Tak ako móda, hudba či technológie, aj jedlo má svoje trendy. S končiacim sa rokom 2021 sa už foodisti začínajú pozerať do toho budúceho a pokúšajú sa odhadnúť, aké trendy nás čakajú na gastronomickej scéne. A keďže je ekológia pre verejnosť stále dôležitejšia, odzrkadľuje sa to aj v tejto oblasti.
Najväčším trendom bude zemiakové mlieko
S ekológiou ide ruka v ruke vegánstvo a obmedzovanie živočíšnych potravín, a práve v tomto duchu sa má niesť gastronómia v budúcom roku. Ako informuje web Independent, podľa novej správy britskej spoločnosti Waitrose bude v roku 2022 najväčším trendom v gastrónómii zemiakové mlieko, čo sa môže zdať mnohým zvláštne, no práve nápoj z tejto suroviny má podľa viacerých odborníkov výrazne zatriasť trhom rastlinných alternatív živočíšnych mliek.
O zemiakovom mlieku sa vo veľkom začalo hovoriť v tomto roku po tom, čo ho vyvinula Eva Tornberg, profesorka z oddelenia potravinárskej technológie, inžinierstva a výživy na univerzite v Lunde vo Švédsku, informuje CBC. Uviedla, že videla príležitosť vytvoriť udržateľné mlieko zo zemiakov, pretože obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, z ktorých sa dokáže vyrobiť mlieko pridaním repkového oleja, čakankovej vlákniny a hrachového proteínu. “Zemiaky zachránili ľudí pred hladom počas 19. storočia. Majú všetko: dobré bielkoviny, vysoký obsah škrobu, a vysoký obsah vitamínu C,” uviedla Tornberg, ktorá je tiež vedúcou inovácií a vývoja vo Veg of Lund, švédskej spoločnosti vyrábajúcej zemiakové mlieko predávané pod názvom Dug.

Vegánske zemiakové mlieko je v súčasnosti dostupné zatiaľ iba vo Švédsku, Spojenom kráľovstve a Číne, očakáva sa však, že sa čoskoro dostane aj do ostatných krajín. Ako však Tornberg uviedla, medzi spotrebiteľmi sa stalo hitom a takmer sa im minuli zásoby. Úspech mlieka pripisuje jeho krémovej textúre a skôr neutrálnej chuti.
Výraznou výhodou zemiakového mlieka je tiež to, že je spomedzi všetkých ostatných mliek, ako živočíšnych, ale aj rastlinných, najviac priateľské voči životnému prostrediu. Zemiaky sú jednou z najproduktívnejších a najľahšie pestovateľných plodín na svete. Sú veľmi efektívne a produkujú viac surovín na meter štvorcový a spotrebujú menej vody ako mnohé iné rastliny. Na pestovanie zemiakov sa spotrebuje 56-krát menej vody ako pri produkcii mandlí. Práve mandľové mlieko patrí spolu so sójovými či ovsenými nápojmi medzi najobľúbenejšie na poli rastlinných alternatív.
Klimatariánstvo na vzostupe
Medzi ďalšie predpokladané potravinové trendy patria príchute umami, remeselné fľaškové koktaily a klimatariánstvo – teda strava zameraná na zníženie uhlíkovej stopy. O klimatariánstve rozšírilil povedomie v roku 2015 The New York Times, pričom jeho synonymom môže byť aj “ekotariánstvo”. Ide tak o podobný smer ako reduktariánstvo, v rámci ktorého ľudia obmedzujú mäso a ďalšie živočíšne potraviny. Klimatariáni sa snažia rozmýšľať nad tým, čo jedia a znižovať uhlíkovú stopu ich stravy, informuje Life Gate. Snažia sa nekupovať produkty, ktoré k nim pricestovali cez pol planéty, znižujú spotrebu mäsa (14,5 % celkových emisií CO2 produkuje živočíšna výroba), alebo ho úplne vynechávajú, a snažia sa znižovať potravinový odpad, napríklad vyhýbaním sa nadmernému nakupovaniu jedla alebo zúžitkovaním všetkých potravín zo svojej chladničky.
Správa od Waitrose zistila, že ľudia častejšie varia doma, jedia menej mäsa a plytvajú menej jedlom ako pred pandémiou. Veľká časť respondentov prieskumu tiež priznala, že sa stali počas pandémie ekologickejšími. 75 percent z nich tiež uviedlo, že sa tento rok viac snažili neplytvať jedlom, zatiaľ čo 70 percent uviedlo, že sa snažili znížiť množstvo plastových obalov, ktoré si berú do svojich domovov.
Zdroj: https://noizz.aktuality.sk/enviro/potravinove-trendy-pre-rok-2022/7gkcdzz