O chvíľu nás čaká pečenie vianočných koláčikov. Lákavá vôňa sa opäť bude rozlievať celou Vašou domácnosťou a Vy opäť v receptoch objavíte označenie vanilkové ‚ho extraktu a vanilkovej esencie. Myslíte, že obe zložky predstavujú tú istú prísadu? Dovoľte nám vyviesť Vás z omylu. Esencia a extrakt sú dve rozdielne prísady a hoci obe pochádzajú z vanilkových luskov, nejedná sa o rovnakú vec. V dnešnom článku Vám odhalíme základný rozdiel medzi esenciou a extraktom, ktorý Vám pomôže staviť v budúcnosti na lepšiu voľbu pre Vás.

Rozdiel v chemickom spracovaní
V prvom rade je potrebné podotknúť, že vanilková esencia prešla oveľa zložitejším chemickým procesom, a preto nemá tak výraznú vôňu ako extrakt. Vanilková esencia predstavuje predovšetkým spojenie chemických aróm, ktorých cieľom je vytvoriť autentickú vanilkovú vôňu. Na druhej strane vanilkový extrakt je vyrobený z pravej vanilky, ktorá bola namočená do etylalkoholu a vody, a tak bola uvoľnená prirodzená vanilková aróma. Vďaka tomuto faktu má extrakt oveľa prenikavejšiu a intenzívnejšiu vôňu než spomínaná esencia.

Vanilková esencia a vanilkový extrakt sa môžu v recepte zameniť. Ak túžite po prenikavejšej a výraznejšej aróme, ktorá doplní Vaše vianočné pečivo, mali by ste pravdepodobne staviť na vanilkový extrakt. Jeho cena je vyššia, čo priamo súvisí s náročnosťou procesu i s tým, že na jeho získanie je použitá pravá vanilka miesto chemickej arómy.
Vanilkové rožteky budú s jeho pomocou o niečo aromatickejšie a výraznejšie. Pozor však na množstvo. Vďaka výraznej aróme ho odporúčame do Vašich obľúbených vianočných receptov pridať menej, než máte vo zvyku pridávať vanilkovú esenciu. Ak naopak nahrádzate extrakt esenciou, pozor na zmenu chuti najmä pri receptoch a jedlách, ktoré sa varia pri vysokej teplote.