Už naše babičky vedeli o pozitívnych účinkoch zelených vlašských orechov na zdravie, a preto sa používali na rôzne choroby.
Za starých čias nebol takmer žiadny dvor bez aspoň jedného orecha.
Pozrime sa, aké účinky majú vlašské orechy na zdravie.
Znižujú riziko vzniku srdcových chorôb:
– veľmi vysoké hladiny vápnika, železa, zinku, draslíka, vitamínov A, B a E môžu preto hrať dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia srdca a kostného systému. Vďaka obsahu antioxidantov regulujú hladinu cholesterolu a krvný tlak.
Proti ťažkostiam so žalúdkom:
5 polievkových lyžíc zelených škrupín vlašských orechov namočte do -300 ml vody a nechajte 10 hodín máčať. Potom prefiltrujte a povarte 5 minút. Tento odvar je veľmi účinný proti žalúdočným ťažkostiam, črevným infekciám.
Proti bradaviciam
-Jemne trite postihnuté miesto niekoľkokrát denne škrupinou zeleného orecha. Po chvíli bradavica vyschne a sama odíde.
Proti infekciám močových ciest
Odporúča sa na infekcie močových ciest, kašeľ, rôzne kožné ochorenia a kŕčové žily.
Detoxikujú pečeň
10 väčších orechov rozdrtených na kúsky, namočte ich na 20 dní do litra alkoholu. Orechy zlikvidujte a do výslednej šťavy pridajte tri klinčeky, pol čajovej lyžičky škorice, 1 pol kila cukru, jednu pomarančovú kôru a 1 liter vody. Po hlavnom jedle vezmite jednu polievkovú lyžicu tejto zmesi počas celého mesiaca.
Už naše babičky vedeli o pozitívnych účinkoch na zdravie, tak prečo na ne zabúdať?
Zelené orechy v cukre
Je to jednoducho delikatesa.
Recept na zavárané zelené orechy som našla v knihe Vaření jedna radost vydanej v roku 1939, len som ho troška upravila.
Orechy sa oberajú od Jána po Annu, keď sú mladučké, zelené a vnútro je ešte mäkké. Teba ich pred prípravou vyskúšať, či náhodou nemajú už tvrdú škrupinu. Mali by sa dať normálne nožom prekrojiť.
Nechajte sa inšpirovať, určite neoľutujete. Veď naši predkovia vedeli, čo je dobré…len sa na niektoré recepty časom zabúda.
Suroviny:
30ks orechy zelené, 1kg cukor, klinček, badyán, škorica celá
Na Jána obrané orechy poprepichujeme kovovou ihlicou. Narobíme do každého niekoľko dierok. Orechy musia byť čerstvé, nie zvädnuté a musia byť ešte mäkké.
Vložíme ich do nádoby a zalejeme studenou vodou. Vodu denne meníme a orechy vždy prepláchneme.
Po týždni vyzerajú orechy trochu hnedšie, už nie sú také zelené.
Po dvoch týždňoch sú už orechy tmavo hnedé až načernalé.
Takto pripravené orechy vložíme do hrnca, zalejeme čistou vodou a varíme dovtedy, pokým nezmäknú.
Či sú varené vyskúšame tak, že do orecha zapichneme ihlicu a ľahko ho prepichneme (z ihlice jednoducho orech skĺzne). Orechy varom celkom sčernejú. Potom ich opláchneme opäť studenou vodou a necháme ich na sitku odkvapkať. Odporúčam na varenie orechov použiť starý hrniec, pretože orechy ho zafarbia na čierno a ťažko to ide dolu.
V hrnci uvaríme cukor s vodou a koreninami na hustotu sirupu. Do vriaceho sirupu vložíme orechy a chvíľku ich prevaríme. Prelejeme do nádoby a necháme vychladnúť.
Na druhý deň sirup zlejeme znovu do hrnca a povaríme, aby bol hustejší. Znovu ním zalejeme orechy. Toto opakujeme ešte dva razy, kým sa zo sirupu nestane hustý med. Vždy sa sirup prevarí, vložia orechy, krátko povaria, vyberú a zalejú.
Hotové orechy naskladáme do dvoch pohárov, zalejeme horúcim orechovým medom, zaviečkujeme a desať minút sterilizujeme.
Poháre otvoríme až na Vianoce a vtedy si skutočne vychutnáme tú skvelú chuť. Dajú sa použiť ako koreniaca prísada do jedál, zlepšujú chuť a zvýrazňujú farbu rôznych druhov gulášov a zverinových špecialít. Podávajú sa tiež k dezertom, ale vždy len v malom množstve.