12.7 C
Bratislava
nedeľa, 25 septembra, 2022

PÚPAVA A JEJ VYUŽITIE

Celkom obyčajná, ale liečivá. Púpava a jej všestranné využitie v kuchyni. Pozrite si skvelé inšpirácie.

Naši predkovia využívali počas celého roka plody, ktoré im ponúkala príroda. Nebolo to len lesné ovocie alebo hríby, ale aj rôzne druhy byliniek. Z tých pripravovali čaje a využívali ich aj pri niektorých receptoch. Jedným z prvých pokladov je púpava.

Čo sa zbiera z púpavy?

Výhodou púpavy je, že rastie počas celej sezóny. V teplejších oblastiach sa objavuje už v máji a nájdete ju až do októbra. Vyberajte si také oblasti, ktoré sú ďaleko od cesty a nie sú teda znečistené. Taktiež tam radšej choďte počas dní po daždi, keď je z nej zmytý peľ a iné nečistoty. Na otázku, čo sa zbiera zo samotnej rastlinky, je veľmi jednoduchá odpoveď. Zužitkujete totiž všetko.

Kvety sa pochopiteľne zbierajú rozkvitnuté, ešte žlté. V tom prípade choďte radšej na lúku poobede, aby už boli pekne rozvinuté. Spotrebujete aj listy a dokonca sa robievajú čaje aj z koreňa. Nevyužíva sa len stonka, ktorá môže byť horkejšia. Pri koreni buďte opatrné, pretože veľké množstvo by pôsobilo ako droga.

Kvety púpavy do šalátov i ako ozdoba

Aktuálne je veľmi obľúbený trend používania kvetov. Tie sa dávajú ako ozdoby do rôznych jedál. Nádherne vyniknú na dezertoch, z ktorých tak môžete urobiť rozkvitnutú lúku. Okrem toho ich môžete pridať do šalátov alebo nimi dotvoríte hlavné jedlo na tanieri.

Tak ako zvyšok púpavy, aj kvety sú jedlé. Nemajú veľmi výraznú chuť, preto sa hodia ku akýmkoľvek surovinám, pretože ich nebudú prevyšovať.

Listy púpavy sú veľmi podobné rukole

Vzhľadom sa púpavové listy veľmi podobajú rukole. A presne na ten istý spôsob ich aj môžete využiť. Výborné sú najmä surové, keďže vtedy majú najviac vitamínov. Ich chuť je príjemná, niekedy mierne pikantná. Hodia sa v kombinácii s akoukoľvek šalátovou zeleninou. Môžete nimi tiež ozdobiť pizzu alebo cestoviny. Vyberajte mladšie a menšie listy, ktoré sú chuťovo príjemnejšie.

Púpava obsahuje veľa vitamínov a minerálov

Púpavu by ste mali vyhľadať aj kvôli tomu, že obsahuje veľa dôležitých výživných látok. Vďaka tomu pomáha pri viacerých zdravotných ťažkostiach. V listoch a kvetoch sa nachádza:

1) kyselina listová

2) vitamíny C, A, B, K

3) vápnik

4) luteín

5) železo

6) magnézium

7) sodík

Zlepšuje imunitu a pomáha pri zdravotných problémoch

Kvôli vysokému podielu výživných látok sa využíva aj pri domácej liečbe. Počas celého roka pomáha ako čaj. Listy alebo kvety vysušte a potom podľa potreby spotrebujte. Keď ich použijete ako čerstvé, tak majú zase viac vitamínov a vtedy je dobrá napríklad pri tráviacich problémoch. Púpava vám pomôže napríklad pri týchto ťažkostiach: posilnenie imunity, prechladnutie, chrípka, problémy s dýchacími cestami, žlčové kamene, prekyslený žalúdok, reuma, dna, prečistenie tráviaceho systému, zníženie cukru v krvi, problémy s močovými cestami, čistí krv, má protizápalové účinky.

Púpavový med

Med si pripravte vždy v hlavnej sezóne. Potrebujete na neho veľké množstvo kvetov, preto už musí byť dostatočne rozkvitnutá a rozšírená. Pred prípravou ich radšej opláchnite, aby ste ich zbavili nečistôt.

Suroviny: 500 kusov púpavových kvetov, 1,5 kg cukru, 1,5 litra vody, 2 veľké citróny

Postup: Med z púpavy je príjemne sladký, preto je aj obľúbený medzi deťmi. Zostáva tekutý, takže ho môžete použiť napríklad na lievance alebo hocikde namiesto javorového sirupu. Použite do neho iba kvietky, nedávajte aj stonky, aby vám nezhorkol. Dajte ich do hrnca spolu s citrónom pokrájaným na menšie kúsky a vodou. Toto nechajte na sporáku zovrieť a potom dajte základ postáť na 24 hodín na chladné miesto. Teraz kvety preceďte a ešte z nich cez gázu vytlačte všetku tekutinu. Vzniknutú zmes varte spolu s cukrom dovtedy, až pokiaľ nebude mať medovú konzistenciu. Ešte horúci ho vlejte do pohárov a potom odložte na tmavé miesto.

Zdroj: Pixabay

Púpavový sirup

Veľmi podobným spôsobom ako med sa vyrába aj púpavový sirup. Mení sa len pomer surovín. Na 200 kvetov použijete liter vody a kilo cukru. Tentoraz púpavu a citrón neprevaríte, ale zalejete horúcou vodou. Zvyšok receptu je rovnaký ako pri mede, len v tomto prípade by mal mať menej hustú konzistenciu.

Potom sa pridáva do nápojov alebo aj do dezertov.

Púpavové pesto

Ak sa vám podarí nazbierať veľké množstvo listov, nemali by ste ich dlho skladovať, aby vám nezvädli a nestratili tak na chuti. Pripravte si z nich radšej pesto, ktoré môžete podávať s cestovinami alebo ho natrite na toasty a pridajte ku nemu prosciuto. Recept je úplne rovnaký, ako keď robíte klasické pesto.

Listy teda rozmixujte spolu s cesnakom, píniovými alebo inými orieškami, parmezánom a olivovým olejom. Dochuťte ho soľou a čiernym korením. V chladničke ho môžete skladovať celý mesiac.

Púpavové kapary

Zaujímavou chuťovkou sú púpavové kapary. Vyrábajú sa z nerozkvitnutých pukov, ktoré naložíte spolu s octom, cibuľou, cesnakom a môžete pridať aj ľubovoľné bylinky. Suché suroviny zmiešajte, úplne ich zalejte ochuteným vínnym octom a takto ich nechajte macerovať počas dvoch mesiacov.

Použite ich na prípravu šalátov a studených jedál.

Púpavový olej

Olej sa síce nevyužíva do varenia, ale je veľmi dobrým pomocníkom pri reume či chronických bolestiach, keď ho použijete na masáž. Pomáha aj pri suchej pokožke, keď ho natrite namiesto telového mlieka. Vyrába sa veľmi jednoducho. Púpavové kvety zalejte olejom a uzavretý pohár položte na parapet na miesto, kde vám počas dňa najdlhšie svieti slnko. Takto ho nechajte dva týždne, občas ho premiešajte. Potom ho stačí precediť a skladujte ho na tmavom mieste.

Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/clanok/1387/zazracna-pupava-pripravite-z-nej-caj-i-zaujimave-recepty/?utm_source=najmama.sk&utm_medium=article

Related Articles

OSEM NEREÁLNYCH OČAKÁVANÍ, KTORÉ NÁM NIČIA ŽIVOT. ZBAVTE SA ICH A BUDETE ÚSPEŠNEJŠÍ

Naše očakávania určujú našu realitu, viac než čokoľvek iné v živote. Ak neveríte, že uspejete, neuspejete. Výskum Štátnej univerzity...

KEĎ NÁVRAT DO PRACOVNÉHO REŽIMU BOLÍ: 10 TIPOV, AKO ZVLÁDNUŤ NABITÚ JESEŇ

Je čas si priznať, že po lete a dovolenkách obvykle nie sme ani oddýchnutejší ani nabití novou energiou. Naopak, cez prázdniny sme...

AKO KÚRIŤ LACNO A ZDRAVO: KRB, KRBOVÁ VLOŽKA ALEBO KRBOVÉ KACHLE? A JE LEPŠIE DREVO, BRIKETY, PELETY ALEBO UHLIE?

Krby či kachle sú jedným zo spôsobov, ako v byte, dome alebo na chalupe zabezpečiť teplo. Ešte donedávna boli len doplnkovým spôsobom...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,100OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

OSEM NEREÁLNYCH OČAKÁVANÍ, KTORÉ NÁM NIČIA ŽIVOT. ZBAVTE SA ICH A BUDETE ÚSPEŠNEJŠÍ

Naše očakávania určujú našu realitu, viac než čokoľvek iné v živote. Ak neveríte, že uspejete, neuspejete. Výskum Štátnej univerzity...

KEĎ NÁVRAT DO PRACOVNÉHO REŽIMU BOLÍ: 10 TIPOV, AKO ZVLÁDNUŤ NABITÚ JESEŇ

Je čas si priznať, že po lete a dovolenkách obvykle nie sme ani oddýchnutejší ani nabití novou energiou. Naopak, cez prázdniny sme...

AKO KÚRIŤ LACNO A ZDRAVO: KRB, KRBOVÁ VLOŽKA ALEBO KRBOVÉ KACHLE? A JE LEPŠIE DREVO, BRIKETY, PELETY ALEBO UHLIE?

Krby či kachle sú jedným zo spôsobov, ako v byte, dome alebo na chalupe zabezpečiť teplo. Ešte donedávna boli len doplnkovým spôsobom...

KONIEC VEĽKÉHO PRÍBEHU. CHÁRA SA LÚČI S KARIÉROU

Po 24 sezónach a 1880 zápasoch. Ako najstarší a v mnohých smeroch aj najvyšší. Zdeno Chára sa rozhodol, že ukončí kariéru.

DODÁVATELIA ENERGIÍ SÚ OCHOTNÍ POSKYTNÚŤ SPLÁTKOVÉ KALENDÁRE

V prípade, ak majú odberatelia problémy s úhradou platieb za energie, treba včas kontaktovať svojho dodávateľa. Najväčší dodávatelia elektriny...