Vegánstvu podľahli po celom svete státisíce ľudí. Strava, ktorá sa spolieha len na zdroje pochádzajúce z rastlinnej ríše, je odpoveďou na mnohé zdravotné komplikácie. Napriek tomu je však chudobná na niektoré druhy živín a je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť tomu, čo si nakladáte na tanier. V opačnom prípade sa u Vás môžu vyvinúť zdravotné komplikácie, ktoré súvisia s nedostatkom určitých skupín vitamínov a minerálnych látok. Po celom svete sa množia prípady, kedy rodičia v dobrej viere naordinovali stravu postavenú na rastlinných zdrojoch i svojim deťom.

Detský organizmus je však na nedostatok živín oveľa citlivejší ako organizmus dospelého človeka. U detí sa s nedostatkom živín môžu vyvinúť ochorenia kostí, poškodenie mozgu, zastavenie rastu či poškodenie svalov. A z toho dôvodu niektoré krajiny uvažujú o zákaze vegánskej stravy pre deti, ktoré sú mladšie ako 4 roky.
Medzi tieto krajiny patrí predovšetkým Taliansko a Austrália, v ktorých sa objavili prípady detí ťažko podvyživených kvôli vegánskej strave. V Taliansku spustil rokovanie o kontroverznom zákone prípad 14 mesačného chlapca, ktorý bol prijatý do nemocnice v ťažkom stave kvôli nedostatku určitých vitamínov a minerálov. V Austrálii bola situácia ešte vážnejšia, pretože nedostatočné zastúpenie živín u ročného dievčatka spôsobilo trvalé poškodenie mozgu.
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že samotná rastlinná strava nie je zlá. Problémom býva nedostatočné zastúpenie vitamínu B12 a vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K), na ktoré je vegánska strava chudobná. Ani odborníci sa dnes jednohlasne nezhodujú, či je vegánstvo vhodné alebo nevhodné pre deti. Podstatné je zabezpečiť pre ne dostatočný kalorický príjem a správne množstvo všetkých vitamínov, minerálov a ďalších biologicky aktívnych látok, ktoré sa v bežnej strave nachádzajú. A to je často problém pri vegánskej strave, ktorú rodičia starostlivo nesledujú.