Med je úžasným prírodným produktom s množstvom prospešných vlastností. Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdraviu.
Aj okolo medu a jeho používania či kvality však stále existuje veľa mýtov a dezinformácií. Ktoré z nich sú pravdivé a ktorými sa (možno práve vy) zaoberáte či dokonca ich bojíte celkom zbytočne?
Horúci čaj likviduje vitamíny v mede
Toto tvrdenie sa nezakladá na pravde – samozrejme, ak by ste med už pripravený v šálke zaliali vriacou vodou, s vysokou pravdepodobnosťou zničíte časť jeho cenných látok a vitamínov. Čaj v šálke sa však ochladzuje relatívne rýchlo a už po pár minútach môžete k nemu pridať med. Ideálne je napríklad nechať čajové vrecúško alebo lístky vylúhovať a následne pridať med. V tom momente už teplota čaju nie je dostatočne vysoká na to, aby zničila jeho vitamíny.
Hrudky a kryštáliky v mede sú znakom zlého výrobku
Kryštalizácia medu je úplne prirodzeným procesom a dokonca je to znak kvality medu. Kryštáliky v mede sú dôkazom, že s ním bolo šetrne zaobchádzané. Kryštalizácia závisí od podielu fruktózy a glukózy v mede. Čím viac fruktózy obsahuje med, tým neskôr skryštalizuje. Aj med s vysokým obsahom fruktózy však po čase skladovania skryštalizuje a nie je to žiaden znak jeho nekvality, či napríklad toho, že by ste ho mali prestať používať.
Po pár mesiacoch je med starý a treba ho vyhodiť
S predchádzajúcim uvedeným súvisí aj nasledovná informácia – či skôr mýtus. Med sa radí ku potravinám, ktoré vydržia skutočne dlho pri správnom skladovaní. Med má vysokú trvanlivosť vďaka svojmu zloženiu. Jeho obsah jednoduchých cukrov, nízka vlhkosť a antibakteriálne vlastnosti mu umožňujú dlhú trvanlivosť. Výnimkou sú nekvalitné produkty, v ktorých je vysoký podiel vody. V ich prípade môže dôjsť ku kvaseniu.
Svetlo a med sa nemajú radi
Tento mýtus súvisí práve so skladovaním medu a treba zdôrazniť, že platí. Med nemusí svetlo a dlhodobé vystavenie medu slnečnému žiareniu mu neprospieva. Ak teda napríklad máte nejaké potraviny uložené na okennej parapete v kuchyni s výhľadom do záhrady a s dopadom priameho slnečného svetla, dobre si to pri mede (ale vlastne aj väčšine iných potravín) rozmyslite. Med by sa mal skladovať v suchu a tme, ideálne v špajzi, prípadne niekto ho môže uchovávať aj v chladničke. Dôležité je aj to, aby bol med správne uzatvorený, pretože pohlcuje vlhkosť a pachy z okolia.
Med je skvelým prírodným produktom a jeho pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na váš organizmus. Najmä v tomto ročnom období sa med začne výdatnejšie objavovať v kuchyni a pri varení. Nemusíte ho dávať len do čaju, ale pokojne ho pridávať aj do omáčok či napríklad k mäsu.