Poznáte ich históriu?
Ako prvé štedrovečerné jedlo sa tradične podávajú oblátky s medom, cesnakom alebo orechmi. Vianočné oblátky – či už okrúhle, oválne alebo v tvare trubičky – sa pripravujú z nekvaseného cesta a pečú vo formách s cirkevnými symbolmi.
V minulosti však plnili inú funkciu ako dnes. Do 18. storočia ich piekli a roznášali kňazi. „V cirkevných školách pripadala táto úloha učiteľom – rechtorom. Začiatkom adventu obchádzali žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na vianočné oblátky.
Ešte v medzivojnovom období na mnohých slovenských dedinách piekli oblátky ženy na otvorenom ohnisku na rechtorskom alebo farskom dvore. Piekli sa oblátky vodové, cukrové, orechové a do 30. rokov 20. storočia aj pre dobytok so zapečenou petržlenovou vňaťou. V posledný týždeň pred Vianocami ich žiaci roznášali s vinšom, ktorý skladali učitelia.
V medzivojnovom období pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušili.
V zmysle ľudovej viery sa vianočným oblátkam pripisovali aj magické účinky. Odkladalo sa z nich do siatin, používali sa na ochranu pred požiarom alebo na okurovanie, čo je pôsobenie dymom na osoby, zvieratá alebo veci ako magický úkon s cieľom ochrániť, očistiť či liečiť.