13.7 C
Bratislava
sobota, 1 apríla, 2023

MÁLO RÝB V STRAVE SKRACUJE ŽIVOT

Už dávno vieme o tom, že sú ryby pre naše zdravie veľmi dôležité. Najnovšia štúdia však dokazuje, že majú pre nás a najmä naše deti ešte väčší význam, ako sme sa doteraz domnievali. Ich nedostatok nám škodí rovnako, ako keby sme pestovali iné zlozvyky.

Horšie ako pravidelné fajčenie

Kvalita a dĺžka je predmetom mnohých štúdií. Vedci už viackrát potvrdili, že je pre naše zdravie dôležitá mediteriánska strava, ktorá pozostáva z veľkého množstva zeleniny, rýb, olivového oleja a uprednostňujú najmä varenie a pečenie, ktoré uchováva viac vitamínov a lepšie pôsobí na organizmus.

Na podobnom trende funguje aj japonská strava, do ktorej základu patria rôzne druhy rýb a morských plodov. Podľa výskumu kanadskej University of Guelph sa práve z toho dôvodu dožívajú v týchto krajinách vyššieho veku.

Vedúci tejto štúdie doktor Michael McBurney prezradil, že nedostatočná konzumácia rýb nám dokonca skracuje život ešte viac ako pravidelné fajčenie. Preto by sme ich mali zaradiť do jedálnička od útleho veku. Učte na takéto jedlá vaše deti už od príkrmov, aby si na ne zvykli a pokladali ich za samozrejmosť.

Nemáme dostatok omega mastných kyselín

Hlavným dôvodom škodlivosti nedostatočnej konzumácie rýb sú chýbajúce omega-3 mastné kyseliny. Tie sa v takejto miere nenachádzajú v žiadnej inej potravine. Organizmus potrebuje pre správne fungovanie zdravé tuky.

Keď ich má nedostatok, nedochádza k správnej regenerácii buniek a v prípade detí tiež k možnému spomaleniu vývoja. Optimálne by mali tvoriť 8 a viac percent našej stravy. Takto vysoké hodnoty omega mastných kyselín majú v Japonsku, kde sa podľa tohto prieskumu dožívajú v priemere o 5 rokov viac oproti občanom USA.

U nich sa pohybuje podiel tejto výživnej látky na hodnote päť a menej percent. Keď chceme teda žiť zdravo a dlho a dopriať to najlepšie aj svojim deťom, tak by sme nemali zabúdať ani na pravidelnú konzumáciu rôznych druhov rýb.

Prečo sú pre naše telo dôležité?

Omega-3 mastné kyseliny sú pre organizmus dôležité najmä z hľadiska chránenia srdca. Sú veľmi dôležité pre kardiovaskulárny systém, ktorý udržiavajú v dobrej kondícii.

Pomáhajú pri ťažkostiach s krvným tlakom a pomáhajú pri správnej funkcii srdca. Z toho dôvodu sú veľmi dôležité aj z hľadiska dlhovekosti. Keďže sú ryby diétnym jedlom, tak prospievajú aj pri prevencii pred priberaním.

V súčasnosti má veľa detí problém s nadváhou, čo škodí kardiovaskulárnemu systému a zvyšuje riziko iných ochorení. Už v mladom veku sa stretávajú s ťažkosťami ako cukrovka alebo problémami s tlakom, ktoré by mali riešiť až dospelí ľudia. Zaraďte im preto do stravy ryby, aby ste takto chránili ich zdravie.

Odkedy a koľko rýb môžu jesť deti?

S pridaním rýb do jedálnička neotáľajte dlhý čas. Podľa odborníkov by ste mali naše sladkovodné dávať už od dvanástich mesiacov a z morských môžete začať variť jedlá od dvoch rokov. Tie sú ešte bohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Veľmi dobré sú napríklad makrely alebo losos. Zo začiatku ich varte jedenkrát týždenne, potom ich môžete robiť častejšie. Podľa odborníkov by sme ich mali konzumovať dva alebo trikrát za sedem dní.

Zdroj: Pixabay

Dávajte pozor na pôvod

Pri rybách je veľmi dôležité pozerať na ich pôvod. Sledujte, či pochádzajú z chovu alebo boli ulovené na mori či v rieke. Ak pochádzajú priamo z prírody, pozrite sa, v akej oblasti to bolo. Niektoré vody sú totiž znečistené, všetky škodlivé látky sa dostávajú do organizmu týchto živočíchov a následne ich skonzumujú ľudia. V takomto prípade by boli neboli pre deti prospešné, ešte by im viac škodili.

Správna príprava

Počas varenia rýb dbajte najmä na to, aby ste odstránili kosti. Keď budete mať čerstvé filety, pôjde vám to veľmi jednoducho. Prejdite prstom po strednej časti a odstráňte ich pomocou pinzety alebo ak máte dlhé nechty, pôjdu vám jednoducho aj týmto spôsobom. Na dochutenie rýb je najlepšia soľ, citrónová šťavy a bylinky.

Nepripravujte ich iba vyprážaním, ako je to v našich končinách veľmi obľúbené. Deťom ich môžete uvariť nad parou, udusiť, opiecť na panvici alebo v rúre na mastnom papieri. Snažte sa ich neprevariť, aby mali dobrú chuť a aby ste v nich uchovali dostatok výživných látok.

Zdroj: https://najmama.aktuality.sk/

Related Articles

13 FAKTOV O NAŠEJ VLASTI, O KTORÝCH SI (MOŽNO) NETUŠIL

Dobre vedieť. Na Slovensku máme veľa zaujímavostí, ktoré stoja za pozornosť. Máme tu najväčší počet hradov na svete (v pomere...

ČESKÝ DISNEY SO ZLOŽITÝM OSUDOM. ČASŤ ŽIVOTA STRÁVIL V PRACOVNÝCH TÁBOROCH, HOCI STVORIL FERDA MRAVCA

Keď zaznie jeho meno, vybaví sa už trom generáciám práve kreslená postavička hmyzu s červenou šatkou okolo krku. Vo svojej rodinnej či...

ZRIEDKAVÉ CHOROBY: PACIENT NA DIAGNÓZU ČAKÁ 5 AŽ 30 ROKOV: ROK 2022 BOL PRELOMOVÝ V DIAGNOSTIKE

Keby sa ľudia, ktorí na svete trpia zriedkavým ochorením, spojili, vytvorili by tretí najľudnatejší štát sveta. Chorých je vyše 300 miliónov ľudí,...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,700OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

13 FAKTOV O NAŠEJ VLASTI, O KTORÝCH SI (MOŽNO) NETUŠIL

Dobre vedieť. Na Slovensku máme veľa zaujímavostí, ktoré stoja za pozornosť. Máme tu najväčší počet hradov na svete (v pomere...

ČESKÝ DISNEY SO ZLOŽITÝM OSUDOM. ČASŤ ŽIVOTA STRÁVIL V PRACOVNÝCH TÁBOROCH, HOCI STVORIL FERDA MRAVCA

Keď zaznie jeho meno, vybaví sa už trom generáciám práve kreslená postavička hmyzu s červenou šatkou okolo krku. Vo svojej rodinnej či...

ZRIEDKAVÉ CHOROBY: PACIENT NA DIAGNÓZU ČAKÁ 5 AŽ 30 ROKOV: ROK 2022 BOL PRELOMOVÝ V DIAGNOSTIKE

Keby sa ľudia, ktorí na svete trpia zriedkavým ochorením, spojili, vytvorili by tretí najľudnatejší štát sveta. Chorých je vyše 300 miliónov ľudí,...

ŠTUDENTI SÚ VIAC VYSTRESOVANÍ AKO KEDYSI. NA FAKULTE MANAŽMENTU ICH PRETO UČIA RELAXOVAŤ

Stres, úzkosti, nekvalitný spánok, bolesti aj problémy so zažívaním. To všetko je bohužiaľ často súčasťou života mnohých podnikateľov či manažérov, ale aj...

DREVENÝ ARTIKULÁRNY KOSTOL – UNESCO

7. júla 2008 bol drevený artikulárny kostol v Hronseku zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. História...