13.5 C
Bratislava
nedeľa, 25 septembra, 2022

NEZHLTNITE S OSTRUŽINAMI AJ TOXÍNY. NA ČO DÁVAŤ POZOR PRI ZBERE A PRI NÁKUPE

So záhradnými ostružinami je to predsa len jednoduchšie, tie šľachtené nemajú tŕne ako lesné. Lesné sú aj oveľa menšie ako šľachtené, majú však aromatickejšiu chuť. Prvé ostružiny dozrievajú začiatkom augusta a posledné sa zbierajú v polovici až koncom októbra, v závislosti od počasia.

V dobrých rokoch môžete ostružiny zbierať až do prvých mrazivých nocí. Ideálne pre ne je slnečné a teplé leto, avšak s dostatkom vlahy. Keď nie je dostatok slnka, sú plody kyslé a keď je sucho, sú maličké alebo uschnú. Ak sa vyberiete na zber ostružín, robte to čo najďalej od rušných ciest a priemyselných podnikov: je to preto, že na nerovnom povrchu ostružín, ktorý je pokrytý jemnými chĺpkami, sa ľahko usadzujú nečistoty a toxíny z ovzdušia.

Plesne sa skrývajú

Ak ich kupujete, je dôležité ich pozorne prezrieť, pretože niekedy sa v kartónových alebo plastových vaničkách nachádza pod vrchnou vrstvou bobúľ vrstva plesne. Keďže ostružiny ľahko plesnivejú, je pre ne nevyhnutné skladovať ich v chlade. Aj v chladničke však vydržia čerstvé maximálne dva dni a je lepšie ich skladovať len tak dlho, ako je to nevyhnutne potrebné. Radšej ich zjesť alebo spotrebovať čo najskôr po kúpe alebo nazbieraní. Ak si chcete ostružiny vychutnávať po celý rok a chcete ich zmraziť, mali by ste ich dať najprv jednotlivo vedľa seba na tácke na jednu hodinu do mrazničky. Potom ich vybrať, dať do vrecka na mrazenie a vrátiť do mrazničky.

So zrniečkami alebo bez nich

Keď sme ostružiny nazbierali alebo nakúpili, treba ich (ale až tesne pred použitím alebo jedením) umyť. Jemne nimi pohybujte sem a tam v miske s veľkým množstvom vody, aby sa z povrchu uvoľnili nečistoty. Potom ich opatrne vyberte a dobre osušte v sitku. Nakoniec jemne osušte kuchynským papierom. Sú výborné len samotné, prípadne poprášené cukrom, ale nie je na škodu dať si k nim kopček zmrzliny alebo šľahačky. Ostružiny sa výborne hodia do sladkých jedál, ako sú kompóty, ovocné šaláty, tvarohové a jogurtové jedlá, miešané nápoje, koktaily, koláče a torty alebo domáca zmrzlina.

Je z nich výborný likér

Zrelé ostružiny sa výborne hodia aj na konzervovanie: prípravu kompótov, želé a džemov. Keďže každý plod obsahuje množstvo zrniečok, ak ich v džeme nemáte radi, treba ich pred prípravou prepasírovať alebo odšťaviť a použiť na želé len šťavu. Lesné ostružiny sú pre svoju výraznú chuť veľmi vhodné na výrobu ostružinového likéru a na destiláciu ostružinového brandy. Samozrejme, ostružiny môžete výborne kombinovať aj s iným ovocím. Vizuálne aj kulinársky dobre ladia napríklad s broskyňami, nektárinkami, malinami a ríbezľami.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/sezona/clanok/639157-nezhltnite-s-ostruzinami-aj-toxiny-na-co-davat-pozor-pri-zbere-a-pri-nakupe/

Related Articles

SOĽ: DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN. NAJMÄ, AK IDE O SENIOROV. PREČO?

Soľ k životu potrebujeme, ak jej je ale veľa, škodí. Ak jej konzumujeme priveľa, zvyšuje krvný tlak, riziko srdcovo-cievnych ochorení, ale zaťažuje...

OSEM NEREÁLNYCH OČAKÁVANÍ, KTORÉ NÁM NIČIA ŽIVOT. ZBAVTE SA ICH A BUDETE ÚSPEŠNEJŠÍ

Naše očakávania určujú našu realitu, viac než čokoľvek iné v živote. Ak neveríte, že uspejete, neuspejete. Výskum Štátnej univerzity...

KEĎ NÁVRAT DO PRACOVNÉHO REŽIMU BOLÍ: 10 TIPOV, AKO ZVLÁDNUŤ NABITÚ JESEŇ

Je čas si priznať, že po lete a dovolenkách obvykle nie sme ani oddýchnutejší ani nabití novou energiou. Naopak, cez prázdniny sme...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,100OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

SOĽ: DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN. NAJMÄ, AK IDE O SENIOROV. PREČO?

Soľ k životu potrebujeme, ak jej je ale veľa, škodí. Ak jej konzumujeme priveľa, zvyšuje krvný tlak, riziko srdcovo-cievnych ochorení, ale zaťažuje...

OSEM NEREÁLNYCH OČAKÁVANÍ, KTORÉ NÁM NIČIA ŽIVOT. ZBAVTE SA ICH A BUDETE ÚSPEŠNEJŠÍ

Naše očakávania určujú našu realitu, viac než čokoľvek iné v živote. Ak neveríte, že uspejete, neuspejete. Výskum Štátnej univerzity...

KEĎ NÁVRAT DO PRACOVNÉHO REŽIMU BOLÍ: 10 TIPOV, AKO ZVLÁDNUŤ NABITÚ JESEŇ

Je čas si priznať, že po lete a dovolenkách obvykle nie sme ani oddýchnutejší ani nabití novou energiou. Naopak, cez prázdniny sme...

AKO KÚRIŤ LACNO A ZDRAVO: KRB, KRBOVÁ VLOŽKA ALEBO KRBOVÉ KACHLE? A JE LEPŠIE DREVO, BRIKETY, PELETY ALEBO UHLIE?

Krby či kachle sú jedným zo spôsobov, ako v byte, dome alebo na chalupe zabezpečiť teplo. Ešte donedávna boli len doplnkovým spôsobom...

KONIEC VEĽKÉHO PRÍBEHU. CHÁRA SA LÚČI S KARIÉROU

Po 24 sezónach a 1880 zápasoch. Ako najstarší a v mnohých smeroch aj najvyšší. Zdeno Chára sa rozhodol, že ukončí kariéru.