17 C
Bratislava
štvrtok, 13 júna, 2024
spot_img

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

 „Školský program“ EÚ podporuje distribúciu ovocia a zeleniny do škôl v celej Európskej únii ako súčasť širšieho programu osvety o európskom poľnohospodárstve a prínosoch zdravého stravovania. Pri výbere produktov sa zohľadňuje sezónnosť, rôznorodosť, dostupnosť, zdravotné a environmentálne aspekty. Krajiny EÚ môžu podporovať produkty, ktoré sú miestne, ekologické, so značkou kvality a pochádzajú z krátkych dodávateľských reťazcov. V rámci tohto programu sa podporujú aj vzdelávacie opatrenia, ktoré zahŕňajú témy ako miestne potravinové reťazce, ekologické poľnohospodárstvo, udržateľná produkcia či plytvanie potravinami. Cieľom  „Školského programu“ EÚ je priblížiť deťom poľnohospodárstvo a naučiť ich zdravým stravovacím návykom.

Množstvo skonzumovaného čerstvého ovocia a zeleniny v Európskej únii je pod úrovňou medzinárodných aj vnútroštátnych odporúčaní v oblasti výživy. Na druhej strane sa zvyšuje spotreba spracovaných potravín, ktoré často obsahujú priveľa pridaného cukru, soli, tukov alebo prídavných látok.

Následkom nezdravého stravovania v spojení s nízkou telesnou aktivitou je obezita. EÚ preto prijíma opatrenia, ktoré deťom pomôžu zdravo sa stravovať a viesť zdravý životný štýl.

Zdroj: Pixabay

CIELE

  • Vytváranie pozitívneho vzťahu detí k poľnohospodárstvu, nadobúdanie vedomostí o výrobe a spracovaní ovocia a zeleniny,
  • nadobúdanie vedomostí o prospešnosti výrobkov  „Školského programu“ pre zdravie,
  • trvalé zvyšovanie podielu týchto produktov v strave detí v období kedy sa formujú ich stravovacie návyky,
  • zameranie pozornosti žiakov na problém s plytvaním jedla,
  • úzka spolupráca s rodičmi detí, možnosť zapojenia širokej verejnosti,
  • vytváranie vedomostí a praktických zručností u detí o pestovaní jednotlivých druhov ovocia a zeleniny.

POTREBY A OČAKÁVANÉ VÝSLEDKY U DETÍ A ŽIAKOV

  • zvýšiť spotrebu ovocia, zeleniny a výrobkov z nich,
  • vplývať na vytváranie správnych stravovacích návykov,
  • zvýšenie nutričnej gramotnosti,
  • zvýšiť vedomosti detí o zdravotných účinkoch ovocia a zeleniny a výrobkov
    z nich,
  • zabezpečovať sprievodné opatrenia napríklad formou návštev detí
    v poľnohospodárskych podnikoch, v ovocných sadoch a v spracovateľských
    podnikoch formou exkurzií, prednášok, ochutnávok a pod..

PRÍNOS PRE ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

  • úprava obalov (zníženie množstva obalového materiálu),
  • separovanie potravinového odpadu,
  • edukačnými činnosťami obmedziť plytvanie potravinami.

DISTRIBÚCIA

Krajiny EÚ (v spolupráci s orgánmi venujúcimi sa zdraviu a správnej výžive) schvaľujú zoznam výrobkov pomáhajúcich dosiahnuť cieľ tohto programu, ktorým je pomôcť deťom zdravo sa stravovať.

Schválené ovocie a zelenina distribuované do škôl a predškolských zariadení: jablká, hrušky, broskyne, marhule, slivky, čerešne, jahody, ríbezle, maliny, čučoriedky, rajčiaky, paprika, reďkovky, kaleráb, mrkva, hrášok zelený – nelúpaný.

Prioritou je čerstvé ovocie a zelenina. Na podporu rozmanitosti v stravovaní resp. osobitných výživových potrieb môžu krajiny EÚ zaradiť do ponuky aj spracované ovocie a zeleninu, napríklad šťavy, ovocné pyré, jablkové sušené lupienky….

Ovocie a zelenina

  • má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto,
  • priaznivo ovplyvňuje fyziologické procesy v našom organizme, 
  • obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie – vitamíny, vláknina, mastné kyseliny, fruktóza a minerálne látky.

ÚSPEŠNOSŤ PROJEKTU V ČLENSKÝCH ŠTÁTOCH EU

Od roku 2009 sú vykonávané viaceré hodnotenia a monitorovanie vykonávania  „Školského programu“. Avšak zber údajov a vyhodnocovanie bolo za posledné dva školské roky v dôsledku pandémie COVID-19 obmedzené. Napriek tomu sa ciele darí plniť a čísla z roka na rok stúpajú.

Monitoring za školský rok 2018/2019
Zdroj: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/school-scheme-factsheet_2018-19_sk.pdf

BUĎTE TRPEZLIVÍ A BUĎTE VZOROM

Dospelý človek si na novú potravinu zvykne po 5 pokusoch, avšak u detí musíme byť trpezlivejší a potrebujeme 10-15 pokusov kým si dieťa niečo nové obľúbi. Ponúkame mu produkty v inej forme – miešané šaláty, smoothie. Takže predovšetkým trpezlivosť a hlavne ísť príkladom, pretože hlavne rodičia sú pre svoje deti vzorom v životnom štýle a tiež výžive.

PRÍBEHY

SLOVENSKO

Základná škola s materskou školou Bracovce. Naša školská jedáleň je zapojená do programu „Školský program“, čo znamená pravidelné zabezpečovanie ovocia a zeleniny alebo výrobkov z nich do škôl. Dotované ovocie a zeleninu nie je možné použiť na prípravu jedál a sú určené len na spotrebu žiakov v škole. Ovocie je dotované z prostriedkov Európskej únie a z prostriedkov štátneho rozpočtu na podporu spotreby ovocia a zeleniny a výrobkov z ovocia a zeleniny, ktoré sú uvedené v osobitnom predpise, pre deti v materských školách, pre žiakov v základných školách a pre deti a žiakov v školách pre deti alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Zdroj: https://zssmsbracovce.edupage.org/a/program-skolske-ovocie

Zdroj: YouTube, ZŠ Trenčianske Teplice

GRÉCKO

Žiaci sa môžu podieľať na príprave výchovnej pyramídy, ktorej témou sú zdravé potraviny a fyzická aktivita. Malé deti sa kreatívnym a pútavým spôsobom dozvedia o význame zdravých stravovacích návykov a o aktívnom životnom štýle. Zábavné fyzické aktivity a šport v každodennom živote motivujú deti k tomu, aby boli aktívne a zdravé.

.https://eu-schoolprogramme.minagric.gr/

LITVA

Pre litovské deti bolo v školskom roku 2018/2019 pripravených niekoľko zábavných podujatí. Naučili sa o zdravých stravovacích návykoch,
spolu pripravili chutné jedlá a venovali sa športu. Vďaka trom moderátorom prezlečeným za mrkvu, jablko a zlého gumového medvedíka bolo o zábavu postarané.
www.pienasvaisiai.lt

Zdroj: https://www.pienasvaisiai.lt/galerija/sveikuoliska-mokiniu-svente-taurageje/34

POĽSKO

V Poľsku vytvorili súbor nástrojov pre učiteľov, ktorý pomáha pri výučbe žiakov o zdravom stravovaní, o našom vzťahu s poľnohospodárstvom a o tom, ako predchádzať plytvaniu potravinami. Pedagogická pomôcka obsahuje scenáre a návody pre učiteľov, v ktorých nájdu podrobné pokyny na rôzne činnosti, napríklad vytvorenie školskej záhrady, usporiadanie kurzu varenia alebo zorganizovanie návštevy farmy. Deti a ich rodičia majú k dispozícii aj dodatočné vzdelávacie materiály. Napríklad blog o kreslenom prasiatku Chrumas!

(kowr.gov.pl)

Zdroj: https://www.kowr.gov.pl/program-dla-szkol/program-dla-szkol/dzialania-edukacyjne/scenariusze-zajec

CHORVÁTSKO

Žiaci strednej odbornej školy Antuna Horvata v meste Đakovo vytvorili
ekologickú antistresovú záhradu, v ktorej možno odpočívať a vychutnávať
si krásu a vôňu prírody. Darilo sa aj biodiverzite vďaka špeciálnemu hotelu
pre hmyz! Okrem toho žiaci, ktorí sa venujú výžive, pripravili zdravé jedlá
v rámci projektu „Kvapka dobroty“. Motto strednej odbornej školy Antuna
Horvata, ktorá je od roku 2003 uznávaná ako medzinárodná eko-škola, znie
„budúcnosť našej planéty je v našich rukách“.

Zdroj: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/school-scheme-factsheet_2018-19_sk.pdf


Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,800OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články