Koreň nemá žiadnu arómu a ani príťažlivý vzhľad. No akonáhle ho narežete alebo nastrúhate, neomylne určíte, že ide o chren. Strúhaný chren je súčasťou mnohých jedál, v kuchyni ho používali už naše babičky a prababičky. A nie náhodou. Chren je bohatou zásobárňou zdraviu prospešných látok.
Ako ho pestovať
Chren sa dá ľahko vypestovať, nemusíte ani kupovať sadenice. Stačí asi dvadsaťcentimetrový odrezok koreňa. Sadíme ho na jeseň alebo skoro na jar, no chren je nenáročný, a tak sa ujme aj po zvyšok roka, dokonca i počas miernej zimy. Potrebuje ľahkú, dobre vyživenú a priepustnú pôdu. Nebude sa mu dariť v ťažkej ílovitej zemi. Vyčleňte mu miesto pri plote alebo niekde na kraji záhrady, pretože sa rýchlo rozrastá. Vyhovuje mu slnko alebo polotieň. Chren je trvalka a bude vás zásobovať celé desaťročia. Chren môžete skladovať v chladničke alebo nechať na zimu v zemi.
Burina alebo liečivka?
Mnohí ľudia ho dnes považujú za burinu, no kedysi sa pestoval zámerne ako zelenina a liečivá rastlina. Užitočné látky sa nachádzajú v celej rastline, no najmä koreň pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Je silným posilňovačom imunity a pôsobí antibakteriálne. Jeho antibiotické vlastnosti pomáhajú pri liečbe zápalu močových ciest. Podporuje trávenie, srdce, fyzický výkon aj dýchanie. Má minimum kalórií, žiadny tuk a výborne sa s ním chudne.