20.2 C
Bratislava
štvrtok, 8 júna, 2023

ZÁPAL V TELE A PROBLÉM SO ZAŽÍVANÍM? ZOZNÁMTE SA S BYLINOU, KTORÁ BOJUJE PROTI RÔZNYM CHOROBÁM

S pribúdajúcim vekom sa sťažujeme na zápaly v tele a častými príznakmi staroby sú aj ťažkosti so zažívaním. Petržlenová vňať je bylinka dostupná v každom ročnom období. Bojuje proti rôznych ochoreniam a pôsobí aj na rýchlejšie vyprázdňovanie.

Petržlen je koreňová zelenina typická pre našu zemepisnú polohu. Používa sa v polievkach, predkrmoch, hlavných jedlách, omeletách, ale aj ako skvelý pomocník v boji proti rôznym zdravotným problémom. Ide o lacnú alternatívu rôznych iných bylín, ktorým sa darí skôr na jar a v lete. Petržlen si môžeme dopestovať v každom ročnom období a ak sa nám nežiada venovať jeho pestovaniu veľa pozornosti, môžeme si ho kúpiť aj v obchode.

Hodí sa do takmer každého jedla

Vňať má jasne zelenú farbu, osviežujúcu a mierne horkú chuť. Ide o dvojročnú rastlinu, ktorej sa viac darí v tieni, než na priamom slnku. Poznáme dva druhy tejto rastliny, jedna z nich má rovné listy a druhá kučeravé. Prvá spomínaná sa označuje aj ako talianská, má výraznejšiu arómu a používa sa častejšie na varenie, dusenie a do omáčok. Druhá sa používa skôr na ozdobovanie hotových jedál alebo polievok. Kučeravý petržlen sa skvele hodí aj na pečenie, prípravu zeleniny, omelety a ryže.

Ako je to so živinami?

Petržlenová vňať má podobne ako iné koreniny minimum kalórií a zanedbateľnú výživovú hodnotu. Z mikroživín môžeme oceniť najmä prítomnosť minerálnej látky sodík, ktorá je dôležitá v čase veľkej fyzickej námahy a pri strate tekutín v tele. Viaceré kultúry po celom svete používajú petržlenovú vňať na liečebné účely. Spomínaná aromatická rastlina má však aj silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Vďaka účinným látkam pomáha v starobe najmä pri zlepšovaní trávenia. Seniori zvyknú s pribúdajúcim vekom prijímať menej tekutín, čo sa automaticky podpisuje pod vznik zápchy. Tento problém pomôže vyriešiť pravidelná konzumácia petržlenu.

Dobrý aj na kosti

Petržlen je skvelým zdrojom vitamínu K. Ide o podceňovaný vitamín, ktorý má však dôležité účinky najmä pre zdravie starších ľudí. Podporuje udržiavanie hustoty kostí a bojuje proti zlomeninám. Výborne spolupracuje pri posilňovaní kostí s minerálnymi látkami, a to fosforom, vápnikom, ale i horčíkom. Starší ľudia môžu oceniť aj schopnosť petržlenu, jeho vňate i koreňa, rozpúšťať žlčníkové i obličkové kamene.

Preč s únavou, treba viac energie

Možno sa to zdá nereálne, ale horká koreňová zelenina dokáže zvyšovať aj telesnú energiu, a to i napriek tomu, že neobsahuje takmer žiadne sacharidy. Prísunu energie vďačíme najmä vitamínom radu B, ktoré sa nachádzajú v tejto bylinke. Tieto mikroživiny sa podieľajú na metabolizovaní, štiepení sacharidov, čo v konečnom dôsledku pomáha naštartovať organizmus a potlačiť únavu.

Bojuje s baktériami a vírusmi

S pribúdajúcim vekom sa môžu horšie hojiť rany, kazia sa viac zuby a telo je náchylnejšie na rôzne infekcie. Petržlen obsahuje éterické oleje, ktoré účinne ničia choroboplodné baktérie a vírusy. Napríklad olej z tejto rastliny sa používa aj v kozmetických prípravkoch. Tak ako väčšina byliniek aj petržlen sa pýši vysokým obsahom vitamínu C, ktorý pomáha najmä v tomto ročnom období v boji proti prechladnutiu a iným vírusomým ochoreniam. Zabúdať netreba ani na jeho schopnosť omladzovať pokožku. Vitamín C totiž podporuje tvorbu kolagénu v tele. Ide o základnú bielkovinu, ktorá je nevyhnutná pre lepšiu elasticitu a pružnosť pokožky.

Môžeme ju nahradiť ďalšími rastlinami

Spomínanú bylinu môžeme nahradiť podobnými a rovnako zdravými rastlinami. Na druhé miesto po petržlene môžeme zaradiť žeruchu, ktorá je jemnejšia a má podobnú chuť. Používa sa všade tam, kde vadí príliš ostrá a výrazná chuť petržlenovej vňate. Naopak, ak nám nestačí ostrá a horká chuť tejto rastliny, siahnuť môžeme po bazalke, ktorá sa používa v stredomorskej a talianskej kuchyni. Bazalka sa používa najmä na prípravu pesta, do cestovín, ale i na pizzu.

Zdroj: https://uzitocna.pravda.sk/seniori/clanok/616704-poznate-bylinu-ktora-pomoze-nielen-pri-zapche/

Related Articles

DOKÁŽU NAPRÍKLAD SLADKOSTI ZMENIŤ NÁŠ MOZOG? ČO SA V ŇOM VLASTNE DEJE

Sladké maškrty, ale aj vyprážané hranolky či zemiakové čipsy nepridávajú len kilogramy na hmotnosti, ale dokážu sa nepríjemne pohrať aj s našim...

LUXUSNÉ HODINKY VYROBENÉ Z RECYKLOVANÝCH KAPSULÍ. TIETO HODINKY SÚ POCTOU PRÍRODE

Spojenie dvoch značiek, ktorých mená aj produkty sú známe po celom svete. A na konci je poriadne prekvapivý výsledok.

KOLAGÉN: HOVÄDZÍ VERZUS MORSKÝ. KTORÝ JE VÝŽIVNEJŠÍ?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila...

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
20,900OdberateliaZdielať
- Advertisement -

Najnovšie články

DOKÁŽU NAPRÍKLAD SLADKOSTI ZMENIŤ NÁŠ MOZOG? ČO SA V ŇOM VLASTNE DEJE

Sladké maškrty, ale aj vyprážané hranolky či zemiakové čipsy nepridávajú len kilogramy na hmotnosti, ale dokážu sa nepríjemne pohrať aj s našim...

LUXUSNÉ HODINKY VYROBENÉ Z RECYKLOVANÝCH KAPSULÍ. TIETO HODINKY SÚ POCTOU PRÍRODE

Spojenie dvoch značiek, ktorých mená aj produkty sú známe po celom svete. A na konci je poriadne prekvapivý výsledok.

KOLAGÉN: HOVÄDZÍ VERZUS MORSKÝ. KTORÝ JE VÝŽIVNEJŠÍ?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila...

„ŠKOLSKÝ PROGRAM“

Národná stratégia Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov v školách

POZOR NA PODVODNÍKOV: PORADÍME VÁM, AKO ZVÝŠITE SVOJU BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE

Internet je miesto, na ktorom sa veľa dozviete. Nie je však dobre regulovaný a preto je ideálnym miestom pre podvodníkov. Máte svoje...