3.7 C
Bratislava
utorok, 29 novembra, 2022

POMÁHA PRI PRECHLADNUTÍ A ZÁPALOCH, MÔŽETE JU POUŽIŤ NAMIESTO KÁVY AJ NA ZAHUSŤOVANIE PRI VARENÍ. JE FANTASTICKÁ SUROVÁ AJ VARENÁ, AKO PRÍLOHA AJ SAMOSTATNE

Okra dokáže v teplejších regiónoch Slovenska odolať aj vonku, rátajte však so založením tejto exotiky v interiéri a aj potom jej radšej doprajte ochranu. Pestovaním jednoročnej do dvoch metrov dorastajúcej okry – úplne pôvodne zrejme pochádzajúcej z Indie – sa preukázane zaoberali už starovekí Egypťania dvetisíc rokov pred naším letopočtom.

Neskôr sa rozšírila prakticky do všetkých subtropických a tropických oblastí. Chuťou trochu pripomína zelenú fazuľku, je však pikantnejšia. Pochybujeme síce, že v stredoeurópskych končinách budete mať ambíciu a dôvod použiť okru (Abelmoschus esculentus) označovanú aj za ibištek jedlý na spletanie povrazov, výrobu papiera či praženie semien ako imitácie kávy, ale do úvahy to prichádza. V stredomorskej kuchyni je zatiaľ populárnejšia ako v našej. Dopestujte si ju aspoň v testovacom množstve ako spestrenie úžitkovej zóny záhrady. Varenú alebo dusenú ju môžete podávať k hydine či rybám.

Zdroj: Pixabay

Púšťa sliz, využite ho

Pri tepelnej úprave púšťa okra alias bamja alebo gumbo vo vode rozpustný sliz, ktorý môžete využiť pri zahusťovaní pokrmov, ale aj ako základ domáceho prípravku proti prechladnutiu či zápalu slizníc. Ak chcete procesu uvoľňovania rôsolu zabrániť, stačí struky predtým ponoriť do octovej alebo citrónovej vody. Kreolská gastronómia zase pozná omáčku v kombinácii s rajčinami a cesnakom. Konzumovať sa dajú aj surové struky bez akejkoľvek úpravy, a to ako šalát tiež so spomenutými rajčinami a cesnakom, eventuálne s cibuľou. Alternatívami sú aj nasušenie toboliek, respektíve konzervovanie, ba dokonca lisovanie oleja.

Skleník ako poistka

Ibištek jedlý v angličtine prezývaný dámsky prst si vyžaduje humóznu a na živiny bohatú pôdu. Ak sa odhodláte na pestovanie vonku, nájdite mu slnečné a chránené stanovište podľa možnosti aspoň vo fóliovom tuneli, ale ideálne v skleníku. Semená vysejte začiatkom apríla do špeciálneho kontajnera alebo misky. Vrecúško s päťdesiatimi semienkami dostanete zhruba za dve eurá. Klíčenie môžete urýchliť namočením osiva na jeden deň do vody. Udržiavajte v teplote nad 20 stupňov a vo vlhkom prostredí.

Zaštipnite a podoprite

Približne po týždni popresádzajte do decimetrových nádob, ponechajte ich v teple a pravidelne polievajte. Koncom mája presuňte sadeničky do skleníka pri spone 60 krát 30 centimetrov. Najneskôr po dosiahnutí výšky po kolená zaštipnite pre povzbudenie rozvetvenia. Zároveň výhonkom pomôžte vertikálnymi šnúrkami či podobnými oporami. V týždňovej frekvencii obohaťte tekutým hnojivom, priebežne okopávajte, odburiňujte, výdatne dodávajte vlahu.

Zberajte do týždňa po odkvitnutí

Zber zelených kužeľovitých zbrázdených strukov prichádza koncom leta už necelý týždeň po odkvitnutí bledožltých kvetov. Tobolky s piatimi vnútornými puzdrami sú vtedy ešte krehké a neobsahujú rozvinuté sivé guľovité semená. Samozrejme, môžete si cielene počkať niekoľko týždňov práve na ne: v svetlohnedých už vysychajúcich strukoch sú ako hrášok, podobne sa spracúvajú.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/645611-pomaha-pri-prechladnuti-a-zapaloch-mozete-ju-pouzit-namiesto-kavy-aj-na-zahustovanie-pri-vareni-je-fantasticka-surova-aj-varena/

Related Articles

PREČO A KEDY POUŽÍVAŤ PRÍRODNÉ OLEJE A VOSKY NA DREVO?

Podčiarkujú prirodzený vzhľad a vlastnosti dreva, chránia pred nástrahami počasia, ako aj pred špinou. Vosk a olej na drevo sú prírodnou alternatívou na...

AKÉ SÚ VÝHODY DREVENEJ PERGOLY?

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi je priam hriech sedieť vnútri. Pergola s posedením v záhrade môže byť tou oázou pokoja, ktorú práve potrebujete....

OBYČAJNÁ LACNÁ ZELENINA, A PRITOM TAKÁ PROSPEŠNÁ! ZNEŠKODŇUJE BAKTÉRIE A VÍRUSY, PROSPIEVA SRDCU, PÔSOBÍ PROTI STARNUTIU, PRIPRAVÍ TELO NA TEHOTENSTVO

Pokiaľ ste prišli na chuť červenej repe a zaradili ste ju do svojho jedálnička, urobili ste dobre. Červená repa alebo cvikla je...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,300OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

PREČO A KEDY POUŽÍVAŤ PRÍRODNÉ OLEJE A VOSKY NA DREVO?

Podčiarkujú prirodzený vzhľad a vlastnosti dreva, chránia pred nástrahami počasia, ako aj pred špinou. Vosk a olej na drevo sú prírodnou alternatívou na...

AKÉ SÚ VÝHODY DREVENEJ PERGOLY?

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi je priam hriech sedieť vnútri. Pergola s posedením v záhrade môže byť tou oázou pokoja, ktorú práve potrebujete....

OBYČAJNÁ LACNÁ ZELENINA, A PRITOM TAKÁ PROSPEŠNÁ! ZNEŠKODŇUJE BAKTÉRIE A VÍRUSY, PROSPIEVA SRDCU, PÔSOBÍ PROTI STARNUTIU, PRIPRAVÍ TELO NA TEHOTENSTVO

Pokiaľ ste prišli na chuť červenej repe a zaradili ste ju do svojho jedálnička, urobili ste dobre. Červená repa alebo cvikla je...

PROFESIE, Z KTORÝCH VÁS MÔŽU ROZBOLIEŤ ZUBY. TIPNITE SI, KTORÉ SÚ TO

Akútnu bolesť zubov a tváre môže vyvolať zmena atmosférického tlaku. Tento jav sa nazýva barodontalgia. Trpia ňou hlavne potápači, piloti, vysokohorskí horolezci,...

V OBĽÚBENÝCH REŤAZCOCH SI UŽ ŽIVÚ RYBU NA VIANOCE NEKÚPIŠ

Ochranári zvierat tento rok dostanú pod stromček vytúžený darček. Predaj živých kaprov sa totiž na Slovensku postupne presúva do úzadia. Od praktiky,...