13 C
Bratislava
piatok, 29 septembra, 2023

TOTO JE DÔVOD, PREČO OBĽÚBENÝ SYR PARMEZÁN NIE JE VEGETARIÁNSKY VÝROBOK

Vegetariánstvo je spôsob stravovania, pri ktorom ľudia nejedia mäsové výrobky a zo živočíšnych produktov konzumujú len mlieko a syry. Pozor na to, pretože nie všetky syry sú naozaj vhodné pre vegetariánov. Ako píše Unilad, práve tie najobľúbenejšie syrové výrobky majú čo-to dočinenia aj s mäsom.

Zatiaľ čo vegáni sa nemusia ničoho obávať, pre vegetariánov prichádza s týmto zistením veľká zmena v pohľade na syr parmezán, ale aj na ostatné obľúbené syrové výrobky. Vegán totiž nekonzumuje nič, čo pochádza zo živočíšnej ríše, no vegetarián má „povolené“ aj syry či mlieko.

Práve známy syr parmezán, v originálnom talianskom názve Parmigiano-Reggiano, je špeciálny tvrdý syr, ktorý pozná takmer každý a väčšina z nás s ním určite prišla počas života do kontaktu. Je totiž chutný, bežne dostupný a tvorí dôležitú súčasť viacerých obľúbených jedál.

Kde je tam mäso?

ADVERTISING

Jeho „problémom“ však je, že súčasťou jeho výroby je aj mäso. Je to preto, že proces koagulácie, ktorým sa syr vyrába, používa aj enzým, ktorý sa nazýva chymozín. Ten sa do produktu zavádza pomocou syridla, ktoré je celým „kameňom úrazu“ pre syr a oddaných vegetariánov.

Syridlo sa totiž vyrába tak, že vysušený teľací žalúdok sa nakrája a pridá do zmesi predtým, ako sa z výrobku stane syr. Tento krok v procese výroby parmezánu je taký dôležitý, že čokoľvek, čo neobsahuje kravské mlieko, soľ a teľacie syridlo, nemôže niesť oficiálne názov parmezán.

V rámci Európskej únie platí dokonca zákon, že ak chce syr niesť názov parmezán, musí byť vyrábaný striktne vyššie opísaným procesom. Netýka sa to len parmezánu, pretože rovnakým spôsobom sú vyrábané aj ďalšie obľúbené syry ako GorgonzolaGruyèreManchegoPecorino-RomanoCamembertEmentálVacherin a Bucheron.

Portál Unilad zozbieral aj pár reakcií ľudí na to, že ich obľúbené syry vlastne nie sú 100 % vegetariánske. Od zhrozenia cez smútok až po myšlienky o tom stať sa úplným vegánom, a teda sa vyhnúť všetkej živočíšnej strave.

Zdroj: https://www.interez.sk/ludia-su-z-tohto-zistenia-v-soku-oblubeny-syr-parmezan-nie-je-vegetariansky-vyrobok-toto-je-dovod-preco/

Related Articles

CHCETE SI Z DOVOLENKY DONIESŤ SYR ALEBO CIGARETY? POZOR, MÔŽETE PORUŠOVAŤ ZÁKON

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave zaistili colníci počas leta takmer 45-tisíc kusov cigariet rôznych značiek privezených dovolenkármi z Turecka či...

O TOM, AKO VYZERÁTE, ROZHODUJE TO, ČO ROBÍTE KAŽDÝ DEŇ PO 15. HODINE POPOLUDNÍ

Chcete schudnúť a mať viac energie? Nemusíte prestať jesť, svoje chody si len musíte lepšie načasovať. Vďaka tomu si budete môcť reštartovať...

SKLADUJETE LIEKY V KÚPEĽNI? TU SÚ DÔVODY, PREČO TO NEROBIŤ

Nesprávne skladovanie lieku môže mať negatívne účinky na zdravie ľudí. Nesprávne skladovanie lieku môže mať negatívne účinky na zdravie...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,200OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

CHCETE SI Z DOVOLENKY DONIESŤ SYR ALEBO CIGARETY? POZOR, MÔŽETE PORUŠOVAŤ ZÁKON

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave zaistili colníci počas leta takmer 45-tisíc kusov cigariet rôznych značiek privezených dovolenkármi z Turecka či...

O TOM, AKO VYZERÁTE, ROZHODUJE TO, ČO ROBÍTE KAŽDÝ DEŇ PO 15. HODINE POPOLUDNÍ

Chcete schudnúť a mať viac energie? Nemusíte prestať jesť, svoje chody si len musíte lepšie načasovať. Vďaka tomu si budete môcť reštartovať...

SKLADUJETE LIEKY V KÚPEĽNI? TU SÚ DÔVODY, PREČO TO NEROBIŤ

Nesprávne skladovanie lieku môže mať negatívne účinky na zdravie ľudí. Nesprávne skladovanie lieku môže mať negatívne účinky na zdravie...

SCHVÁLENIE EMISNEJ NORMY EURO 7 JE NA SPADNUTIE: LIMITY PRE AUTÁ MNOHÝCH PREKVAPILI, SÚ INÉ AKO V NÁVRHU SPRED ROKA

Limity pre osobné aj nákladné autá nakoniec nie sú také prísne, ako v pôvodnom návrhu spred roka. Európska únia...

CHCETE KONEČNE SCHUDNÚŤ Z BRUCHA?

Koľkokrát ste už toto čítali? Najlepšie je cvičiť večer, lebo máme najvyššiu teplotu telesného jadra, potom ráno, lebo nalačno spaľujeme tuky. Je...