8.9 C
Bratislava
nedeľa, 21 apríla, 2024
spot_img

OD HLADU MENIA SVOJU STRAVU A HROZÍ IM SMRŤ. ĽADOVÉ MEDVEDE TRPIA ČORAZ VIAC, NA VINE JE KLIMATICKÁ ZMENA

U 19 z 20 medveďov vedci potvrdili stratu telesnej hmoty.

Niektorým ľadovým medveďom hrozí smrť hladom v dôsledku zmeny klímy a topenia morského ľadu v Arktíde. Tieto šelmy sa totiž nedokážu dostatočne adaptovať na zdroje potravy na súši, potvrdili vedci v štúdii, ktorá bola zverejnená tento týždeň vo vedeckom časopise Nature. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC a časopisu National Geographic.

Zmena potravy ich môže ohroziť

Bežnou potravou ľadových medveďov sú tulene, ktoré lovia na ľadových kryhách pri pobreží. Množstvo ľadu sa však v dôsledku otepľovania klímy zmenšuje a medvede preto hľadajú potravu na pevnine, kde sa živia vtáčími vajcami, bobuľami či trávnatým porastom. Pritom im rýchlo ubúda telesná váha a hrozí im smrť.

Počas teplejších mesiacov roka sú však mnohé oblasti Arktídy bez ľadu. V západnej časti kanadskej provincie Manitoba, kde sa štúdia uskutočnila, sa obdobie bez ľadu medzi rokmi 1979 a 2015 predĺžilo o tri týždne.

Vedci v rokoch 2019 – 2022 sledovali správanie 20 ľadových medveďov počas troch týždňov v letných mesiacoch. Zvieratá odvážili, odobrali im vzorky krvi a nasadili im obojky s kamerou vybavenou GPS. To expertom umožnilo sledovať ich pohyb, aktivitu a zdroje potravy.

Menia sa ich zvyky

Počas letných mesiacov sa u medveďov vyvinuli iné spôsoby prežitia. Niektoré jednoducho odpočívali a šetrili si energiu. Väčšina sa usilovala živiť vegetáciou a bobuľovitým ovocím, prípadne plávala do mora hľadajúc potravu. U 19 z 20 medveďov vedci potvrdili stratu telesnej hmoty – v niektorých prípadoch až 11 percent.

Počty ľadových medveďov sa v poslednom období zvýšili, globálny nárast teplôt je však dnes považovaný za najväčšiu hrozbu pre tieto šelmy, píše BBC. Zamrznuté moria v oblasti Arktídy sú totiž kľúčové pre ich prežitie.

Vo svete v súčasnosti žije približne 26.000 ľadových medveďov najmä v Kanade, no vyskytujú sa aj v USA, Rusku, Grónsku a Nórsku. Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ich zaraďuje do kategórie zraniteľných živočíchov, ktorým hrozí vyhynutie. Jednou z príčin poklesu ich počtu je aj klimatická zmena.

Dospelý samec ľadového medveďa dorastá do dĺžky približne troch metrov a môže vážiť takmer 600 kg.

Zdroj: Od hladu menia svoju stravu a hrozí im smrť. Ľadové medvede trpia čoraz viac, na vine je klimatická zmena | interez.sk

Related Articles

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Prosím zadajte svoj komentár
Zadajte prosím svoje meno

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,600OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články