6.5 C
Bratislava
streda, 21 februára, 2024

OTRÁVIŤ SA MOŽNO AJ JEDLÝMI HUBAMI. AKO?

Ľudia často konzumujú nedostatočne tepelne upravené huby, napríklad hlivy, ktoré sú ťažko stráviteľné. Treba ich dostatočne podusiť. Modráky a šampiňóny spôsobujú tráviace problémy v surovom stave. A takisto sušené jedlé huby sú v surovom sušenom stave jedovaté. Napríklad sušené bedle už spôsobili otravu niekoľkým ľuďom.

  • Zbierajte len tie huby, ktoré dobre poznáte. Ak si nie ste istí identifikáciou húb, konzultujte hubársku poradňu alebo skúseného hubára, ktorému sa dá dôverovať.
  • Nikdy neochutnávajte surové huby.
  • Huby vždy správne skladujte (nie v igelitových ani v mikroténových vrecúškach).
  • Huby vždy dostatočne tepelne upravte. Surové huby (v podstate všetky druhy) obsahujú termolabilné toxíny. Aj pred nakladaním (blanšírovaním) by sa mali huby tepelne spracovať.
  • Pri ochutnávaní surových plodníc a konzumácii šalátov zo surových húb môže nastať ľahká otrava, aj keď išlo o jedlé huby.
  • Pri nesprávnom skladovaní húb (v nepriedušných obaloch) vznikajú aj v jedlých hubách toxické látky následkom zaparenia. Po viacdňovom skladovaní vznikajú v plodniciach toxíny.
  • Povery, že strieborná lyžička v kontakte s jedovatou hubou sčernie, alebo že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky, neobstojí!
  • Hubové jedlá sú ťažšie stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo veľkom množstve a nie vo večerných hodinách. Príčinou je prítomnosť väčšieho množstva nestráviteľného polysacharidu chitínu.
  • Jedlé čerstvé huby, ktoré zmrazíte, môžete použiť na varenie aj po niekoľkých mesiacoch – ak už predtým neboli rozmrazené a opakovane zmrazené. Mrazenie je výborný spôsob konzervovania!
  • Aj jedlé huby môžu byť za určitých okolností príčinou otravy. Ide najmä o pitie alkoholu pri konzumácii niektorých druhov húb – hnojník atramentový, hríb siný…
  • Ťažkosti pri trávení húb môže spôsobiť aj veľké množtvo použitej masti pri príprave jedla.
  • Deti do 6 rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať nijaké huby!

(Materiál vznikol v spolupráci s PharmDr. Silviou Plačkovou, PhD., vedúcou Národného toxikologického informačného centra, autorkou publikácie „Neotrávte sa!“ a monografie „Intoxikácie hubami, rastlinami a živočíšnymi toxínmi“.)

Zdroj: https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/644086-otravit-sa-mozno-aj-jedlymi-hubami-ako/

Related Articles

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,500OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

OBÁVATE SA VYHORENIA? TRI KROKY NA ZMIERNENIE STAROSTÍ SPOJENÝCH S PRÁCOU

Obavy a úzkosť sú takpovediac na historickom maxime. Ľudí znepokojujú globálne aj sociálno-politické problémy a k tomu sa pridávajú vášnivé debaty o...

LOKÁLNA MÓDA PRINÁŠA HODNOTY, SLOVÁCI UŽ VIAC UVAŽUJÚ NAD SVOJIMI NÁKUPMI, VRAVÍ HUSARČÍKOVÁ

„Žiaľ, fast fashion nám priniesla ten danajský dar, že ľudia majú pocit, že tričko by malo stáť sedem eur,“ vraví Zora Husarčíková,...

LÁKA VÁS ŽIVOT ZA HRANICAMI SLOVENSKA? TÁTO SKÚSENOSŤ JE OBOHACUJÚCA, ALE NIE JE PRE KAŽDÉHO

Život mimo rodnej zeme nie je pre každého. Prináša so sebou mnoho benefitov, ale aj úskalí. Je to však skúsenosť na celý...

ZOMREL HEREC MARCEL NEMEC. OBĽÚBENÝ KOMIK PREHRAL BOJ S RAKOVINOU VO VEKU 52 ROKOV

Vo veku 52 rokov zomrel slovenský herec a komik Marcel Nemec. O jeho úmrtí priniesol správu portál Aktuality.sk. Pre slovenský web...

DIAMANTY Z LABORATÓRIÍ SÚ LACNEJŠIE A EKOLOGICKEJŠIE. PODARÍ SA IM ZAPLAVIŤ TRH?

Hoci ich starší členovia tohto odvetvia veľmi neuznávajú, laboratórne vypestované diamanty technológa Martina Roscheisena čoskoro zaplavia 85 miliardový trh so šperkami. Mohli...