Morské riasy sú fotosyntetické organizmy, ktoré žijú prevažne vo vodnom prostredí (oceány) a významne prispievajú k produkcii dostupného kyslíka. Riasy tiež slúžia ako úkryt pre nespočetné množstvo morských živočíchov, a tak hrajú hlavnú úlohu v ekosystémoch. Boli jednou z prvých bytostí, ktoré obývali planétu a dnes sa riasy používajú na rôzne účely.
Fotosyntéza je základom morského života. Makroriasy aj mikroriasy sú nevyhnutné pre zachovanie ekosystémových služieb. Morské riasy majú tiež veľký ekonomický význam.
Sú preslávené tým, že sú súčasťou jednej z najuznávanejších ikon japonskej kuchyne, sushi . Ale riasy sú pre ľudstvo neoceniteľné. Lesy nie sú pľúcami sveta, ale riasy, ktoré produkujú asi 55% všetkého kyslíka na planéte. Ale výhody morských rias tým nekončia.
Morské riasy tiež pomáhajú predchádzať rakovine a liečiť kožné a vlasové choroby. Sú to riasy bohaté na živiny, ako napríklad jód, vápnik, fosfor, horčík a železo; okrem morských rias obsahujú aj vitamín K, ktorý je antihemoragický a zlepšuje zdravie gastrointestinálneho systému.
Dve látky nachádzajúce sa v niekoľkých druhoch morských rias majú antioxidačné a fotoprotektívne vlastnosti. Sú to karotenoidy (organické pigmenty) a mykosporíny (druh aminokyseliny). Týmto spôsobom by bolo dokonca možné z týchto rias vyrábať opaľovacie krémy a prírodné antioxidanty (ktoré sa používajú na boj proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy).

Hlavné druhy jedlých rias
Nori
Nori , ktorá je trochu fialová a keď vyschne, zmení sa na zelenú, je jednou z najznámejších morských rias, pretože sa používa na rolovanie sushi a temakis .
Riasy
Riasa je k dispozícii na trhu vo forme vločiek. Pigment majú svetlo hnedý alebo tmavo zelený.
Hijiki
Hijiki je s najväčšou intenzitou chuti všetkých rias.
Kombu
Kombu je jedným z rias najčastejšie používajú v polievkach, predávaná je v pásoch a malých lísktoch.
Drôt
Drôt , ako už názov napovedá, je v tvare drôtu a chuti sladšie a jemnejšie ako väčšina ostatných rias.
Agar-agar
Nakoniec existujú červené riasy nazývané agar , ktoré sa používajú v rôsoloch.
Morské riasy a poľnohospodárstvo
Aj v poľnohospodárstve môžete vidieť výhody morských rias. Zvyšujú odolnosť proti stresu rastlín, ako sú papriky, paradajky, jablká, broskyne, limetky, žlté klinčeky, pšenica, kukurica, fazuľa a jačmeň. Okrem toho extrakty z rias prispievajú k tvorbe koreňového systému, zvyšovaniu obsahu chlorofylu, odolnosti proti stresu a znižovaniu starnutia rastlinných buniek. Preto môžu byť morské riasy použité ako hnojivo a na úpravu pH pôdy.
Či už teda morské riasy produkujú náš kyslík alebo poskytujú potravinové výhody, sú veľmi užitočné.
Zdroj: https://sk.renatureinc.com/335-the-incredible-benefits-of-seaweed