-0.5 C
Bratislava
piatok, 27 januára, 2023

LYŽIARSKA KULTÚRA APRES-SKI: POBYTOM NA SVAHU DEŇ ROZHODNE NEKONČÍ, ROZTOČ TO ŠTÝLOVO AJ PO ZÁVEREČNEJ!

#Na lyžovanie sa teší takmer každý nadšenec zimy. Síce na prvý sneh čakáme každým rokom o niečo dlhšie, no v decembri nám konečne počasie nadelilo sneh. Čo však robiť po lyžovačke? V posledných rokoch sa rozmohol trend Apres-Ski. Hoci nejde o žiadnu novinku, táto lyžiarska kultúra sa pomaly udomácňuje aj u nás.

V článku sa dočítaš:

Čo je Apres-Ski?

Apres-Ski, alebo presnejšie Après-Ski, je francúzsky výraz a znamená „po lyžovaní“. Angličania mu hovoria after-skiing, čo je taktiež jeho doslovný preklad. Ide o lyžiarsku kultúru, ktorá takpovediac „diktuje“, čo robiť po celodennom lyžovaní.

Lyžiarske strediská otvárajú svoje vleky bežne od ôsmej rannej hodiny a zatvárajú sa okolo štvrtej poobede, čiže vtedy, keď začína zapadať slnko. Samozrejme, niektoré strediská síce ponúkajú aj večerné lyžovanie (do ôsmej alebo do deviatej večer). Lyžiarska kultúra Apres-Ski je o spoločenských aktivitách, ktoré možno podniknúť, keď sa už na svah nedostaneš, ale do postele sa ti ešte neráči.

Pôvod vo Francúzsku

Apres-Ski má svoj pôvod, prirodzene, vo Francúzsku. Vznikol v Alpách ešte v povojnovom období, okolo 50. rokov, keď bolo v miestnych horách komerčné lyžovanie na vzostupe. Muži aj ženy hľadali možnosti, ako nenáročným spôsobom tráviť chvíle po náročnom dni.

Tento termín je definovaný dokonca aj v Oxford Living Dictionary a hovorí, že ide o „sociálne aktivity a zábavu, ktoré sa uskutočňujú v hoteloch alebo reštauráciách po celodennom lyžovaní“. Pôvodne v 50. rokoch tieto aktivity najčastejšie zahŕňali popíjanie šampanského na terasách s výhľadom na svahy. Francúzi si vedeli odjakživa poriadne dopriať. Dnes je už Apres-Ski známy po celom svete.

Má časový rámec?

Popravde, nikde nie je striktne dané, kedy je čas pre Apres-Ski. Všeobecne však platí, že je to po lyžovaní a ukončení dennej prevádzky, teda niekedy po spomínanej štvrtej hodine popoludní. Nikdy však nehovor, že tvoj posledný zjazd zo svahu je skutočne „posledný“, hoci to, samozrejme, myslíš len v kontexte daného dňa. Lyžiari veria, že takéto pomenovanie prináša smolu.

Taktiež nie je nikde napísané, kedy Apres-Ski v daný deň končí. Niekedy si po lyžovaní unavený už po večeri, inokedy vydržíš aj do polnoci. Niektoré podniky v rakúskych Alpách, najmä tie s nočnými otváracími hodinami, sú otvorené až do rána (do piatej či šiestej). Presne tie vedia splniť účel tejto kultúry – keď sa denné lyžovanie končí, oni otvárajú svoje brány.

Žiadne obmedzenia neplatia ani v prípade samotných aktivít, ktoré môžeš v rámci Apres-Ski vykonávať. Lyžiarske strediská a ich služby sa menia od krajiny ku krajine a od regiónu k regiónu. Dôležité je vymeniť lyže za topánky (najlepšie zimné), prilbu za čiapku a nadšenie zo zasneženého kopca za chuť stráviť čas s priateľmi či s rodinou.

Ako si užiť Apres-Ski?

Teraz prejdeme ku konkrétnym tipom. Lyžiarska kultúra by po hlavnej časti dňa mala spĺňať tri základné kritériá – vedieť, ako sa obliecť, čo si dať pod zub, prípadne čo vypiť a kam zájsť.

Oblečenie

Apres-Ski síce nemá pevne definovaný dress code, no mal by si vedieť, kde budeš tráviť najbližšie hodiny. Ak sa s priateľmi máte stretnúť v luxusnej reštaurácii, tak si radšej obleč slušnú košeľu, sveter a nohavice. Naopak, do miestneho podniku sa pokojne nahoď do niečoho pohodlnejšieho. Tvoj outfit by však určite mal zahŕňať nejaké štýlové kúsky zo zimných kolekcií, od chlpatých čapíc, po vlnené svetre, ideálne s nórskym vzorom, trendové bundy a čižmy.

Taktiež záleží aj na tom, či budete tráviť čas v bare alebo na čerstvom večernom vzduchu. Apres-Ski nie je len o pobyte na hoteli či v reštaurácii, pokojne môžete navštíviť exteriérový bar a popíjať vonku, ihneď po dolyžovaní, pokojne aj s lyžiarkami na nohách.

Jedlo a pitie

Tu platí, že čím viac lokálnych špecialít vyskúšaš, tým viac si kultúru Apres-Ski užiješ. Nedávno sme ti priniesli aj rozsiahlejší článok o filozofii slow travel. Apres-Ski je niečo podobné, len zamerané na lyžovanie. Ak nájdeš v ponuke jedál miestnu špecialitu, ktorú si ešte nikdy neochutnal, rozhodne ju vyskúšaj. V Alpách určite vedú syrové fondue či rôzne druhy raclette.

K tradičným jedlám tejto kultúry patria najmä teplé polievky – u nás na Slovensku ti určite ponúknu rajčinovú. Z hlavných jedál dominuje mäso na pikantnej omáčke. Aj vegetariáni a vegáni si prídu na svoje, avšak šalát odporúčame vymeniť za tanier varenej zeleniny. Ide o to, aby si po celodennom pobyte na kopci doprial žalúdku niečo teplé.

No a spomenúť musíme aj nápoje. V Tatrách rozhodne neodmietni tradičný mnohopercentný čaj. V kurze sú však aj klasické pivá, prípadne teplé verzie letných drinkov, napríklad horúci gin&tonic či aperol. Nápoje ale nemusia byť len alkoholické – poteší napríklad horúca čokoláda, teplé mušty či korenené špeciality. Pamätaj, že vo vyššej nadmorskej výške pôsobí alkohol na telo trochu inak ako v nížinách, a preto nad každým pohárikom navyše pouvažuj, ak nechceš ráno vstať s bolesťami hlavy.

Miesto

Reštaurácie a hotely sú ako stvorené pre kultúru Apres-Ski. Napriek tomu odporúčame aspoň jeden deň lyžovačky obetovať a po lyžovaní zísť do neďalekej dediny, aby si okúsil špeciality priamo od domácich. Čaká ťa aj útulnejšie prostredie, pohodovejšia atmosféra a určite sa s tebou radi do reči dajú aj tunajší obyvatelia.

Miesto plánovania prechádzky odporúčame bežkovanie. Ak si ešte nikdy nebežkoval, tak máš na to o dôvod viac. Niektorí po lyžovaní radi zájdu aj na klzisko, ktoré ponúkajú mnohé lyžiarske strediská. Znova platí, že ak sa nevieš korčuľovať, zaraď to na zoznam ako prvé. Je to rozhodne jednoduchšie (a bezpečnejšie) ako lyžovanie.

Apres-Ski v Európe a vo svete

Hlavým lákadlom v Európe sú Alpy. Ak si myslíš, že je to pre teba finančne náročné, postačia Vysoké či Nízke Tatry. Najnavštevovanejšie sú Alpy v Rakúsku a vo Francúzsku. Sezóna (a spolu s ňou aj Apres-Ski) tu začína už koncom októbra a trvá do začiatku apríla.

Medzi obľúbené destinácie, ktoré sú ako stvorené pre tento typ lyžiarskej kultúry, patria:

  • Dolomity v talianskych Alpách, známe svojimi skvelými reštauráciami a širokou ponukou kvalitných káv,
  • St. Moritz vo Švajčiarsku, kde môžeš natrafiť aj na pár celebrít,
  • Chamonix vo Francúzsku, ktorý si hovorí aj mekka horolezectva – okrem prvotriednych lyžiarskych stredísk tu nájdeš aj tradičné miestne šampanské (ako pôvodne v 50. rokoch).

Vo svete sú ďalej populárne nasledujúce krajiny:

  • Japonsko, kde sezóna začína až v polovici decembra a končí v marci (najpopulárnejšie je stredisko Niesko). Nezabudni tu zavítať aj do prírodných termálnych kúpeľov zvaných onsen.
  • Spojené štáty americké, v ktorých sa začína lyžovať v novembri a vleky sú otvorené až do mája či júna. K najpopulárnejším strediskám patria Killington vo Vermonte, Big Sky v Montane, Sun Valley v Idaho, Park City v Utahu, Aspen v Colorade a Jackson Hole vo Wyomingu. Mnohé z nich ponúkajú aj večerné živé koncerty s miestnymi country kapelami.
  • Kanada, kde sezóna trvá podobne dlho ako v USA. Odporúčame navštíviť provincie Britská Columbia, francúzsky Quebec či ďaleký Vancouver, kde sa pred 12 rokmi konali aj zimné olympijské hry.
  • Južná Amerika, ktorá má sezónu práve počas nášho leta, teda od júna do októbra. Zasnežené sú hory v Argentíne (lokalita Bariloche s krásnym jazerom) a Čile (s termálnymi kúpeľmi a tradičnými chatkami).

Apres-Ski na Slovensku

Portál Skiresort.info vyhodnocuje kvalitu Apres-Ski aj na Slovensku. Medzi tri najlepšie lokality sa dostali:

  • Jasná v Nízkych Tatrách, ktorá ponúka okrem reštaurácii aj presklené zimné terasy, najmä bary Happy End, Funibar a Champagne Bar.
  • Donovaly v Nízkych Tatrách, kde je pre tieto účely postavené aj sklenené iglu s názvom Yeti Bar, prípadne navštív aj The Husky Bar.
  • Tatranská Lomnica vo Vysokých Tatrách, ktorá má taktiež vyhradený špeciálny Apres-Ski Bar. Priprav sa však na poriadnu tlačenicu a miesto na sedenie možno ani nenájdeš – v tom prípadne budeš musieť oddychovať vonku alebo v inom podniku.

Nezabudni, že Apres-Ski je najmä o strávení času s ľuďmi, na ktorých ti záleží. Užiť lyžovačku si vieš všade, ak sú s tebou tí, ktorých máš naozaj rád.

Zdroj: https://hashtag.zoznam.sk/lyziarska-kultura-apres-ski/

Related Articles

V TESNEJ BLÍZKOSTI ZEME PRELETEL ASTEROID

Asteroid veľkosti dodávkového automobilu v noci na piatok preletel okolo Zeme. Spomedzi všetkých zaznamenaných preletov asteroidov okolo planéty Zem...

ZA SNAHOU O ZÁCHRANU BOŠÁCKEJ SLIVKY STOJÍ AJ ZNÁMY REŤAZEC

O budúcnosti našej krajiny, zápasiacej s meniacimi sa klimatickými podmienkami, rozhodujeme už dnes. Jedným z nástrojov, ktorým jej vieme účinne pomôcť, je...

POZNÁTE TRIK NA ZNÍŽENIE CHOLESTEROLU? MY VÁM HO PREZRADÍME

Príliš vysoké hodnoty cholesterolu, ktoré ohrozujú cievy a srdce, je možné šikovne znížiť konzumáciou relatívne lacnej a dostupnej potraviny.

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,500OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

V TESNEJ BLÍZKOSTI ZEME PRELETEL ASTEROID

Asteroid veľkosti dodávkového automobilu v noci na piatok preletel okolo Zeme. Spomedzi všetkých zaznamenaných preletov asteroidov okolo planéty Zem...

ZA SNAHOU O ZÁCHRANU BOŠÁCKEJ SLIVKY STOJÍ AJ ZNÁMY REŤAZEC

O budúcnosti našej krajiny, zápasiacej s meniacimi sa klimatickými podmienkami, rozhodujeme už dnes. Jedným z nástrojov, ktorým jej vieme účinne pomôcť, je...

POZNÁTE TRIK NA ZNÍŽENIE CHOLESTEROLU? MY VÁM HO PREZRADÍME

Príliš vysoké hodnoty cholesterolu, ktoré ohrozujú cievy a srdce, je možné šikovne znížiť konzumáciou relatívne lacnej a dostupnej potraviny.

Z POSTELE SA ULOŽÍTE PRIAMO DO SIETE: ŠTÝLOVÉ UBYTOVANIE V PRÍRODE PONÚKA UNIKÁTNE VÝHĽADY, UŽIJETE SI HO UŽ ZA 43 EUR

Prináša pocit slobody a voľnosti, pri ktorej ste do istej miery odrezaní od bežného sveta. Nie je to iba...

ZVEREJNILI JAZYKY, KTORÉ SA ĽUDIA UČIA NAJČASTEJŠIE: KÓREJČINA PREKVAPILA, MEDZI SLOVÁKMI DOMINUJE INÁ REČ

Aj vy ste si s príchodom nového roka povedali, že sa počas najbližších mesiacov začnete vzdelávať a naučíte sa nový cudzí jazyk?...