Dnes máme k dispozícii množstvo potravín, ktoré pochádzajú z celého sveta. Máme možnosť objaviť potraviny mimoriadne bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a ďalšie biologicky aktívne látky. Stretli ste sa už s názvom Bajra? Prezradíme Vám, že Bajra je tradičné pomenovanie v jazyku Hindi pre rastlinu Pennisetum glaucum. Za latinským názvom sa ukrýva perlové proso, ktoré je mimoriadne bohaté na cenné látky.

Poznať ho môžete i pod rôznymi inými označeniami, ako je napríklad dukn, cumbu, gero, sanio, kambu, babala alebo bulrush. Pôvod tohto obilia objavíme predovšetkým v Afrike a Indii, kde predstavuje jeden z hlavných zdrojov výživy. Dnes je už však možné objaviť tento druh prosa v mnohých častiach planéty. Prečo si však Bajra zaslúži našu pozornosť a aké látky sa v nej ukrývajú?
Proso má naozaj zaujímavý výživový profil. V 100 gramoch tejto obilniny sa nachádza až 6 gramov bielkovín a 2 gramy vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre zabezpečenie zdravia našej tráviacej sústavy. Vo všeobecnosti je varené proso pokladané za veľmi dobrý zdroj sacharidov (na 100 gramov ich obsahuje 40 gramov), bielkovín i spomínanej vlákniny. Vzhľadom na to, že proso neobsahuje lepok, je skvelou voľbou pre tých, ktorí trpia celiakiou alebo zvýšenou citlivosťou na lepok. Proso je vhodné zaradiť do bezlepkovej diéty ako súčasť kaší či v podobe prílohy.
Okrem toho je Bajra i bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred účinkami voľných radikálov spôsobujúcich oxidačný stres. Oxidačný stres je problémom, ktorý stojí v mnohých prípadov za vznikom a rozvojom akútnych i chronických ochorení. Bajra obsahuje vo svojom zložení i polyfenoly, ktoré pomáhajú minerálnym látkam (železu a zinku) perfektne sa vstrebať do ľudského organizmu. Rozhodne stojí za Vašu pozornosť a môže sa stať súčasťou prevencie proti civilizačný chorobám, ako je cukrovka či obezita.