17 C
Bratislava
štvrtok, 13 júna, 2024
spot_img

ZDRAVŠIA NEŽ KLÍČKY! AKO DO DVOCH TÝŽDŇOV DOPESTOVAŤ VLASTNÚ ČERSTVÚ ZELENINU S DOKONALOU CHUŤOU. A BEZ ZÁHRADY

Poznáme ju predovšetkým ako sviežu a spestrujúcu ingredienciu na povrchu pokrmov z trendovej gastronómie. Mikrozelenina sa viacerými atribútmi líši od klíčkov. Jedným z najdôležitejších rozdielov je, že chuťou dokonale pripomína zrelú verziu brokolice, reďkovky alebo kapusty, ale aj byliniek – petržlenu, póru či koriandru.

Vlastná čerstvá zelenina v zime? Žiadne sci fi, dá sa to. A dokonca bez záhrady a bez toho, že by ste museli vystrčiť päty z domu. Stačí si založiť variant mikro na parapete. Samozrejme, nemusíte zostať pri jednom druhu. V porovnaní s obľúbenými klíčkami má mikrozelenina veľkú výhodu. Klíčky sú konzumovateľné už po pár dňoch. Vzhľadom na ich vzchádzanie vo vlhkom prostredí a niektoré ďalšie súvisiace faktory však predstavujú – podľa klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) – stredné riziko rozvoja patogénov a plesní. Mikrozelenina je v tomto smere bezpečnejšia, keďže rastie na vzduchu. Nezaberá veľa miesta a po založení si nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť. V rámci ekologickej výchovy pokojne môžete opateru ponechať na deti. Asi najľahšie to im aj vám pôjde s pripravenou kompletnou komerčnou súpravou.

Potrebujete iba základ a vodu

Základom na pestovanie mikrozeleniny je výsadbové médium, ktorým môže byť napríklad navlhčené zhutnené kokosové vlákno vložené do rozmerovo vhodnej misky. Uložte ju na podobločnicu s dostatkom svetla, čo málokedy a málokde býva problém. Po vysiatí príslušného organického materiálu, ideálne chemicky neošetreného, potom stačí už len pravidelná zálievka. Približne po desiatich dňoch môžete zberať a spotrebúvať výhonky vo veľkosti okolo decimetra: stonky a prvé klíčne alebo pravé lístky. Nenechajte sa prekvapiť tým, že mikrozelenina s výnimkou hrášku po odstrihnutí nanovo nedorastá. Ak ste použili spomenutú kokosovú platformu, pridajte ju do kompostu.

Plná chuti a prospešných látok

Výhodou mikrozeleniny, ktorú občas nájdete aj pod medzinárodných názvom microgreens, je skladovateľnosť komerčne pripraveného osiva v rádoch rokov pri požadovaných podmienkach, čiže v tmavom, chladnom a suchom úložisku. Z toho vyplýva, že úrodu si načasujete podľa ľubovôle trebárs aj na vianočný alebo silvestrovský stôl. Najmä v prípade väčšiny byliniek je chuť dokonca výraznejšia než pri dospelých verziách. Navyše, benefitom je aj významne vyššia koncentrácia vitamínov, živín, minerálov, enzýmov a antioxidantov.

Rôznorodé uplatnenie v kuchyni

Mikrozelenina má v kuchyni priam univerzálne uplatnenie: pýta sa do diétnych šalátov, ale aj polievok, pesta, nátierok, dresingov, dipov, smoothies alebo na posyp cestovín, pizze, rizota, respektíve praženice alebo omelety. Okrem už spomenutých komodít pouvažujte aj o listovom šaláte, žeruche, rukole, bazalke, pažítke, kôpri, zeleri… Nerátajte však s rajčinami, paprikami, fazuľou a baklažánom – na túto metódu pestovania sa nehodia.

Zdroj: https://zahrada.pravda.sk/sezona/clanok/649249-zdravsia-nez-klicky-ako-do-dvoch-tyzdnov-dopestovat-vlastnu-cerstvu-zeleninu-s-dokonalou-chutou-a-bez-zahrady/

Related Articles

Stay Connected

22,315FanúšikoviaLike
2,507SledovateliaSledovať
21,800OdberateliaZdielať
- Advertisement -spot_img

Najnovšie články