15.8 C
Bratislava
pondelok, 20 mája, 2024
spot_img

OVOCIU A ZELENINE SVEDČIA TRI ZMYSLY. KTORÉ TO SÚ?

Pri kupovaní ovocia a zeleniny potrebujete zrak, hmat a čuch. Skúste sa vyhýbať baleným druhom, pri nich nemusíte zbadať pokazené kusy schované v spodnej časti obalu.

Najlepšou voľbou je určite nákup sezónnych druhov a, samozrejme, zo slovenskej produkcie. Podobne ako pri iných druhoch potravín majú výhodu v tom, že do obchodov neputujú dlho a netrpia ani dlhým dozrievaním v skladoch. Pri výbere zeleniny si dajte záležať na detailoch, nevložte si do košíka prvú, ktorú chytíte do ruky. Šalát a bylinky nemajú byť zvädnuté, s hnedastou farbou, uhorky a rajčiny zasa úplne mäkké, paprika zvráskavená. Čerstvý cesnak, zeler, mrkva, zemiaky či cibuľa musia byť na dotyk tvrdé. Na zelenine si prezrite aj stonky, majú mať sýtu farbu, pevný a tvrdý koreň.

Mnohí si zeleninu a ovocie kupujú radšej na trhu, od domácich farmárov. Tí poctiví vám neponúknu pomliaždené, hnilé plody. Dôležitá pri výbere je aj farba a vôňa. Niektoré plody voňajú sviežo, iba keď sú čerstvé, podľa vône zistíte, či ovocie nie je na pultoch už dlho a nezačína sa kaziť. Dotykom ľahko zistíte aj štruktúru, jablká a hrušky majú byť pevné, broskyne, slivky a ďalšie mäkké plody zasa prirodzene mäkšie. Obľúbené banány k nám putujú z veľkých diaľok a lepšou kúpou sú menej zelené.

Majú byť pevné, bez viditeľných pomliaždenín, sem-tam môžu mať aj drobné hnedé fliačky. Platí pre ne, že nepatria do chladničky. Pri grapefruitoch je dôležité, aby nemali drsnú hrubú kôru. Ak milujete jablká, určite viete, že zdravé voňajú, nie sú obité a majú pevnú šupku bez škvŕn. K obľúbenému zimnému ovociu patria mandarínky, správne vyzreté majú žltú až oranžovú farbu a tenkú, lesklú kôru. Prezreté druhy sú na dotyk veľmi mäkké a majú suchú kôru.

Zdroj: https://uzitocna.pravda.sk/spotrebitel/clanok/658309-ovociu-a-zelenine-svedcia-tri-zmysly/

Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,800OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články