dlhodobého pozorovania a prieskumu vrátane pohybu nad husto...

GORILY MALI POZITÍVNY TEST NA KORONAVÍRUS

Viacero goríl v zoologickej záhrade v meste Atlanta v americkom štáte Georgia malo pozitívny test na ochorenie COVID-19, informovala v nedeľu agentúra...