21.6 C
Bratislava
sobota, 20 júla, 2024
spot_img

NAŠI SUSEDIA OHROMUJÚ SVET ENERGETICKOU INOVÁCIOU: REVOLUČNÝ POKROK V BOJI PROTI ODPADU ZO SPRACÚVANIA SUŠENÉHO MANGA

Mango je obľúbené exotické ovocie, ktoré si získalo aj chuťové poháriky Slovákov. V Kambodži patrí medzi najdôležitejšie poľnohospodárske produkty a to so sebou prináša viaceré problémy.

Podľa Petra Němce z Ústavu lesníckej botaniky, dendrológie a geobiocenológie LDF Mendelovej univerzity v Brne (MENDELU) sa pôvodne veľká väčšina tohto ovocia vyvážala do zahraničia v čerstvom stave, no znamenalo to, že pri sezónnej nadprodukcii sa ho množstvo pokazilo. Dnes preto čoraz viac spracovávateľov vyrába sušené mango, ktoré sa nekazí a je predajné aj mimo hlavnú pestovateľskú sezónu. Vznikol však ďalší problém: „Pri spracúvaní ovocia sa vo väčšom objeme hromadí odpad, hlavne mangové kôstky,“ vysvetlil vedec.

Odborníci z Lesníckej a drevárskej fakulty MENDELU sa preto rozhodli pomôcť využívať odpad zo spracovania ovocia a zároveň tak znižovať spotrebu palivového dreva v Kambodži. Z mangových kôstok vyrobili v spolupráci s Laboratóriom biopalív Fakulty tropického poľnohospodárstva v Prahe palivové brikety. Tie sú následne využívané ako palivo v domácnostiach, aj v spracovateľských podnikoch. Tento krok má pozitívny vplyv nielen na obmedzovanie skládok odpadu, ale aj na ochranu miestnych lesných porastov, ktoré trpia nadmernou ťažbou dreva.

Hrejú a predchádzajú nadmernej ťažbe

Po odbornej analýze vykazovali vyrobené brikety veľmi dobré vlastnosti, ako je mechanická odolnosť, vysoká výhrevnosť, nízke emisie oxidov dusíka a uhlíka a tiež nízky obsah popola. Brikety sa môžu používať ako palivo v kachliach aj kotloch na palivové drevo. „Na mieste spolupracujeme s firmou Kirirom Food Production, ktorá vyrába sušené mango. V hlavnej sezóne spracuje 200 ton tohto ovocia denne, z čoho je asi 60 ton kôstok. Tie putujú na smetisko kde hnijú, znečisťujú podzemnú vodu, prípadne sú pomaly a nedokonale spaľované, čo veľmi znečisťuje ovzdušie,“ priblížil situáciu v Kambodži Němec. Paradoxom je, že firma na vykurovanie svojich sušiarní využíva palivové drevo, čím trpia okolité lesné porasty.

Ani kôstka nevyjde nazmar

Podľa odborníka z LDF MENDELU môže podnik zo svojich kôstok denne vyrobiť asi 12 ton kvalitného paliva, čím nahradí viac ako 40 percent svojej spotreby dreva. „Jadrá oddelené od kôstok sa navyše dajú speňažiť ako zdroj mangového masla využiteľného v potravinárstve aj kozmetike. Výlisky z jadier po oddelení oleja poslúžia ako zložka do kŕmnych zmesí pre dobytok,“ uviedol.

Miestni projekt ocenili

Odborníci z Českej republiky tiež pomohli s výberom mechanizácie pre spracovanie kôstok. Partnerská firma Holistic Solutions miestnym predstavila stroje tak českej, ako aj zahraničnej výroby. „Urobilo nám radosť, že miestni partneri vzali výsledky projektu ako príležitosť nielen na ušetrenie financií, ale tiež ako možnosť viac sa prikloniť k udržateľným spôsobom hospodárenia a chrániť tak miestne životné prostredie,“ dodal Němec.

Kambodža sa zaraďuje medzi najväčších producentov manga na svete. Produkuje až štyri milióny ton tohto ovocia ročne. Kôstky, ktoré doposiaľ neboli využívané tak predstavujú významný potenciál pre výrobu energie, cenných tokov aj krmiva.

Zdroj: Naši susedia ohromujú svet energetickou inováciou: Revolučný pokrok v boji proti odpadu zo spracúvania sušeného manga – Záhrada – Záhrada – Pravda

Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,900OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články