3.7 C
Bratislava
utorok, 29 novembra, 2022

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

 „Školský program“ EÚ podporuje distribúciu ovocia a zeleniny do škôl v celej Európskej únii ako súčasť širšieho programu osvety o európskom poľnohospodárstve a prínosoch zdravého stravovania. Pri výbere produktov sa zohľadňuje sezónnosť, rôznorodosť, dostupnosť, zdravotné a environmentálne aspekty. Krajiny EÚ môžu podporovať produkty, ktoré sú miestne, ekologické, so značkou kvality a pochádzajú z krátkych dodávateľských reťazcov. V rámci tohto programu sa podporujú aj vzdelávacie opatrenia, ktoré zahŕňajú témy ako miestne potravinové reťazce, ekologické poľnohospodárstvo, udržateľná produkcia či plytvanie potravinami. Cieľom  „Školského programu“ EÚ je priblížiť deťom poľnohospodárstvo a naučiť ich zdravým stravovacím návykom.

Množstvo skonzumovaného čerstvého ovocia a zeleniny v Európskej únii je pod úrovňou medzinárodných aj vnútroštátnych odporúčaní v oblasti výživy. Na druhej strane sa zvyšuje spotreba spracovaných potravín, ktoré často obsahujú priveľa pridaného cukru, soli, tukov alebo prídavných látok.

Následkom nezdravého stravovania v spojení s nízkou telesnou aktivitou je obezita. EÚ preto prijíma opatrenia, ktoré deťom pomôžu zdravo sa stravovať a viesť zdravý životný štýl.

Zdroj: Pixabay

CIELE

  • Vytváranie pozitívneho vzťahu detí k poľnohospodárstvu, nadobúdanie vedomostí o výrobe a spracovaní ovocia a zeleniny,
  • nadobúdanie vedomostí o prospešnosti výrobkov  „Školského programu“ pre zdravie,
  • trvalé zvyšovanie podielu týchto produktov v strave detí v období kedy sa formujú ich stravovacie návyky,
  • zameranie pozornosti žiakov na problém s plytvaním jedla,
  • úzka spolupráca s rodičmi detí, možnosť zapojenia širokej verejnosti,
  • vytváranie vedomostí a praktických zručností u detí o pestovaní jednotlivých druhov ovocia a zeleniny.

POTREBY A OČAKÁVANÉ VÝSLEDKY U DETÍ A ŽIAKOV

  • zvýšiť spotrebu ovocia, zeleniny a výrobkov z nich,
  • vplývať na vytváranie správnych stravovacích návykov,
  • zvýšenie nutričnej gramotnosti,
  • zvýšiť vedomosti detí o zdravotných účinkoch ovocia a zeleniny a výrobkov
    z nich,
  • zabezpečovať sprievodné opatrenia napríklad formou návštev detí
    v poľnohospodárskych podnikoch, v ovocných sadoch a v spracovateľských
    podnikoch formou exkurzií, prednášok, ochutnávok a pod..

PRÍNOS PRE ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

  • úprava obalov (zníženie množstva obalového materiálu),
  • separovanie potravinového odpadu,
  • edukačnými činnosťami obmedziť plytvanie potravinami.

DISTRIBÚCIA

Krajiny EÚ (v spolupráci s orgánmi venujúcimi sa zdraviu a správnej výžive) schvaľujú zoznam výrobkov pomáhajúcich dosiahnuť cieľ tohto programu, ktorým je pomôcť deťom zdravo sa stravovať.

Schválené ovocie a zelenina distribuované do škôl a predškolských zariadení: jablká, hrušky, broskyne, marhule, slivky, čerešne, jahody, ríbezle, maliny, čučoriedky, rajčiaky, paprika, reďkovky, kaleráb, mrkva, hrášok zelený – nelúpaný.

Prioritou je čerstvé ovocie a zelenina. Na podporu rozmanitosti v stravovaní resp. osobitných výživových potrieb môžu krajiny EÚ zaradiť do ponuky aj spracované ovocie a zeleninu, napríklad šťavy, ovocné pyré, jablkové sušené lupienky….

Ovocie a zelenina

  • má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto,
  • priaznivo ovplyvňuje fyziologické procesy v našom organizme, 
  • obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie – vitamíny, vláknina, mastné kyseliny, fruktóza a minerálne látky.

ÚSPEŠNOSŤ PROJEKTU V ČLENSKÝCH ŠTÁTOCH EU

Od roku 2009 sú vykonávané viaceré hodnotenia a monitorovanie vykonávania  „Školského programu“. Avšak zber údajov a vyhodnocovanie bolo za posledné dva školské roky v dôsledku pandémie COVID-19 obmedzené. Napriek tomu sa ciele darí plniť a čísla z roka na rok stúpajú.

Monitoring za školský rok 2018/2019
Zdroj: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/school-scheme-factsheet_2018-19_sk.pdf

BUĎTE TRPEZLIVÍ A BUĎTE VZOROM

Dospelý človek si na novú potravinu zvykne po 5 pokusoch, avšak u detí musíme byť trpezlivejší a potrebujeme 10-15 pokusov kým si dieťa niečo nové obľúbi. Ponúkame mu produkty v inej forme – miešané šaláty, smoothie. Takže predovšetkým trpezlivosť a hlavne ísť príkladom, pretože hlavne rodičia sú pre svoje deti vzorom v životnom štýle a tiež výžive.

PRÍBEHY

SLOVENSKO

Základná škola s materskou školou Bracovce. Naša školská jedáleň je zapojená do programu „Školský program“, čo znamená pravidelné zabezpečovanie ovocia a zeleniny alebo výrobkov z nich do škôl. Dotované ovocie a zeleninu nie je možné použiť na prípravu jedál a sú určené len na spotrebu žiakov v škole. Ovocie je dotované z prostriedkov Európskej únie a z prostriedkov štátneho rozpočtu na podporu spotreby ovocia a zeleniny a výrobkov z ovocia a zeleniny, ktoré sú uvedené v osobitnom predpise, pre deti v materských školách, pre žiakov v základných školách a pre deti a žiakov v školách pre deti alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Zdroj: https://zssmsbracovce.edupage.org/a/program-skolske-ovocie

Zdroj: YouTube, ZŠ Trenčianske Teplice

GRÉCKO

Žiaci sa môžu podieľať na príprave výchovnej pyramídy, ktorej témou sú zdravé potraviny a fyzická aktivita. Malé deti sa kreatívnym a pútavým spôsobom dozvedia o význame zdravých stravovacích návykov a o aktívnom životnom štýle. Zábavné fyzické aktivity a šport v každodennom živote motivujú deti k tomu, aby boli aktívne a zdravé.

.https://eu-schoolprogramme.minagric.gr/

LITVA

Pre litovské deti bolo v školskom roku 2018/2019 pripravených niekoľko zábavných podujatí. Naučili sa o zdravých stravovacích návykoch,
spolu pripravili chutné jedlá a venovali sa športu. Vďaka trom moderátorom prezlečeným za mrkvu, jablko a zlého gumového medvedíka bolo o zábavu postarané.
www.pienasvaisiai.lt

Zdroj: https://www.pienasvaisiai.lt/galerija/sveikuoliska-mokiniu-svente-taurageje/34

POĽSKO

V Poľsku vytvorili súbor nástrojov pre učiteľov, ktorý pomáha pri výučbe žiakov o zdravom stravovaní, o našom vzťahu s poľnohospodárstvom a o tom, ako predchádzať plytvaniu potravinami. Pedagogická pomôcka obsahuje scenáre a návody pre učiteľov, v ktorých nájdu podrobné pokyny na rôzne činnosti, napríklad vytvorenie školskej záhrady, usporiadanie kurzu varenia alebo zorganizovanie návštevy farmy. Deti a ich rodičia majú k dispozícii aj dodatočné vzdelávacie materiály. Napríklad blog o kreslenom prasiatku Chrumas!

(kowr.gov.pl)

Zdroj: https://www.kowr.gov.pl/program-dla-szkol/program-dla-szkol/dzialania-edukacyjne/scenariusze-zajec

CHORVÁTSKO

Žiaci strednej odbornej školy Antuna Horvata v meste Đakovo vytvorili
ekologickú antistresovú záhradu, v ktorej možno odpočívať a vychutnávať
si krásu a vôňu prírody. Darilo sa aj biodiverzite vďaka špeciálnemu hotelu
pre hmyz! Okrem toho žiaci, ktorí sa venujú výžive, pripravili zdravé jedlá
v rámci projektu „Kvapka dobroty“. Motto strednej odbornej školy Antuna
Horvata, ktorá je od roku 2003 uznávaná ako medzinárodná eko-škola, znie
„budúcnosť našej planéty je v našich rukách“.

Zdroj: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/school-scheme-factsheet_2018-19_sk.pdf


Related Articles

PREČO A KEDY POUŽÍVAŤ PRÍRODNÉ OLEJE A VOSKY NA DREVO?

Podčiarkujú prirodzený vzhľad a vlastnosti dreva, chránia pred nástrahami počasia, ako aj pred špinou. Vosk a olej na drevo sú prírodnou alternatívou na...

AKÉ SÚ VÝHODY DREVENEJ PERGOLY?

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi je priam hriech sedieť vnútri. Pergola s posedením v záhrade môže byť tou oázou pokoja, ktorú práve potrebujete....

OBYČAJNÁ LACNÁ ZELENINA, A PRITOM TAKÁ PROSPEŠNÁ! ZNEŠKODŇUJE BAKTÉRIE A VÍRUSY, PROSPIEVA SRDCU, PÔSOBÍ PROTI STARNUTIU, PRIPRAVÍ TELO NA TEHOTENSTVO

Pokiaľ ste prišli na chuť červenej repe a zaradili ste ju do svojho jedálnička, urobili ste dobre. Červená repa alebo cvikla je...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,300OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

PREČO A KEDY POUŽÍVAŤ PRÍRODNÉ OLEJE A VOSKY NA DREVO?

Podčiarkujú prirodzený vzhľad a vlastnosti dreva, chránia pred nástrahami počasia, ako aj pred špinou. Vosk a olej na drevo sú prírodnou alternatívou na...

AKÉ SÚ VÝHODY DREVENEJ PERGOLY?

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi je priam hriech sedieť vnútri. Pergola s posedením v záhrade môže byť tou oázou pokoja, ktorú práve potrebujete....

OBYČAJNÁ LACNÁ ZELENINA, A PRITOM TAKÁ PROSPEŠNÁ! ZNEŠKODŇUJE BAKTÉRIE A VÍRUSY, PROSPIEVA SRDCU, PÔSOBÍ PROTI STARNUTIU, PRIPRAVÍ TELO NA TEHOTENSTVO

Pokiaľ ste prišli na chuť červenej repe a zaradili ste ju do svojho jedálnička, urobili ste dobre. Červená repa alebo cvikla je...

PROFESIE, Z KTORÝCH VÁS MÔŽU ROZBOLIEŤ ZUBY. TIPNITE SI, KTORÉ SÚ TO

Akútnu bolesť zubov a tváre môže vyvolať zmena atmosférického tlaku. Tento jav sa nazýva barodontalgia. Trpia ňou hlavne potápači, piloti, vysokohorskí horolezci,...

V OBĽÚBENÝCH REŤAZCOCH SI UŽ ŽIVÚ RYBU NA VIANOCE NEKÚPIŠ

Ochranári zvierat tento rok dostanú pod stromček vytúžený darček. Predaj živých kaprov sa totiž na Slovensku postupne presúva do úzadia. Od praktiky,...